boekomslag Jette Schröder - De happiness-goeroe

Jette Schröder – De happinessgoeroe (1e recensie)

boekomslag Jette Schröder - De happiness-goeroe

Om een vriendin te helpen, valt Iris tijdens een spectaculair feest in voor een bekend tv-medium. Ze verdiept zich in mantra’s, leert een paar spirituele oneliners uit haar hoofd en geeft zichzelf een mooie artiestennaam: Vlinder. Tot haar eigen verbazing is haar optreden een doorslaand succes! Binnen de kortste keren zijn duizenden meiden in de ban van de mysterieuze, gemaskerde goeroe die de ‘Happiness-lifestyle’ predikt. Iris besluit haar dubbelrol nog even te blijven spelen. Het bevalt haar uitstekend om zo bewonderd te worden. Ze blogt, vlogt, opent een heuse Happiness-webshop en geeft zelfs online masterclasses als ‘Find Your Inner Rainbo’ en ‘Embrace Your Flaws’. Maar het succes heeft ook een keerzijde. Ze heeft het zo druk met haar nieuwe carrière dat haar studie en vriendschappen onder druk komen te staan. En de terugkerende aanvaringen met haar knappe, maar irritante onderbuurman dragen ook niet echt bij aan haar Happiness. Hoelang duurt het voor het echt uit de hand loopt? En is er dan nog wel een weg terug? Volg Vlinders Happiness-lifestyle zelf op dehappinessgoeroe.nl en ga direct aan de slag. Met handige printables voor een gelukkig leven!

Boekinformatie
Schrijver: Jette Schröder
Titel: De happiness-goeroe
Uitgeverij: HarperCollins YA
Jaartal: 2018
Bladzijden: 288
Genre: romantisch verhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Over het verhaal

‘Welke verdieping?’ vraagt een vlot uitziende man met een leren schoudertas.
‘Twee, graag,’ zeg ik opgewekt, en ik stap zelfverzekerd de lift in.
Ik werp een steelse blik op mezelf in de spiegel.
Wow, mijn nieuwe, rode jas staat geweldig, al zeg ik het zelf. Hij is gewoon voor me gemaakt.
Afgelopen weekend heb ik heerlijk geshopt, samen met mijn beste vriendin, Manon. We begonnen met thee en taart, en daarna gingen we los in de hipste kledingwinkels. Ik heb nog nooit zóveel gekocht op een dag. Een nieuwe zwarte skinny jeans met subtiele glittertjes, prachtige leren enkellaarsjes, een paar tops met flitsende opdrukken, een zwarte blazer en nog wat leuke accessoires.
Toen ik vanmorgen het saldo van mijn rekening checkte, schrok ik me een ongeluk. Ik ben zo goed als blut!
Maar ach, wat maakt het uit. Ik heb iets te vieren, en bovendien heb ik een vette bonus in het vooruitzicht.
Mijn saldo is zo weer op pijl!
Ping.
De lift stopt bij de tweede verdieping. Ik adem diep in en stap uit.
JERRY FOSTER MARKETING, staat er op het grote, kleurrijke bord in de gang. Mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap. Even voel ik me weer net zo opgetogen als een halfjaar geleden, toen ik bericht kreeg dat Jerry een stageplek voor me had. Al mijn studiegenoten waren jaloers op me. Jerry is een bekendheid in de marketingwereld. Een stage bij zijn bedrijf staat waanzinnig goed op je CV. (blz. 7)

Iris heeft stage gelopen bij Jerry Foster Marketing. Ze heeft een campagne voor een zeepmerk bedacht en uitgevoerd en dat was een groot succes. Ze weet zeker dat ze vandaag, op haar laatste stagedag, een leuke bonus zal krijgen en dat haar succes gevierd wordt. Helaas valt dat tegen… Een kwartier staat ze met een doos vol spullen in de lift naar beneden. Het succes van de campagne is gisteravond zonder haar gevierd, want Iris was maar een stagiaire. Huilend staat ze even later bij haar beste vriendin Manon op de stoep. Die is het met haar eens dat Jerry een eikel is… Als ze ‘s avonds thuis komt blijkt ze een nieuwe buurman te hebben, Joost. Joost vindt dat ze haar fiets niet meer in de gang mag zetten, omdat dat dat voor zijn patiënten niet netjes staat.

‘Maar ik wil mijn fiets kunnen neerzetten,’ zeg ik verbolgen. Ik heb de neiging om te gaan stampvoeten. ‘Waar moet ik hem anders laten? Als ik hem hier op straat zet, haalt-ie het eind van de week niet. Ze gooien hem in een sloot, of ze trappen hem in elkaar…’ Ik laat mijn stem een octaaf zakken voor een extra dramatisch effect. ‘Ze halen de losse onderdelen eraf. Of hij wordt ontvoerd.’
‘Ontvoerd?’
‘Gejat,’ verbeter ik mezelf. ‘Mijn fiets hoort hier in de hal te staan. Dat was altijd zo, en ik woonde hier eerder dan jij.’
Er valt een stile waarin Joost en ik zwijgend elkaars krachten meten.
Joost rolt met zijn ogen. ‘Oké dan.’ Hij loopt naar de witte kast en haalt er een rol oranje tape uit. Verbaasd loop ik achter hem aan naar de hal, waar hij peinzend om zich heen kijkt.
‘Waar wil je je fiets dan neerzetten?’
‘Daar.’ Ik wijs naar de vaste plek naast de trap.
Joost zakt door zijn knieën en plakt vier lange stroken tape op de grond. ‘Dit stuk is voor jou. Als je dan de rest van de hal leeg houdt, zal ik me wel over die fiets heen zetten.’
‘En mijn schoenen dan?’ Ik wijs naar de twee vierkante meter vloer die volledig wordt bedekt door mijn schoeisel.
‘Geen schoenen.’ Joost rolt met zijn ogen. ‘Dat ziet er toch niet uit? Dan moeten mijn patiënten over jouw zooi heen stappen om bij mijn praktijk te komen. Je fiets, oké, daar kan ik mee leven. Maar die schoenen moeten echt weg. Ik weet zeker dat Sjors het met me eens is.’
Wat een zielenpoot. Alsof schoenen iets zijn om je voor te schamen. Iedereen heeft ze. Of tenminste, bijna iedereen. Er zijn natuurlijk ook mensen zonder benen. Of mensen die liever op blote voeten lopen omdat ze dan goed kunnen aarden. Maar over het algemeen… Schoenen zijn doodnormaal.
Ik tel tot tien om te voorkomen dat ik ontplof.
Adem in, adem uit. (blz. 29)

Tamara, ook een beste vriendin van Iris, is bezig met het afronden van haar stage. Ze loopt stage bij een uitgeverij en regelt de perspresentatie van YOLO, een onlinemagazine van zangeres Yolinde. Voor de presentatie was een waarzegster geboekt, maar die meld zich op het laatste moment af. Iris biedt aan om haar te vervangen. Tamara weet niet of dit zo’n slim idee is, maar ze gaat toch in op aanbod van Iris. De perspresentatie is al een paar dagen later. Iris heeft zich goed voorbereid en, op aanraden van haar broertje Felix, heeft ze een masker gemaakt zodat mensen haar niet kunnen herkennen.

De verwachtingsvolle stilte van mijn cliënt is inmiddels overgegaan in ongeduldig gesnuif. Ik hoor geritsel. Als ze maar niet weggaat.
Kom op, Iris. Denk als een waarzegster. Denk als Vlinder!
Mijn hersenen komen langzaam weer op gang.
Ik sla mijn ogen open en kijk recht in het ietwat geërgerde gezicht van de dame.
En dan heb ik het.
‘Ongelooflijk,’ zeg ik hoofdschuddend. ‘Ik heb zelden zo’n mooie ziel mogen voelen.’
De vrouw kijkt verrast.
‘Je hebt een warme persoonlijkheid,’ improviseer ik. ‘Intelligent, zacht van oord, en soms – diep vanbinnen – ook een beetje onzeker. Dan vraag je je af: ben ik wel goed genoeg? Knap genoeg? Leuk genoeg? Je hebt veel liefde te geven, maar je verlangt er ook naar om liefde te ontvangen.’ Ik laat een korte stilte vallen. ‘Herken je je hierin?’
‘Ja,’ zegt de vrouw ademloos. ‘Het klopt helemaal!’
Ha! Eén-nul voor Vlinder. (blz. 55)

Na het eerste onwennige gesprek vindt Iris het steeds gemakkelijker gaan. De hele avond is ze druk bezig met het geven van adviezen. Zelfs Yolinde komt in haar tent. Iris was een groot succes en krijgt van de uitgeverij een vaste column aangeboden bij YOLO.

Als mijn blog twee dagen later dan echt online staat, lijkt het er verdacht veel op dat Vlinder inderdaad iets bijzonders in gang zet.
De reacties stromen binnen!
‘Wat inspirerend,’ schrijft een meisje. En weer een ander noemt me ‘haar grote voorbeeld.’
Ik gloei van trots.
Zelfs Felix is door het dolle als hij de bezoekersaantallen van mijn website doorstuurt. Die link onder de blogtekst was een superidee van Sandra!
Manon belde gierend van het lachen op toen ze mijn had gelezen, en zelfs Tamara gaf toe dat het echt goed gelukt was.
Stiekem heb ik altijd al geweten dat ik bijzonder was. Als kind was ik er al van overtuigd dat ik voor mijn dertigste beroemd zou worden. En laten we eerlijk zijn: ik ben op de goede weg!
‘Joehoe, wakker worden!’ Lisanne zwaait met haar hand voor mijn gezicht. ‘Ik vroeg of je ook koffie wil.’
‘O ja,’ zeg ik snel. ‘Graag.’
Lisanne schuift haar stoel naar achteren en loopt het studiehokje uit. Benji en Mirte kijken me nieuwsgierig aan over de rand van hun eigen laptops.
‘Waar zit jij met je gedachten?’ vraagt Mirte. Ze doet een graai naar mijn laptop. ‘Zit je op een of andere datingsite of zo? Je kijkt haast kwijlend naar het scherm!’
Snel klik ik YOLO.nl weg. Eigenlijk hoor ik met Lisanne, Benji en Mirte te werken aan ons groepswerkstuk. We bespreken ons plan van aanpak, maar mijn bijdrage aan het gesprek is tot nu toe nihil. (blz. 91)

Heeft Iris nog wel aandacht voor haar studie? Zal het succes van Iris blijven bestaan? Blijft Iris voor iedereen onherkenbaar?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, romantisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Iris
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een stad in Nederland
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een romantisch verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind Iris wel wat naïef en egoïstisch. Daardoor werd ze voor soms irritant.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen