boekomslag Thomas Rueb - Laura H.

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit “Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Boekinformatie
Schrijver: Thomas Rueb
Titel: Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
Uitgeverij: Das Mag
Jaartal: 2018
Bladzijden: 538
Genre: non-fictie (informatief)
Leeftijd: 18+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

Ze wordt wakker tijdens het ochtendgebed. De zon weet zich nog geen raad met het vieze raam en smeert bleek licht uit over het glas. Laura ziet stofdeeltjes dansen door de lucht, ze volgen de zwierige zang van de muezzin. De stofjes geven licht. Even denkt ze dat ze droomt, ze vlindert met haar oogleden en sluit ze weer, eventjes, nog even.
Hamidu!
Met een schouderschok ontwaakt ze. De baby ligt in haar armen te slapen. Hamidu blaast belletjes door zijn getuite lippen. Licht. Hoelang heeft ze geslapen?
Laura voelt haar zenuwen opkomen, zwaar en onafwendbaar. Haar hartslag vertraagt, doffe klappen die haar misselijk maken. Ze trillen na op de pijnlijke plek in haar onderrug. Vandaag gaat het gebeuren. (blz. 10)

Laura woont samen met haar man Ibrahim en haar twee jonge kinderen in Mosul. Het is nog vroeg als ze wakker wordt. Het is een belangrijke dag. Dit is de dag dat ze uit het kalifaat probeert te vluchten… Haar verhaal wordt in dit boek beschreven door journalist Thomas Rueb. Tijdens de voorbereidingen van dit boek wil hij met eigen ogen zien waar Laura geweest is.

Na ruim een uur rijden bereiken we Bardarash, de laatste grote stad van Iraaks-Koerdistan voor het niemandsland dat de grens vormt met het voormalige kalifaat. Anderhalf jaar geleden woedde hier nog de oorlog tegen Islamitische Staat. Nu nog wemelt het van de militairen, verveeld staan ze op elke straathoek te roken. Vrede is hier ook onveilig.
Nadat we de stad doorkruist hebben wordt het terrein leger, ruwer.
We komen in de buurt.
Het moet in dit gebied zijn geweest, ergens langs de kilometers lange frontlinie die zich nu nog schuilhoudt achter de bergen, dat in de zomer van 2016 een jonge Nederlandse vrouw opdook. Het was 12 juli, vroeg in de ochtend, de zon was net op. Door hun verrekijkers zagen Koerdische militairen de vrouw rennen over de dorre grond. Ze had twee kinderen bij zich: op haar buik een baby in een draagzak en in haar kielzog een meisje van vijf dat zo hard holde als haar beentjes haar konden dragen. Ze kwamen uit vijandelijke richting. De kant van het kalifaat. (blz. 13)

In het voorjaar van 2017 krijgt Thomas een tip van een collega. Of hij voor de krant een verhaal wil schrijven over Laura H. Deze collega kan Thomas in contact brengen met Lauras vader. Thomas is nieuwsgierig en een week later zit hij aan tafel bij Eugène, de vader van Laura.

Mijn eerste ontmoeting met de vader van Laura H. mondt uit in een interviewsessie van bijna zes uur. Vijf koppen koffie. Drie gevulde koeken. Ik schrijf anderhalf notitieblokje vol. Wanneer ik weer buiten kom en de koude voorjaarslucht inadem loop ik een paar honderd meter en ga even zitten op een omheining. Waterige zon. Ik moet Bart bellen, mijn chef op de binnenlandredactie, en verslag doen van ons gesprek. Ik heb al een paar oproepen gemist. De krant wil weten wat ze vandaag van mij kunnen verwachten.
Maar ik weet al: dit interview is zo niet fit to print.
Daarvoor waren de beweringen van Eugène veel te… bizar.
Hardop klinkt het belachelijk. Volgens hem is de Nederlandse staat betrokken geweest bij een clandestiene operatie om zijn dochter terug te halen uit het kalifaat.
‘Laura die hier een aanslag komt plegen?’ fulmineerde Eugène. ‘Laat me niet lachen, man! Ze hebben me verdomme zelf geholpen om haar hier te krijgen. Denk je dat ze het er anders ooit levend vanaf had gebracht?’ (blz. 35)

Waarom is Laura naar het kalifaat afgereisd? Is ze gedwongen door haar man Ibrahim, zoals ze zelf zegt? Hoe was het leven in het kalifaat? Waarom wilde Laura terug naar Nederland? Hoe is ze ontsnapt?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb eerst de podcast over Laura H. geluisterd en dat maakte me erg nieuwsgierig naar het hele verhaal
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, lang, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Laura
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Zoetermeer en in Irak
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het geeft een beeld van het leven in Islamitische Staat
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat Laura zo mishandeld wordt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind dit een fascinerend verhaal over mensen die radicaliseren en naar Islamitische Staat vertrekken. Het verhaal van Laura is zielig, fascinerend en bizar. Haar verhaal leest als een roman. Het verhaal van Laura is een waarschuwing voor iedereen die denkt dat het kalifaat een paradijs is.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 15 die houdt van waargebeurde verhalen en/of interesse heeft in het leven in een heel andere cultuur
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet