Joyce Pool – Groeten uit Londen (1e recensie)
Op werkweek in Londen raken Jamal en zijn vriendin Sanne hun klas kwijt. Op eigen houtje reizen ze de groep achterna. In de bus krijgt Jamal van een stel mannen een bom in zijn handen gedrukt. Onmiddellijk breekt er grote paniek uit: Jamal en Sanne worden gearresteerd en naar het politiebureau gebracht. Terwijl Sanne na één nachtje wordt vrijgelaten, zit Jamal na een week nog vast op verdenking van terrorisme.
Over het verhaal
Zaterdag 21 januari
‘See you later!’ Het klinkt als een dreigement. Detective Waiter laat de deur half openstaan terwijl hij het kamertje verlaat. Expres, vermoedelijk. Om me te laten voelen wat vrijheid is. Dat sommige mensen zomaar op kunnen staan zonder dat iemand ze bij hun schouders grijpt en omlaag duwt. Dat sommigen vrij zijn om naar de deur te lopen, die open te duwen en vrijwillig een ruimte te verlaten. (blz. 9)
Jamal is opgepakt door de politie in Londen. Ze denken dat hij een terrorist is. Hij had namelijk een bom in zijn handen. Die bom was niet van hem, maar niemand wil hem geloven. Jamal heeft de bom net gekregen terwijl hij in een bus in Londen stond. Jamal is met zijn klas op schoolreis naar Londen. Ze zijn net bij het British Museum geweest. Samen met Sanne, zijn vriendin, is hij onderweg naar het volgende museum. Ze hebben net de bus gemist waarin de rest van de klas zit. In de bus wordt Jamal aangesproken door een paar moslimmannen. Ze stellen hem allerlei vragen en Jamal voelt zich niet op zijn gemak. Als de mannen de bus uitstappen geven ze hem een pakje. Dat wil hij eigenlijk niet aan nemen, maar Sanne vindt dat hij beleefd moet doen.
‘Ja.’ Ik kijk naar het boek . Dat gaat de eerste de beste prullenbak in! Dan maken we een scherpe bocht, ik klap tegen de paal waaraan ik me vastklem en het boek rolt uit mijn handen. Even overweeg ik om het met mijn voet onder een stoel te schuiven en het daar gewoon te laten liggen, maar Sanne pakt het al op.
‘Wat is dat?’ vraagt ze terwijl ze het een beetje heen en weer beweegt. ‘Hoor je dat?’
‘Wat?’ vraag ik.
‘Moet je horen.’ Ze houdt het in de buurt van mijn oor. Het boek rammelt.
‘What the hell…?’ Een angstig voorgevoel bekruipt me.
‘Maak ‘ns open?’ zegt ze en duwt het in mijn hand.
Voorzichtig trek ik het plakbandje los van de folie en sla het boek open. De binnenkant met de bladzijden ontbreekt. Daarvoor in de plaats zitten er een bonk oranjeachtige klei, een batterijtje, iets wat eruitziet als een rotje met een lont en een tikkend horloge in. Ik voel me ijskoud worden. Zonder een woord te zeggen staar ik naar het pakket in mijn handen. Ik weet wat ik zie, tenminste, ik denk te weten wat ik zie. Maar ik begrijp het niet. Ik begrijp er niets van. Verbijsterd kijk ik op. (blz. 40)
Er zit een bom in het boek. Om hen heen beginnen mensen te schreeuwen. De bus wordt stilgezet en mensen rennen de bus uit. Sanne en Jamal worden door politieagenten mee naar het politiebureau genomen. Sanne belt haar moeder, die kinderrechter in Nederland is, en zodra die in Londen is, mag Sanne de cel uit. Ze is weer vrij en mag met haar moeder terug naar huis. Jamal mag nog niet de cel uit. Sanne mag niet eens bij hem op bezoek.
Ik begrijp er niets van dat hij nog altijd in de cel zit.
Niemand begrijpt het. Zelfs Ineke niet. En die is kinderrechter en zou alles van recht en rechtspraak moeten weten.
Niet van het Engelse recht, blijkbaar. ’t Schijnt dat de Britse politie niets met de Nederlandse regels te maken heeft en zich ook niets hoeft aan te trekken van wat in ons land normaal is. Dus kan een Nederlandse jongen met Marokkaanse ouders eeuwen gevangen worden gehouden in de middeleeuwse kerkers die ze in het Britse koninkrijk nog schijnen te hebben. En mag ik, een Nederlands meisje van Nederlandse ouders, de volgende dag alweer naar huis. Of zit het niet zo eenvoudig in elkaar? Heeft het niet te maken met zijn achtergrond dat ze hem gehouden hebben? (blz. 134)
Jamal heeft het gevoel dat iedereen hem in de steek laat. Hij krijgt wel bezoek van een mevrouw van de ambassade. Zij heeft een brief van Sanne voor hem bij zich. Zo weet Jamal dat Sanne al weer thuis is. Elke dag wordt Jamal verhoord. Ze blijven hem steeds dezelfde vragen stellen over Marokkaanse vrienden van hem. In Nederland zorgt Sanne er ondertussen voor dat er aandacht in de media komt voor het feit dat Jamal nog steeds gevangen zit. Ze probeert op alle mogelijke manieren om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk vrij komt. In de gevangenis krijgt Jamal op een dag bezoek van zijn vader.
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Vanwege de spannende omschrijving op de achterkant van het boek
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Zielig, spannend, realistisch
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het is een actueel verhaal over een Marokkaanse jongen die verdacht wordt van terrorisme. Als lezer weet je dat hij niets heeft gedaan, maar bijna niemand gelooft hem. Afwisselend lees je het verhaal vanuit het gezichtspunt van Sanne en Jamal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het zielig en vervelend dat Jamal zo anders wordt behandeld dan Sanne. Een duidelijk voorbeeld van racisme
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Zowel Sanne als Jamal blijven ondanks alles positief. Aan het einde van het boek is het onduidelijk hoe het met Jamal verder gaat. Ik krijg het idee dat hij juist gaat radicaliseren door de manier waarop hij behandeld wordt. Ik heb medelijden met hem.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Het is een beklemmend verhaal, ik kreeg er de kriebels van. Het is oneerlijk zoals Jamal wordt behandeld door de politie. Jamal is op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ik heb het boek in 1x uitgelezen omdat ik wilde weten hoe het met Jamal zou aflopen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 12 jaar, omdat het een verhaal is dat zou kunnen gebeuren