boekomslag Emke Rientsma - Blues in F

Emke Rientsma – Blues in F (1e recensie)

boekomslag Emke Rientsma - Blues in F

Janek is niet bepaald een droomleerling. Hij heeft wel iets beters te doen dan lessen bijwonen of huiswerk maken: oefenen met zijn band bijvoorbeeld, of wat bijverdienen in de vishandel van zijn oom. Maar dat verandert allemaal wanneer Janek onder toezicht wordt geplaatst van de aantrekkelijke nieuwe docente mevrouw Siegal – of Mirjam, zoals hij haar al snel noemt. Bij haar kan hij zijn hart uitstorten over zijn Poolse achtergrond en lastige thuissituatie. Al snel voelt Janek meer voor zijn begeleidster. Is hij nou gek, of voelt zij hetzelfde? Hij bedenkt een bizar plan om daarachter te komen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Hopelijk slaapt ze nog, dacht Janek. Hij zwaaide vlug zijn benen over het hek en liep langs het huisje naar de achtertuin. De zon scheen als een enorme schijnwerper op het gazon en hij moest zijn gezicht afschermen om niet verblind te worden door het felle licht. Bij de vuurplaats gooide hij zijn rugzak af. Er hing een geur van verkoold hout en vers gemaaid gras. Janek ademde diep in en snoof de lucht op. Hij keek om zich heen. Gelukkig, alles zag er nog precies zo uit als toen hij een half uur geleden was weggefietst.
Ongelooflijk. Het was zo snel gegaan. Maar nu had hij haar eindelijk. Uitgeput liet hij zich in de schommelstoel zakken op het zachte schapenvel dat nog vochtig was van de dauw. Over de armleuning hing haar lichtgroene jurk. De zijde glansde in de zon. Hij nam de jurk, gleed langzaam met zijn vingers over de gladde stof en merkte hoe ruw en kapot zijn handen waren. Er zat zelfs nog aarde onder zijn nagels. Hij glimlachte. Wat een nacht! En wat een meesterlijk plan. Toch maar goed dat hij een Pool was: nuchtere kaaskoppen zouden zoiets nooit kunnen verzinnen. (blz. 7)

Janek houdt niet van school. Hij spijbelt veel, en houdt zich liever bezig met muziek maken, zijn vrienden en het werken in de viswinkel van zijn oom. Maar nu is er een nieuwe docente, mevrouw Siegal. Ze wordt zijn vertrouwenspersoon. Hij moet zich elke dag op school bij haar melden. Anders gaat hij niet over dit jaar…

Het was druk in de Klokgietersstraat. Overal stonden dubbel geparkeerde auto’s. Janek dacht aan de afgelopen week. Wanneer had hij voor het laatst hele dagen op school gezeten en zelfs huiswerk gemaakt? Hij kon het zich niet meer herinneren. Hij was er zo moe van geworden dat hij gisteravond niet eens meer naar Schutters was gegaan. Vincent had zich rotgelachen.
Hij wilde schuin de straat oversteken toen aan de overkant een motor kwam aanrijden en een eind daarachter een busje. Daar kon hij tussendoor. Terwijl hij langs een dubbel geparkeerde auto fietste, stak hij zijn arm uit en keek vluchtig over zijn schouder. Geen tram, niets… Plotseling voelde hij weerstand bij zijn voorwiel. Hij viel. Tegelijkertijd klonk er een gil. Het volgende moment lag hij op het wiel van een fiets, half over iemand heen. In een reflex stond hij weer overeind. Voor hem op de tramrails lag, onder zijn eigen fiets, een andere fiets en daarnaast het lichaam waar hij overheen gevallen was. Het was een vrouw. Om haar heen lagen pakjes in kleurig sinterklaaspapier die uit de plastic tas waren gerold. Hij kende die jas en dat haar. Het volgende ogenblik zat hij gehurkt naast haar. Siegal. (blz. 25)

In het begin gaat Janek met tegenzin naar school en naar de gesprekken met Siegal, de docente. Langzamerhand begint hij verliefd op haar te worden. Hij denkt dat zij hem ook leuk vind. Hij bedenkt een plan…

‘Dan moet je iets anders verzinnen, een list, een plan, haar verleiden of zo.’
Janek knikte. Inderdaad. Het was goed om te merken dat Vincent dat ook vond. Hij had nog maar een paar dagen om het verder voor te bereiden. Het moest lukken.
‘Ik ga haar ontvoeren,’ zei Janek.
‘Chill,’ lachte Vincent en gaf hem een high five.
‘Aan niemand verraden,’ zei Janek ernstig.
Vincent keek hem aan en even was er twijfel in zijn blik. Toen lachte hij weer alsof hij zichzelf ervan wilde verzekeren dat Janek een geintje maakte. ‘Psycho!’ (blz. 109)

Het is bijna het einde van het schooljaar en Janek wil Siegal na het feest meenemen naar een oud tuinhuisje aan de andere kant van de stad. Zal Siegal met hem mee gaan? Wat gaat er gebeuren in dat tuinhuisje?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, verrassend, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Ik kreeg van de uitgeverij een vooruitleesexemplaar van het boek opgestuurd om een recensie te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Tijdens het verhaal wordt de spanning opgebouwd. Door het begin van het verhaal vraag je je af wat Janek heeft gedaan en daar kom je pas aan het einde van het boek achter.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Soms ergerde ik me aan Janek
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Bij het einde van het boek vroeg ik me af of het echt waar was of dat het misschien alleen in Janeks hoofd zit, en dat zijn plan nog uitgevoerd moet worden. Ik vond het in ieder geval een raar einde en ben wel benieuwd hoe het verhaal verder gaat.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar