boekomslag Aafke Romeijn - Concept M

In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Er zijn weilanden, sloten tussen weilanden, koeien in weilanden. Een hoogspanningsmast. Voorbijzwiepende schaduwen van windmolens. Elke paar minuten een afslag, vorrafgegaan door drie blauwe borden met wit reflecterende belettering. Twaalfhonderd meter, zeshonderd meter, nul meter. Steeds weer verschijnen nieuwe plaatsnamen, door het tegenlicht pas op het laatste moment, wanneer je je hoofd in het voorbijrijden gevaarlijk naar rechts draait, leesbaar. Vrachtwagens op de rechterbaan, auto’s op de linkerbaan. Zo nu en dan knippert er een richtingsaanwijzer. Vanuit de auto bezien schuift de zon in bochten naar rechts iets op richting de linkerbovenhoek van de voorruit. In bochten naar links kruipt ze netjes terug naar het midden. Achter het stuur zit een jonge vrouw met een bleke, bijna grijsachtige huid. Haar hoofd is bedekt met korte, witgrijze haartjes. Een fel contrast met haar ogen, die haast zwart lijken. Ze trommelt met haar vingers op het stuur terwijl ze naar de radio luistert. (blz. 13)

Hava zit in de auto en is onderweg naar Nijmegen. Hava is een kleurloze en ze is onderweg naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen om te stoppen met haar behandelingen. Deze ziekte werd voor het eerst vastgesteld in 1955. Sinds die tijd wordt er veel onderzoek gedaan.

En ziek, dat zijn kleurlozen nog altijd. Een halve eeuw later is de ziekte nog altijd niet te genezen. De cocktail van medicijnen die toegediend wordt, en in de volksmond kleurstof heet, is inmiddels geavanceerd genoeg om het leven van een kleurloze draaglijk te maken, maar het is nog altijd een moeilijke evenwichtsoefening tussen symptoombestrijding, ziekteonderdrukking en bijwerkingen. Kleurloosheid zorgt voor een vreemde huidskleur, die het dichtst bij een mat witgrijs ligt. Kleurstof brengt iets aan warmteschakeringen terug, maar patiënten blijven karakteristiek bleek, en hebben donkergrijze, bijna zwarte ogen en wit haar. De uiterlijke kenmerken zijn vervelend, met name voor onzekere tieners, maar een groter probleem is een gebrek aan uithoudingsvermogen. Kleurstof heeft als vervelende bijwerking dat het de ontwikkeling van de longen onderdrukt, waardoor kleurlozen bij het minste of geringste beginnen te piepen en te kraken. Een kwartier fietsen is genoeg om een kleurloze te vloeren, voor sommigen is vijftien minuten stevig doorwandelen net zo vermoeiend als kilometers hardlopen voor een gezond mens. Op straat zie je ze vaak: kleurlozen die even staan uit te rusten, zo onopvallend mogelijk, in een portiek of voor een winkeletalage. Ze staan in de berm met een fiets aan de hand op adem te komen. Als ze al fietsen, want de angst om te vallen is groot: omdat kleurlozen moeilijk calcium opnemen, breken ze sneller botten en hebben ze vaak gebitsproblemen. De meeste patiënten hebben een kunstgebit tegen de tijd dat ze veertig zijn. (blz. 22)

Hava is een van deze kleurlozen. Sinds ze klein is komt haar moeder op voor de rechten van kleurlozen. Ze heeft daar haar carrière van gemaakt. Hava ergert zich hier steeds vaker aan. Hava gaat studeren in Utrecht en raakt daar bevriend met Elf. In gesprekken met Elf vertelt ze over de economische ramp waar onze maatschappij op af stevent. Een economische ramp die veroorzaakt wordt door de kleurlozen. Hava gaat op internet op zoek naar informatie…

Hava graast verder in het stuk van Klein, leest hier en daar een zin tweemaal. Vreemd genoeg komen de woorden niet binnen als brute hamerslagen, maar roepen vooral vragen op. Klein schetst een groot gevaar, opdoemend aan de horizon, maar stelt nergens een oplossing voor, het is of hij zich er niet aan durft te wagen. Terwijl ze leest doemt in Hava’s gedachten het beeld op van een donker bos waar bleke kleurlozen als zombies tussen de bomen verschijnen, en traag maar onverstoorbaar op haar afkomen. Ze zijn met veel, en ze weet direct dat ze haar zullen opslokken, vernietigen, en met haar ook alles waar ze om geeft. Dan, alsof ze het even vergeten was, voelt ze de ziekte in haar aders. Een rilling loopt over haar rug wanneer ze bedenkt dat ze zich vaak genoeg een zombie voelt, wanneer ze rusteloos, moe en rillend over straat loopt.
Dan verliest ze zich, zoals je je kunt verliezen wanneer je je op het internet op onbekend terrein begeeft dat erom schreeuwt ontdekt te worden. Ze klikt op een volgende tekst, leest de comments, klikt op de namen die boven de reacties staan, komt op weblogs uit die er nog amateuristischer uitzien dan die van Klein, leest verder. Complottheorieën, zinnen zonder interpunctie, teksten zonder witregels. Kleurloosheid zou een uitvinding zijn van de farmaceutische industrie om eindeloos medicijnen te kunnen voorschrijven, kleurloosheid is een vooropgezet plan van een paar wereldleiders die een excuus nodig hebben om nieuwe koloniale oorlogen te voeren in grondstofrijke gebieden. Ze kent de verwarde berichten die af en toe op sociale media voorbijkomen en waar altijd smakelijk om gelachen wordt, maar had geen idee van het universum aan angst dat erachter schuilgaat. Hava blijft klikken en lezen, eerst in het Duits, dan weer in het Nederlands, pas als haar kastje piept weet ze zich los te maken van de woordenbrij. Het is halftwaalf, als ze opstaat trillen haar benen. (blz. 60)

Hava besluit zich, net als Elf, aan te sluiten bij een radicale groepering. Deze groepering, UFO, is tegen het bestaan van kleurlozen. Zij vinden dat kleurlozen niet ondersteund moeten worden door de maatschappij. Ze moeten aan hun lot overgelaten worden. Maar hoe kun je de rest van de maatschappij hiervan overtuigen? Wat kan Hava doen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
deze zomer gewonnen via de website Hebban
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek was genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2019
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Hava
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Hava willen ontmoeten, omdat ik nieuwsgierig naar haar ziekte en omdat ik haar een fascinerend persoon vindt
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in een andere versie van Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Er zitten veel verwijzingen naar ons Nederland in het boek. Verder is het een fascinerend verhaal en je wilt weten hoe het afloopt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal heeft een open einde, waardoor ik heel nieuwsgierig ben hoe het verder met Hava gaat. Ik denk dat dit een populair boek voor middelbare scholieren kan worden (en ook voor docenten Nederlands, want er valt heel veel uit het verhaal te halen). Verder vind ik het erg leuk dat Hava met de auto onderweg is naar Nijmegen. Ze beschrijft allerlei voor mij herkenbare punten langs de route. Ik heb zelf jaren in Nijmegen gewoond.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 16 die houden van een verhaal in een andere versie van Nederland
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen