Lydia Rood – Niemands meisje (1e recensie)
Haar beste vriendin is bezorgd om haar, maar Liesbeth vindt dat maar overdreven. Zo gek is haar wereld toch niet? Je vader die feesten geeft tot in de late uurtjes met veel drank, terwijl je moeder alleen op een kamer zit. Dat alle jongens van de school denken dat je gemakkelijk het bed in te praten bent. Er zijn toch wel ergere dingen in de wereld? Tot dat er iets gebeurt waar zelfs Liesbeth van snapt dat het niet kan, iets wat zo erg is dat er misschien wel iemand dood kan gaan. Zal iemand Liesbeth hierna ooit nog begrijpen?
Mening over het boek
Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, realistisch, saai, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Liesbeth is opgenomen. Dat wil zeggen dat ze deelneemt aan groepgesprekken met jongeren die hetzelfde meegemaakt hebben als zij. Wat dat is komt langzaam aan de oppervlakte.
Wie is de hoofdpersoon?
Liesbeth en het gezin waarin ze woont. (Haar vader Ferdi, moeder Hella, en haar jongere tweelingzus- en broer Wessel en Janne. Zij hebben eveneens speciale aandacht nodig.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, daarvoor was het boek niet beklijvend genoeg, maar ik vond het wel een dapper verhaal, en volgens mij is Liesbeth niet wie iedereen denkt te zien. Ik zag doorheen het boek iemand die ik erg goed ken, maar die tegelijk door haar leefwereld toch ver van me af staat.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet, vermoedelijk in Nederland. Alleszins in een land waar de (jeugd)hulpverlening een vrij goede uitbouw heeft.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Leer Liesbeth kennen! Zowel omdat ze erg sterk is, en goed weet wat ze wil, maar zeker ook wat ze liever niet meer wil, maar waar ze steeds mee te maken krijgt. Ze denkt dat alles altijd haar schuld is. Het boek is goed geschreven, en dat is zeker de verdienste van Lydia Rood.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Anderzijds zit er mij iets te veel drama in dit boek voor één verhaal, dat er eigenlijk zelfs geen is: het boek is opgebouwd uit verslagen van gesprekken die Liesbeth heeft met Judith. Wanneer ze deelneemt aan de “lotgenotengroep” wordt dit ook zo weergegeven, en zo kan de lezer ook andere standpunten zien. Tot slot staan er acht notities die Liesbeth schrijft in het boek. Deze worden benoemd met “X notitie”. Deze vertelstijl zorgt ervoor dat het boek niet te hard kan binnenkomen bij de lezer, en zo vanop een afstand naar Liesbeth kijkt. Omwille van de zware thematieken (slechte thuissituaties, beperkingen van broers en zussen, ouders – soms lijkt het alsof elk hedendaags probleem in dit boek minsten benoemd moest worden) is dit wel goed voor dit boek. Dat maakt dat ik het graag heb uitgelezen, ook door de schrijfstijl van Lydia Rood. Die is betrokken, maar in zuiver Nederlands. Ze trapt niet in de val om, omdat ze over jongeren schrijft, jongerentaal te bezigen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet