Olga Ponjee – Het verdronken land (1e recensie)

Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel, medicijnen en huizen worden iedere dag schaarser, terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit. En dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet. Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit. In een van de vluchtelingenkampen ontdekt haar beste vriend, Jacinto Zondervan, een gruwelijk geheim. En Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt na een van zijn extravagante feesten ontvoerd door een radicale groepering. Terwijl de toestand snel verslechtert, ontrafelen de drie tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van anoniem (15-18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Waar gaat het verhaal over?
Het Verdronken Land heeft drie verschillende verhaallijnen: die van Loekie, Felix en Jacinto. Loekie is de dochter van een bekende Nederlandse journaliste, Jacinto’s ouders zijn wetenschappers en Felix is de zoon van een populistische politicus. Als het verhaal begint zit Nederland al best wel in de problemen door een grote storm. Daardoor zijn heel veel stukken van het land onder water gelopen en is er een groot gebrek aan dingen als elektriciteit, internet, eten, etcetera. Het blijkt dat er echter nog engere dingen aan de hand zijn, die verzwegen worden door mensen aan de top. Loekie, Felix en Jacinto vinden afzonderlijk van elkaar aanwijzingen daarvoor en weten uiteindelijk samen de puzzel in elkaar te knopen.
Wie is de hoofdpersoon?
Loekie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Felix lijkt me de grappigste. Als het boek begint geeft hij thuis feesten met een thema en kostuums
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik was bang dat Het Verdronken Land een heel politiek boek zou zijn, wat ik niet heel erg interessant vind, maar het is veel meer geschreven als een thriller en dat vond ik erg spannend. Omdat de personages steeds wisselen zijn er veel cliffhangers, dus aan het einde van een hoofdstuk wilde ik steeds weten hoe het verder ging. Ik had ook het gevoel dat het meer om de kinderen ging uiteindelijk dan om de ouders en de politiek. Ik vond wel Loekie de leukste om te volgen, hoewel ik ook erg moest lachen om de taal van Felix af en toe.

Hoewel ik het boek dus vooral heel spannend vond om te lezen, zaten er ook een paar stukken in die ik best wel zielig vond, bijvoorbeeld het verhaal over Viënna en over de moeder van Felix. Ik ga dat niet verklappen, maar het voelde wel heel veel zwaarder dan andere stukken. Niet dat dat verkeerd is, ik vond het mooi om te lezen, maar ik vond het ook wel emotioneel.

Alles bij elkaar vond ik het een heel verrassend boek omdat ik niet verwacht had dat het zo spannend zou zijn! Ik zou het boek wel aanraden aan anderen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Soms doet het me denken aan de echte wereld en de dingen die er spelen met het klimaat en dat vind ik minder leuk om over na te denken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het Verdronken Land speelt zich af in Nederland in de toekomst. Er wordt nooit precies gezegd wanneer het zich precies afspeelt, maar het lijkt best wel op onze tijd, want de personages hebben mobiele telefoons en internet en er is geen science fiction-achtige technologie ofzoiets.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Ik denk vanaf een jaar of 14?
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen