boekomslag Erna Sassen - Er is geen vorm waarin ik pas

Erna Sassen – Er is geen vorm waarin ik pas (2e recensie)

boekomslag Erna Sassen - Er is geen vorm waarin ik pas

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd. Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch. Jajaja. Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks. Maar dan nog. Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand. Over liefde bijvoorbeeld. En hoe stom je bent geweest.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, grappig, leuk, ontroerend, realistisch, verrassend, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Tot de hoofdpersoon, die Tess of Tessel heet, in de vierde klas zat op de middelbare school, ging alles goed. In de vijfde begon er vanalles mis te gaan. Maar dat vertelt ze allemaal niet aan haar moeder, want daar is ze een puber voor. En moeders hebben totaal niet door dat het leven van pubers zich meer dan de helft van de tijd buiten het gezichtsveld van ouderslief afspeelt. (naar de achterflap) – die vertelt wel iets, trouwens, maar niet alles. En dus is zelfs de achterplat van “Er is geen vorm waarin ik pas” een schot in de roos.
Wie is de hoofdpersoon?
Tess of Tessel. Schiet me niet af als het meisje toch anders zou heten en ik dat over het hoofd zou hebben gezien. Het is zij die het verhaal vertelt, en je praat niet over jezelf als “Tess of Tessel”, dus ook Erna Sassen niet.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Tess? Mag ik mee naar toneel? Mag ik jou proberen gerust te stellen, en zeggen dat uiteindelijk alles redelijk goed zal komen?
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Ergens in Nederland, waar je na even te hebben gereden, aan het strand kunt zijn.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat Tess heel eerlijk is, maar nogal hard voor haar omgeving. Dat maakt haar zeer realistisch, en daar zorgde Erna Sassen goed voor. Ik heb Tess geen moment NIET geloofd in wat haar overkomt en hoe ze daarmee omgaat. Tel daar bij een moeder wiens dochter overleden is, en waarmee Tess iets als “een band” mee opbouwt, en je komt al een heel eind.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Soms is het boek een beetje “gesnipperd”: het vormt absoluut geen lekker doorleesverhaal, als wel het portret van een meisje dat heel erg twijfelt aan alles, en erg perfectionistisch is, zonder dat dat (op mij althans) raar overkomt. Aan het begin van elk deel staan korte lijsten met wat Tess allemaal moet zien te verwezenlijken, en is doorstreept wat allemaal is gelukt. Als lezer heb je eigenlijk niet echt een idee of dat nu allemaal echt is gelukt of niet. Maar het boek laat je toe om dat zelf in te vullen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen