boekomslag Karen Rastelli - Kop of munt

Klaartje is haar broer Lars kwijt. Hij is gestorven, zal nooit achttien worden. Klaars mama sluit zich op in haar keuken, haar papa verliest zich in zijn werk. Met broer Sander deelt Klaartje een geheim. Een vreselijk geheim, dat de dood van Lars in een heel ander daglicht plaatst. Zwijgen wordt steeds moeilijker.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, fascinerend, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
“Kop of munt” vertelt het verhaal van Klaartje (13), en haar broers Sander (17) en Lars, die nooit 18 zal worden. We bekijken het verhaal vanuit het gezichtspunt van Klaartje, de ik-figuur in het boek. Klaartje en Sander zijn hun broer kwijt. Langzaamaan komt de lezer te weten dat Klaartje en Sander een geheim delen… Verder gaat het verhaal over treinen herkennen aan het geluid. Lars, Sander en Klaartje kunnen aan het geluid van een aankomende trein horen hoe die eruitziet, en soms zelfs hoeveel wagons die zal hebben.
Wie is de hoofdpersoon?
Klaartje
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
Wordt niet benoemd, maar waarschijnlijk ergens in België of Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het boek telt amper 55 bladzijden. Karen Rastelli weet op deze tijdspanne een ongemeen boeiend verhaal te vertellen, dat af en toe bloedstollend is. Er is geen actie om de actie, en ik denk ook niet dat Rastelli verwacht dat de lezers van haar boek intens zullen meeleven met de hoofdpersonages, hoewel dat zeker een optie is. Het boek is zeer sfeervol, en plekken (zoals de berm naast de spoorweg) worden zeer goed beschreven.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Dat Sander en Klaartje, samen met hun ouders, een broer en zoon kwijt zijn.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit. is. zo’n. STERK boek! Beatrijs Peeters deed dit al eens lichtjes voor met haar boek “Vals nest” (lees mijn recensie). Qua thema en uitwerking lijkt “Kop of munt” wel wat op dit boek. Toegegeven, zelfs het boekformaat doet aan Vals nest denken. Qua sfeerschepping is alleen Bart Moeyaert iets poëtischer, maar zowel in zijn boeken, als in “Vals nest” en “Kop of munt” staat geen woord verkeerd, te veel of te weinig.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Wil jij je eens volledig laten verrassen door een dun boek met een krachtig verhaal? (Zonder illustraties, met heel veel sfeer en spanning? Lees dan “Kop of munt”. Om goed te zijn doe je dat als je 14 bent, én best al wat leeskilometers hebt gemaakt.. Voor jongere mensen zou ik dit boek zeker niet aanraden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen