boekomslag Erna Sassen - Zonder titel

Erna Sassen – Zonder titel (2e recensie)

boekomslag Erna Sassen - Zonder titel

Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
“Zonder titel” stond op de shortlists van zowel De Boon-prijs, die naar Pieter Gaudesaboos ging, en op die van de Woutertje Pieterseprijs 2022, die voor “Terra Ultima” van Raoul Deleo en Noah J. Stern was. De Nienke van Hichtumprijs 2021 was dan weer wél voor dit boek. Blijkbaar werk ik zonder me daar bewust van te zijn deze lijstjes af.
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, mooi, ontroerend, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Een boek voor jongvolwassenen met illustraties! Die komen van Martijn van der Linden, en tonen zijn kunnen als illustrator nog maar eens erg goed aan. Geen enkele illustratie van hem is herkenbaar als “van der Linden”, en net dat maakt het net wél herkenbaar. Alle illustraties in dit boek zijn feestjes om naar te kijken. En dat uit de schetsboeken van een 16-jarig hoofdpersonage!
Waar gaat het verhaal over?
De 16-jarige Joshua is na de scheiding van zijn ouders bij zijn vader blijven wonen. Zijn vriendin sinds de kleuterklas, Zivan, is van in het begin van het verhaal vertrokken naar wie weet waar – je komt dat samen met Joshua te weten – en hij heeft dan al een hele tijd niets meer van haar gehoord.
Wie is de hoofdpersoon?
Joshua is het hoofdpersonage. Hij heeft twee vrienden, als je hen zo zou kunnen noemen, Sergio en Dylan. Alledrie zijn ze erg verschillend, met elk heel andere besognes. Sergio doet allerlei baantjes, en doet aan boksen. Samen met Dylan komt hij aan het begin van het boek vooral naar voor als kwelgeest van Joshua. Sergio wil van een van Joshua’s tekeningen, een tatoeage. Maar voor Joshua kan daar absoluut geen sprake van zijn. Want dan zou Sergio met Zivan op zijn lijf lopen.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Misschien zou ik wel als toevallige passant eens langslopen op de boksclub bij Sergio en Dylan. Misschien zou ik samen met hem de kleutertjes entertainen.
Waar speelt het verhaal zich af?
In de buurt van waar Joshua, Sergio en Dylan wonen. Dat wordt niet gespecifieerd, maar het moet ergens in Nederland zijn.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Erna Sassen maakte samen met Martijn van der Linden een boek over mensen van vlees en bloed. Ze weet veel over haar personages, en maakt dat heel verschillende karakters toch met elkaar overweg moeten kunnen. Dat dat in het begin van het boek niet zo duidelijk naar voor komt (Joshua is blijven zitten, en Sergio en Dylan geven hem de schuld dat hij – als iemand die graag tekent en hen altijd met “zo’n blik aankijkt”, waarvan zij over hun nek gaan – nu bij hen in de klas is terechtgekomen.)
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het hele verhaal rond Zivan is allesbehalve leuk te noemen, maar wel erg realistisch. “Zonder titel” is namelijk deels op ware feiten gebaseerd. Dat had ik niet persé hoeven te weten, maar het zat me door de vorm van dit boek, en door de levendige personages, ook geen moment in de weg. Zivan is niet zomaar weg, en moet met een wel héle grote rugzak verder. Dat ze niet of bijna niet zelf aan het woord komt, maakt dit boek toch licht om het te willen uitlezen. Uiteindelijk kiest ze wat ze zal doen. Dat vindt Joshua vreemd, en deze lezer ook wel, maar het past heel erg in dit verhaal.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Zonder titel” verdiende alle (bijna) podiumplekken. Het is compleet zonder echt overdonderend te zijn en is erg nuchter van toon. Dat maakt dat het ondanks de zware thematieken nooit zo zwaar wordt dat je het niet verder kunt lezen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Lezers die al meerdere boeken van Erna Sassen tof of goed hebben gevonden zullen zeker ook van dit boek genieten. Als eerste kennismaking met haar boeken kan je dit boek gerust ook oppakken, om te ontdekken hoe je zware thematieken luchtig kunt verpakken, maar je lezers en je personages toch serieus neemt.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen