boekomslag Erna Sassen - Dit is geen dagboek

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Luna (ouder dan 18 jaar) – voor mijn blog Leesdame.nl
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik had al eens eerder een boek van Erna Sassen gelezen: Er is geen vorm waarin ik pas. Toen was ik al onder de indruk van haar schrijfstijl. Ik besloot toen dit boek eens op te pakken, ik had er al veel goeds over gelezen.
3. Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over de zestienjarige Boudewijn. Hij heeft een vader en een zusje. Zijn moeder is dood, zij was depressief en pleegde zelfmoord. Boudewijn kan dit moeilijk verkroppen en sluit zich op in zijn kamer en ligt een hele dag op bed. Zijn vader is bezorgt en stelt hem voor een ultimatum: hij moet elke dag schrijven én naar een muziekstuk luisteren. Zo niet, dan wordt Boudewijn opgenomen. Boudewijn begint morrend aan deze opdracht, maar gaandeweg komt hij erachter dat schrijven enorm oplucht en hij zo zijn gevoel op papier krijgt.
4. Wie is de hoofdpersoon?
Boudewijn. Hij is zestien jaar.
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik ben benieuwd hoe het met Boudewijn afliep en hoe het met zijn zusje Pluis gaat. Een slim meisje.
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
In het heden
7. Waar speelt het verhaal zich af?
Voornamelijk in de kamer van Boudewijn, hij neemt je mee naar situaties uit het verleden. Zoals op school.
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het boek vertelt je over rouw en eenzaamheid. Maar ook over de woede en onmacht die je kunt voelen als iemand in je naaste omgeving is overleden. Daarbij kan het ook een les zijn: leer over je gevoel praten en als dat moeilijk is, dan is opschrijven een goed alternatief.
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek is erg zwaar, weliswaar wat humor, maar het thema is zwaar: zelfmoord, verwerking, rouw, woede en eenzaamheid. Als je een feelgood-boek zoekt, dan raad ik je aan om deze over te slaan.
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja