Nanda Roep & Silvester Zwaneveld – Koningsland (1e recensie)

boekomslag Nanda Roep & Silvester Zwaneveld - Koningsland

De elfjarige Timon moet op de vlucht voor de vreselijke Shaytan die zijn kasteel bestormen. Hier begint zijn koningsdrama langs zeven planeten, waar overal een van de zeven zonden centraal staat. Het ruimteavontuur van Timon is verrassend, bloedstollend, liefdevol en brutaal.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Aan jou.
Ja jij! De lezer.
Heb je zin in een spannend avontuur met koningen, rare wezens en vreemde planeten? Ga maar mee, dan breng ik je naar een land hier ver, ver vandaan. Je hoeft geen koffer te pakken: waar we naartoe gaan heb je geen tandenborstel of schone onderbroek nodig . Onze reis zal plaatsvinden in je hoofd.
Ben je er klaar voor?
Kun je het nog?
Of ben je soms zo’n kind dat de hele dag voor de tv zit, of ligt te gamen… Plof je thuis verveeld op de bank? Ben je zo’n kind waar geen ideeën in zitten, een kind dat geen fantasie meer heeft? Of ben je een volwassene misschien, die allang denkt te weten wat er allemaal mag en kan? Nee toch hopelijk?!
Weet je wat, ik help je even: om mee te kunnen op deze ultracoole reis moet je doen alsof je op je rug ligt op een warme zomeravond. Zo’n avond waarop je naar de sterren kijkt. Hoe langer je tuurt, hoe meer je er ziet. Het lijkt of die miljoenen sterren steeds dichterbij komen. Vandaag gaan we naar die sterren toe – dat kan best, als je maar lang genoeg kijkt. (blz. 7)

Timon is een prins. Zijn vader is koning van Koningsland. Of eigenlijk was hij koning totdat de raket waarmee hij met zijn vrouw op reis was verdween. Koningsland bestaat uit acht planeten. De belangrijkste planeet is Castel, een planeet in de vorm van een kasteel. De andere planeten draaien om Castel heen. Dit zijn Avar, Gul, Acedia, Luxus, Superduper, Individia en Ira. Castel wordt nu aangevallen door de Shaytan, gevaarlijke monsters. Zefi, de broer van Timon, roept hem om zich bij hem te verstoppen, maar Timon durft niet. Hij rent heel hard weg, richting zijn pedaalzwever. Hij hoort de adem van Shaytan in zijn nek, maar hij hij komt bij zijn pedaalzwever. Hij springt erop en gaat de lucht in.

Timon zweeft door de ruimte. Hoog boven de planeet is de lucht ijl en lijken alle bewegingen traag. Zijn zwever glijdt in slow motion langs de sterren. Op het zadel zit Timon te glimmen, ja, te gloeien van geluk. Hij is de Shaytan ontvlucht, het is hem gelukt!
Zijn hart bonst nog steeds in zijn keel, maar nu van spanning. Nooit eerder is hij zo ver van huis geweest. De ruimte is gevaarlijk, zegt Ninne, en niks voor een jochie van elf. Zijn ouders wilden ook niet dat Timon de andere planeten zou gaan bezoeken, maar zijn vader zei er wel plechtig bij: ‘Tot de tijd rijp is.’ Dat krijg je als je vader koning is, dan moet hij zich altijd zo netjes gedragen dat hij op den duur niet meer normaal kan praten. ‘Koningszoon Timon, de ruimte is verboden terrein voor jou tot de tijd rijp is.’ (blz. 15)

Timon zweeft door de ruimte en hij heeft geen idee wat er nu gaat gebeuren. Hij zweeft richting Avar. Opeens landt hij in de sneeuw. Avar is bedekt met een pak sneeuw. Timon heeft het koud en vraagt of iemand een trui voor hem heeft. Er lopen namelijk torens spullen langs hem heen met helemaal onderin kleine wezens. Niemand helpt hem. Iemand heeft zijn pedaalzwever meegenomen, dus Timon heeft geen vervoer meer.

Hij gooit zijn frustratie eruit: ‘Jullie lopen voor gek met die torens op je hoofd, jullie zullen er allemaal onder bezwijken. Wat heb je nou aan spullen als je ze niet eens kan gebruiken omdat ze de hele dag op je hoofd moeten staan? Ik heb het ijskoud en krijg niet eens een trui. Is dit nou een trotse planeet? Je stapelt spullen op je hoofd tot je erdoor wordt geplet. Mooie rijkdom! Jullie zouden alles op één hoop moeten gooien en iedereen moeten geven wat hij nodig heeft. Neprijk, dat zijn jullie, want jullie gedragen je als bedelaars! Neprijk, NEPRIJK, het Neprijk van Avar!’ (blz. 28)

Timon rent hard weg. Hij vindt onderweg een glideboard, wel een beetje stuk, maar dat kan hij repareren. De volgende dag zweeft hij weg van de planeet Avar. Hij zweeft richting Gul. Deze planeet ziet eruit als een toverbal en de planeet is gemaakt van suikerkristallen. Je kunt de planeet dus opeten! Hij ontmoet hier Matthias die ook niet op deze planeet woont.

Timon haalt zijn schouders op. ‘Dan blijven we hier, tussen de vetzakken van Gul.’ Hij plukt een stuk uit de wand boven zijn hoofd (die heeft een chocoladekleur) en steekt het in zijn mond. Dan wijst hij. ‘Ik wil net zo worden als die daar.’
‘Doe niet zo raar.;
‘Dat lukt vast wel, als we hier maar lang genoeg-‘ Maar dan stokt zijn adem in zijn keel. Ook Matthias laat zijn mond openvallen. De man naar wie Timon wees, de man die zo dik en rond is als een gigantische kauwgombal: er gebeurt iets met hem…
Zijn voeten…
Die…
Zijn verdwenen…
Hij staat in een roze plasje! Zijn voeten lijken wel twee gesmolten winegums! Hij… lost op! (blz. 46)

Er is gelukkig niemand die Timon herkent. Wel hoort hij verhalen dat hij dood zou zijn, of dat hij is weggerend omdat Zefi een grap met hem uithaalde. De Shaytan zouden verklede mensen zijn om hem te laten schrikken. Timon weet zeker dat het echt Shaytan waren en dat Castel in gevaar is. Maar door deze rare berichten, die de mensen om hem geloven, begint hij toch te twijfelen. Zou hij weer terug moeten gaan naar Castel? Zou het echt een grap zijn geweest van Zefi? Maar goed, als hij al terug naar huis zou willen, dan gaat dat niet eens. De verschillende planeten hebben helemaal geen contact met elkaar. Timon en Matthias reizen dus maar verder naar de volgende planeet. Matthias wordt ontvoerd op planeet Individia en Timon gaat op zoek. Hij is meegenomen naar Ira. Timon is het allemaal zat. Hij wil niet meer op de vlucht zijn voor de Shaytan. Hij wil niet alleen zijn. Hij wil…

Hij zal vechten, natuurlijk zal hij vechten. Hij zal vechten voor zijn moeder, voor zijn vader, voor gerechtigheid. De kans dat hij dit gevecht zal overleven is één op een miljoen. Hij zou dwaas zijn om te denken dat hij in zijn eentje kan winnen. Maar kennelijk bestaat er een punt in het leven waarop een jonge man zo boos is dat hij liever de dood in de ogen kijkt dan weer op de vlucht te gaan, zoals hij dat de afgelopen jaren heeft gedaan.
Hij moet zijn vader wreken.
Hij moet zijn moeder bevrijden.
Zijn eigen gebroken hart moet hij wreken. Hem zo te verraden… Zijn, zijn… ziel moet hij luchten!
Timon ademt diep in. Hij zuigt zijn longen vol totdat zijn borst bijna uit elkaar knalt. Even houdt hij de adem vast, en dan buldert hij door de kosmos: ‘IK WREEK MIJN VADER!’ Het geluid van zijn schreeuw weerkaatst tegen de harde bodem van Ira. Hij hoort de echo van zijn eigen stem terugkomen, meteen gevolgd door een enorm gebulder. Het zijn de duizenden Shaytan die reageren op zijn schreeuw. Alsof er een stadion begint te juichen, zo klinkt het. Alsof er een doelpunt wordt gescoord, maar dan bozer, agressiever, kwaadaardiger. (blz. 190)

Zal Timon Matthias weer terug vinden? Kan Timon de Shaytan verslaan? Gaat Timon weer terug naar huis? Komt hij er achter waarom er valse nieuwsberichten over hem zijn verspreid?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb een exemplaar van Nanda Roep gekregen om een recensie te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, verrassend, fascinerend, leuk
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek van Nanda Roep gekregen om een recensie te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Aan het begin van elk hoofdstuk staat een foto van de planeet die in dat hoofdstuk voorkomt
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt op meerdere planeten. Het deed mij denken aan “Koning van Katoren” van Jan Terlouw
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Timon, omdat ik benieuwd ben naar meer verhalen over zijn reis
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek had van mij best dikker mogen zijn 🙂
Bij dit boek kun je ook een cd met muziek bestellen. De muziek is speciaal door Stijn van der Loo gecomponeerd. Elk nummer op de cd hoort bij een planeet. De muziek kun je binnenkort bestellen via iTunes (zoek op artiest “Nanda Roep”). 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
melkwegstelsel, dampkring, kristallen, butsen, bruidssluier, pij, entropie. Ik ken deze woorden wel, maar de meeste jongeren zullen ze waarschijnlijk niet kennen en de betekenis aan iemand moeten vragen of opzoeken in een woordenboek
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die het leuk vinden om een spannend ruimteavontuur te lezen