boekomslag Carry Slee - Kapot

Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus. Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Julia legt haar gitaar weg en kijkt op haar mobiel.
Ze krijgt een appje van Emma.
Kan ik nu langskomen?
Yes perfecte timing, appt Julia terug.
Haar broer is er nog!
‘We hebben een tof liedje gemaakt, zus. Ik ga naar Eric,’ zegt Thijs.
‘Nu al?’ vraagt Julia.
‘Onze gameavond begint eerder.’
Shit! Emma komt speciaal voor Thijs. Zelf moet Julia er nog aan wennen dat haar vriendin verliefd is op Thijs. Op de basisschool hadden ze altijd gedoe om haar broer. Volgens Emma was hij de lelijkste jongen ever. Alles vond ze stom aan hem. Zijn haar, zijn kleren, hij lachte te hard. Hij liep als een gorilla. Waarom praat je toch altijd zo onaardig over Thijs? dacht Julia vaak. Later heeft Emma bekend dat ze er niet tegen kon dat Julia zo close met haar broer was.
Julia moet er wel om lachen. Nu is alles honderdtachtig graden gedraaid. (blz. 5)

Julia en haar broer Thijs zitten samen in een band. Emma, de beste vriendin van Julia, is verliefd op Thijs. Binnenkort is er een schoolfeest op de school van Emma. De band die daar zou spelen heeft afgezegd en ‘Vuurwerk’, de band van Julia en Thijs mag er nu optreden. Iedereen is zenuwachtig…

Ondertussen is er bij Julia en Thijs thuis veel ruzie. Hun ouders zijn constant tegen elkaar aan het schreeuwen. Hun vader besluit een tijdje het huis uit te gaan. Hun ouders zijn er allebei van overtuigd dat zij gelijk hebben en dat de andere ouder de kinderen tegen hem/haar probeert op te zetten. Julia en Thijs krijgen hierdoor ook ruzie.

Wat gebeurt er allemaal? Nu heeft ze nog ruzie met Thijs ook. Julia krijgt geen hap door haar keel. Na een paar minuten staat ze ook op en gaat naar haar kamer. ‘Jullie worden bedankt.’ Ze smijt de kamerdeur achter zich dicht.
Een tijdje zit ze op haar kamer. Ze heeft bijna nooit ruzie met Thijs. Ze probeert haar huiswerk te maken, maar haar hoofd is veel te verward. Ze zet haar lievelingsnummer van U2 op maar zelfs dat helpt niet. Ze voelt zich rot bij de gedachte dat haar broer in de kamer naast haar kwaad op haar is. Ze hadden juist zo’n vette dag met hun nieuwe nummer. Ze pakt haar gitaar en zingt hun liedje. De deur van haar kamer gaat open. Thijs komt binnen met zijn keyboard onder de arm en speelt met haar mee. (blz. 41)

Julia probeert haar boosheid over de situatie thuis in een liedje te verwerken. Ze laat de tekst lezen aan Thijs. Hij vindt het geweldig en zorgt dat er muziek bij komt.

‘En? Wat vind je ervan?’ Thijs kijkt Julia vol spanning aan. Hij heeft haar net de muziek onder het liedje laten horen.
‘Die solo op de synthesizer vind ik ijzersterk.’
Gelukkig! Thijs voelde zich een beetje beschaamd. Hij heeft nog nooit zo’n lange solo voor zichzelf in een nummer geschreven.
‘Je gelooft het,’ zegt Julia. ‘Je voelt de woede. Goed gedaan, hoor.’
Thijs is trots. ‘Dat is mijn eigen woede. Ik ben nog steeds giftig op die gast die jou dat geintje heeft geflikt.’
Julia schiet bijna in de lach. Hij heeft echt geen idee dat hij een solo over zichzelf heeft geschreven.
‘En wat vind je van de rest?’
‘De melodie is oké,’ zegt Julia. ‘De rest vind ik niet zo sterk, sorry.’
‘Hoezo niet?’
‘Het moet veel strakker, je hebt alles in die solo gestopt. De rest hangt er een beetje bij.’
‘O, ik zal ernaar kijken. Misschien heb je gelijk.’
Thijs buigt zich opnieuw over de muziek. (blz. 87)

Door de zenuwen over het optreden en de ruzies thuis voelt Julia zich ellendig. En dan blijkt dat haar moeder niet naar het optreden op het schoolfeest is komen kijken, omdat ze zich zielig voelde. Julia was bang dat er iets met haar moeder was toen ze haar niet op het feest zag en is als een gek naar huis gefietst. En daar zat haar moeder voor de open haard met een fotoalbum. Ze was haar trouwfoto’s aan het verbranden. Julia is woedend, schreeuwt tegen haar moeder en vlucht het huis uit…

Weg hier! Julia fietst de straat uit. Ze voelt zich zo bedrogen door haar moeder. Ze had haar toch een appje kunnen sturen. En zij zich maar zorgen maken. Haar moeder zat doodleuk thuis. Huilend, maar daar heeft ze nu geen medelijden meer mee. Ze vindt het ook heel erg van het fotoboek. Hoe durft haar moeder? Ze wist hoe belangrijk het optreden voor haar was. Ze heeft het haar moeder vertéld. Je moet komen, mam, zei ze. Anders kan ik het niet, ik heb je nodig.
Ze piekert er niet over om terug te gaan. Gelukkig heeft ze Astrid nog. Daar mag ze wonen zo lang als ze zelf wil. Door het donker rijdt ze over de Duinweg. Meestal vindt ze dat veel te eng, omdat het zo verlaten is. Nu is ze nergens bang voor.
Julia is nog nooit zo snel bij het huis van Astrid geweest. Onder aan het pad staat een rij auto’s en zodra ze naar boven loopt hoort ze muziek. Ze denkt aan de keren dat ze ineens ongerust werd van het idee dat haar ouders iets zou overkomen. In haar gedachten zag ze zichzelf dan met Thijs bij Astrid voor de deur staan. En nu staat ze hier, maar zonder Thijs. (blz. 191)

Zou Julia bij Astrid mogen blijven slapen? Hoe zal het verder gaan met de ouders van Julia en Thijs? Zullen Thijs en Julia hun eigen ruzie weer bijleggen? En hoe zal het verder gaan met de vriendschap tussen Julia en Emma?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, romantisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgever om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal is heel realistisch beschreven en je leeft mee met Julia
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik ben niet zo dol op realistische en zielige verhalen. Maar ik weet dat veel jongeren dat juist fijn vinden om te lezen, omdat het herkenbaar is. Ik vind het vervelend voor Julia dat er zoveel tegelijkertijd mis gaat. Dat vind ik ook irritant aan het verhaal: er gebeuren teveel zielige dingen tegelijk
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil wel een optreden zien van Vuurwerk
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal gaat over zware onderwerpen, zoals ruzie en echtscheiding, maar het boek leest lekker weg. Er gebeuren gelukkig ook andere dingen in het leven van Julia
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Weet ik niet
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar die graag realistische verhalen lezen