Ontmoet Lumikki Andersson, een zeventienjarige studente die toevallig een witwasoperatie op haar middelbare school ontdekt. Vanaf dat moment volgt de ene onverwachte gebeurtenis op de andere, totdat ze vier dagen later terechtkomt op een gigantisch feest in een mysterieus herenhuis. En dat alles tijdens de koudste winter in decennia, terwijl niets zo rood kleurt op witte sneeuw als bloed.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het sneeuwtapijt schitterde in de zon. Vijftien minuten geleden was er een nieuwe laag zachte, verse sneeuw over de oude gevallen. Vijftien minuten geleden was alles nog mogelijk geweest. De wereld was mooi geweest en ergens verderop had een lichtere, kalmere, vrijere toekomst gegloord. Zo’n toekomst was het waard om het enorme risico te nemen, alles op één kaart te zetten, zichzelf in één keer los proberen te rukken. (blz. 9)

Lumikki, Fins voor ‘Sneeuwwitje’, is een alleenwonende tiener. Ze houdt zich graag afzijdig van mensen en heeft geen vrienden op school. Op school weet ze de plekjes waar ze even alleen kan zijn. Op een ochtend loopt ze tussen de lessen door naar de doka. Hier komt nooit iemand. Als ze hier naar binnen loopt is er iets vreemds aan de hand.

Het rook anders dan gewoonlijk in de doka. Ze kon de lucht niet thuisbrengen. Ze zette een stap naar voren. Er streek iets zachtjes langs haar wang en ze deins terug, deed de rode lamp aan.
Een briefje van vijfhonderd euro.
Tientallen briefjes van vijfhonderd, die in de doka hingen te drogen. Waren ze echt? Lumikki voelde met haar hand aan het oppervlak van het dichtstbijzijnde biljet. Het papier voelde in ieder geval echt aan. Ze keek of er geen foto’s in de ontwikkelbak lagen en deed het gewone licht aan. Het briefje tegen het licht. Het watermerk was er, net als het doorzichtcijfer dat tegen het licht compleet werd. Ook de veiligheidsdraad en het hologram zaten erin. Als het geen echte bankbiljetten waren, dan waren het bijzonder goede vervalsingen.
De vloeistof in de ontwikkelbak was bruinachtig van kleur. Lumikki testte even met haar vinger. Water.
Ze keek naar de vloer van de doka, waarop roodbruine vlekken zaten. Ze keek naar een hoekje van een bankbiljet, waar dezelfde roodbruine kleur zat. Op dat moment wist ze wat er voor storends in de lucht had gehangen.
De geur van oud bloed. (blz. 24)

Lumikki verlaat snel de doka, maar ze wordt gezien. Het geld is afkomstig van drie jongeren uit haar klas. Zij hebben na een feestje bij Elisa thuis het geld in de tuin gevonden. Het zat onder het bloed en in een plastic zak. Ze hebben geen idee wat het geld daar deed. Elisa’s vader is politieman, maar Elisa durft hem niets te vertellen over het geld. Dan moet ze namelijk ook vertellen dat ze alcohol dronken en drugs gebruikten. Bij Elisa thuis overleggen ze over wat ze moeten doen. Als Lumikki naar huis gaat leent ze een muts van Elisa, want ze is haar muts kwijtgeraakt. Ze wordt gevolgd…

Het meisje was verdwenen. Verdomme nog aan toe!
Toen zag hij verderop op het trimpad iets roods. Haar muts.
Die had ze laten vallen en hij was blijven liggen als wegwijzer. O, o. Roodkapje toch. Je moet niet zulke duidelijke sporen achterlaten voor grote, boze wolven. Precies op dat moment kwamen Boris Sokolov en Linnart Kask het bos uit gedaverd. Viivo Tamm was al gaan rennen in de richting die door de muts aangegeven was en schreeuwde dat ze hem moesten volgen. Het meisje kon niet ver zijn. (blz. 69)

Lumikki en Elisa komen er achter dat het geld afkomstig is van een maffiabaas en dat de vader van Elisa zich heeft laten omkopen. Ze besluiten dat Lumikki undercover naar een feest van de maffiabaas gaat om te kijken of ze belastende informatie kunnen vinden. Elisa tovert Lumikki om tot een onherkbare vrouw.

Niemand zou zich haar herinneren van het feest. Ze zouden zich een vrouw herinneren die leek op Sneeuwwitje, die rook naar duur parfum, haarlak en luxezeep.
‘Jongens, kom eens kijken!’
Tuukka en Kasper kwamen binnenstormen vanuit de kamer ernaast.
‘En, heb je er iets acceptabels… wow!’
Tuukka bleef midden in zijn zin steken, toen Lumikki zich omdraaide. Kaspers mond was letterlijk opengevallen.
‘Eh… is er niet een zeker sprookje, waarin een grijze muis verandert in een gruwelijk lekker wijf?’ wist Kasper uiteindelijk uit te brengen. ‘Assepoester, toch?’
‘Ik zou d’r doen,’ liet Tuukka zich ontvallen.
Hij had duidelijk niet nagedacht voordat hij dat er uitflapte.
‘In je dromen misschien,; antwoordde Lumikki slechts. (blz. 137)

Zal het Lumikki lukken om te vinden wat ze zoeken? Zal Lumikki veilig weer thuis komen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Andere reden… het boek past mooi bij het thema ‘sprookjesmaand’ van winterlezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, zielig, spannend
Hoe kom je aan het boek?  
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?  
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het leuk dat er verwijzingen naar sprookjes in het verhaal zitten. Dit gebeurt vooral bij het feest aan het einde van het verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het einde van het verhaal als Lumikki naar het sprookjesfeest nogal ongeloofwaardig. Ik kan me niet voorstellen dat het niemand opvalt dat Lumikki maar een schoolmeisje is
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, maar ik zou wel willen zien hoe het sprookjesfeest er uit zag
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is meer een thriller dan een sprookjesverhaal
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen.
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 15 jaar die benieuwd is naar een sprookjesachtige thriller