boekomslag Oliver Reps - De dag die nooit komt

De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z’n hoofd. Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast, ontroert, en het voert je mee tot aan het ontluisterende einde. Het begint zo: ‘De rode natuurlijk.’ ‘Waarom de rode?’ ‘Omdat het geen keuze is.’ ‘Hoezo geen keuze? Je kan toch de blauwe kiezen?’ ‘Da’s geen keuze. Geen echte.’ We keken naar The Matrix, de sciencefictionfilm met Keanu Reeves, het eerste deel, Polly en ik, op bed, met onze rug tegen kussens, tegen de muur, op mijn kamer, juli vorig jaar. Ze had de film nog nooit gezien en ik wel een keer of vier, vijf.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★☆☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
saai, vervelend, zielig, erg verwarrend, ik werd er net niet depressief van en ik moest wel erg vaak aan “Bunkerdagboek” van Kevin Brooks denken. Dat heeft dezelfde donkerte over zich, er wordt evenmin uitgelegd over wat waarom gebeurt, en dat is wél een goed boek, dat ik niet licht zal vergeten.
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
In één nacht overdenkt de zeventienjarige Elias, filmfanaat, de gebeurtenissen die hebben geleid tot waar hij zich nu bevindt. En nee, dat is niks om vrolijk van te worden. We komen te weten wat er met zijn jongere zusje Evi is gebeurd, en hoe Polly in hun leven kwam en weer verdween.
Wie is de hoofdpersoon?
Elias
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
Wordt niet benoemd
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ok, ik geef mijn leeskindjes altijd mee dat ze niet zomaar “niks” mogen antwoorden. Toch ga ik dat nu doen: “Niks”. Hoewel ik misschien wel de Matrix wil bekijken na het lezen van dit boek.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Veel te donker, te verwarrend, de personages komen niet tot bij mij. En dat vind ik toch een minimum. Ik weet niet wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Ik begrijp hun beweegredenen niet.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik lees over dit boek heel vaak dat het een droomdebuut is. Dit is weer een voorbeeld van een boek waarom ik daar heel vaak niet in kan meegaan. Ik vind het uiteraard fijn voor de auteur (die mede-eigenaar is van boekhandel Casperle in Amsterdam) dat ie meteen voor een aantal prijzen in de running is voor zijn debuut. Daarom vind ik het altijd een beetje jammer dat ik negatief ben over een boek.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Ik weet het voor dit boek echt niet 😉
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen