boekomslag Neal Shusterman - Gesplitst

De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat – maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren. Er zijn drie groepen ‘splitsers’: de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten. De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa. En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden. De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Yvonne
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, fascinerend, leuk, ontroerend, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Geen illustraties
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
De Wet op het leven wordt door voor- en tegenstanders van abortus goedgekeurd. Tussen het dertiende en achttiende levensjaar kunnen ouders besluiten tot een “retroactieve abortus”, op voorwaarde dat het leven van hun kind technisch bekeken niet eindigt. Het leven van zo’n kind wordt afgebroken, maar tegelijkertijd behouden. Het wordt namelijk gesplitst in allemaal onderdelen die andere mensen kunnen gebruiken.
Connor (16) is een opstandige jongen. Overtreedt vaak regels, is brutaal en is niet van plan zich te laten splitsen. Iets wat zijn ouders voor hem hebben besloten en waar hij per ongeluk achter komt. Hij slaat op de vlucht. Onderweg ontvoert hij Lev.
Lev is net jarig geweest. Hij is dertien geworden. Er is een groot feest georganiseerd, het vertiendingsfeest. Want dit is het moment waarop alle belangrijke gebeurtenissen tegelijk worden gevierd. Verjaardagen, bruiloft en begrafenis. Lev is uit liefdadigheid geboren. Zijn ouders zijn zeer gelovig en passen de Bijbelse regels strikt toe. Daar hoort bij dat zij één tiende deel van hun bezit afstaan aan de kerk. Lev is het tiende kind van het gezin…
Risa (15) staat onder voogdij van de staat en kan enorm goed piano spelen, maar niet perfect. Volgens de directeur van het staatsinternaat heeft Risa het voor haar hoogst mogelijke bereikt, groeit niet verder en moet daarom plaats- maken voor een ander… Tijdens haar overplaatsing krijgt de bus een ongeluk. Op de snelweg rennen twee jongens. Risa kan zich uit de verongelukte bus bevrijden en zo komen de jongeren elkaar tegen.
Op hun vlucht redden ze een geooievaarde baby (vondeling).
Samen beleven ze zeer spannende avonturen.
Wie is de hoofdpersoon?
Connor, Risa, Lev.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou de hoofdpersonen willen ontmoeten en hen vertellen dat ik ze heel moedig vind!
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In de toekomst
Waar speelt het verhaal zich af?
Geen specifiek land of plaats.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Absurdistisch verhaal. Stel je voor dat…
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Aanrader.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen