Het verhaal draait om de nu elfjarige Tiffanie, heks en heldin, bekend uit De Vrijgemaakte Ortjes. Tiffanie studeert intussen echt voor heks. Nou ja, studeert… het lijkt wel allemaal klusjes doen en andermans rommel opruimen. Ze is ver van huis en voelt zich erg alleen. Wel heeft ze nog die Hoed van Lucht, een echte heksenhoed, die je niet ziet of voelt maar die er wel is. Al geeft zoiets wel problemen in een clubje bekakte heksenmeiden. En dan duikt er ook nog een heel eng monster op.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Miriam (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, cool, fascinerend, grappig, interessant, leuk, mooi, spannend, verrassend, vrolijk 
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een heel spannend verhaal over een jonge heks en haar vriendschap met de Tsae dran Fiegels. (ook wel bekend als Kabonkers, de Vrijgemaakte Ortjes, de Kleine Lieden en ‘Onbekende Dader of Daders, Vrijwel Zeker Gewapend.) 

De Tsae dran Fiegels zijn het allergevaarlijkste Elfenvolk, vooral in dronken toestand. Ze zijn dol op drinken, vechten en stelen, en stelen dan letterlijk alles wat niet vastgespijkerd zit. Zit iets wel vastgespijkerd, dan stelen ze de spijkers mee. Het doorsnee Fiegelmannetje (Fiegelvrouwen zijn zeldzaam) is zowat vijftien centimeter lang, met rood haar en een vel dat blauw ziet van de tatoeages. En als je zo dichtbij staat dat je dat kan zien, kan je elk moment een klap verwachten.

Er zit heel veel verschillende humor in het boek. Er gebeuren hele grappige dingen maar er zitten ook veel woordgrapjes in. Een van de mooiste woorden in het boek vind ik Kreemes! Dit is in het Fiegels (zie mijn uitleg bij moeilijke woorden) een algemene uitroep die van alles betekenen kan, van ‘Lieve help’ tot ‘Nu ben ik kwaad geworden we gaan problemen krijgen.’ 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Hoe bijzonder zou het zijn om een Tsae dran Fiegel te ontmoeten! 
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is het derde deel van de verhalen uit de schijfwereld. Het boek is prima los te lezen maar is ook erg leuk als vervolg op deel 2 De Vrijgemaakte Ortjes. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
De Tsae dran Fiegels spreken Fiegels. Het kan zijn dat jij op school geen Fiegels hebt geleerd. Als dat zo is moet je in het begin misschien wat de Ortjes zeggen voor jezelf hardop lezen. Dat helpt en daarna gaat het heel snel vanzelf. Ik zal een voorbeeld geven.

In het begin moet Gaaf Allegaar leren schrijven van zijn vrouw Kelda Jannie. ‘Meskien ken ik der beter kallempies an mee beginne, Meskien ken ik eerst één van die kommeraatjes of puntjes perbere -‘ ‘Jai benne de Grote Kirrel, Gaaf Allegaar, dus jai hore as eerste skraive te lere,’ zei Jannie. ‘Ik kenne toch gien kirrel hewwe die niet iens ze aige naam skraive kenne. (blz. 34)

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Op de achterkant staat dat het boek voor volwassenen van alle leeftijden is. Of zoals Amazon Review zegt; voor lezers met een jonge geest, van wat voor leeftijd ook. Ik denk dat het leuk is voor iedereen die van magische verhalen houdt. Al lijkt het me wel een heel moeilijk boek als je Dyslexie hebt, omdat de Ortjes Fiegels spreken. En als je het boek leuk vind heb je geluk, Terry Pratchett heeft nog zeker 30 andere boeken geschreven!