boekomslag Wouter Polspoel & Herman van Campenhout - Muurziek

Wouter Polspoel & Herman van Campenhout – Muurziek (1e recensie)

boekomslag Wouter Polspoel & Herman van Campenhout - Muurziek

November 1989. Berlijn is verdeeld en staat symbool voor de politieke spanningen tussen West- en Oost-Europa. Wanneer een persconferentie van Schabowski het volk onverwacht in beweging brengt, leidt dat tot de val van de Berlijnse Muur. Journalist Jef kan zijn geluk niet op, hij zit immers aan de bron van wat de komende dagen en weken de kranteninhoud zal bepalen. Met zijn fototoestel rond zijn nek, trekt Jef de stad en het feestgedruis in. Daar ontmoet hij Hannah. Zij wil hem een verhaal vertellen dat ze absoluut wereldkundig wil maken…

Boekinformatie
Schrijver: Wouter Polspoel, Herman van Campenhout
Titel: Muurziek
Uitgeverij: Phoenix Books
Jaartal: 2021
Bladzijden: 146
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, Soms een beetje ongeloofwaardig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in dit boek
Waar gaat het verhaal over?
Jef Van Steenwinckel is in 1989, de periode waarin dit verhaal begint, journalist bij de Vlaamse krant Het Laatste nieuws. We krijgen eerst een inkijk over hoe hij bij de politieke redactie is begonnen, nadat hij eerst een tijdje regiojournalist werd. Op de dag dat het verhaal begint, wordt hij echter bij zijn overste geroepen, omdat er iets te gebeuren staat in Oost- en West Berlijn. De Muur die daar al sinds 1961 staat, en mensen verhinderd om zich vrij te bewegen, staat op vallen. Om die reden wordt Jef Van Steenwinckel naar Berlijn gestuurd.
Wie is de hoofdpersoon?
Journalist Jef Van Steenwinckel en de familie van de 18jarige Emma zijn de hoofdpersonages in dit boek.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
“Muurziek” is eerder een feitenrelaas dan een spannend verhaal (al zitten er wel wat spannende stukken in dit boek, zeer zeker!). Als de journalist opzoek gaat naar iemand die hem meer kan vertellen over wat er te gebeuren staat, ontmoet hij Hannah, die hem het verhaal van vrienden die het allemaal meemaakten, uit de doeken doet. Hierdoor is “Muurziek” opgevat als een raamvertelling. Soms doet het een beetje denken aan “Grensgangers” van Aline Sax, dat eerder op het gevoelsleven van drie verschillende personages, in drie verschillende tijdsgewrichten, tot de Muur in 1989 valt.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Brussel en in Oost-Berlijn
Wat vind je leuk aan dit boek?
“Muurziek” is van een lager niveau dan “Grensgangers”, en mee daarom zijn beide boeken dan weer NIET tegen elkaar te zetten. De personages uit “Muurziek” blijven iets vlakker, maar dat maakt wel dat “Muurziek” zeer goed gedocumenteerd is.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
“Muurziek” is zoals gezegd, hoewel over hetzelfde thema van De Berlijnse Muur, een heel ander boek dan “Grensgangers” van Aline Sax. Het laat zien dat de wereld helemaal niets geleerd heeft, gelet op wat er nu tussen Rusland en Oekraïne gebeurt. Mensen worden gecontroleerd en zijn niet vrij. Soms is dit boek ongeloofwaardig, hoewel ook dit zeer goed gedocumenteerd is. Mensen probeerden vanalles om aan het regime te ontsnappen, onderandere met een luchtballon. Nadat Emma’s ouders eerst wilden verhuizen om zo via een tunnel te kunnen ontsnappen, wordt dat plan al snel (na gesprekken samen) opgeborgen. Echter: op een nacht merken ze dat hun buren worden weggevoerd naar wie weet waar omdat ze hebben geprobeerd om via een luchtballon te ontsnappen. Prompt wil Emma’s familie hetzelfde doen. Dat lijkt me toch heel ongeloofwaardig: je wilt toch zelf niet opgepakt worden nadat je iemand om die reden hebt zien verdwijnen? Er bestaat een film over het willen ontsnappen uit Oost-Berlijn die “Ballon” heet.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Muurziek” heeft me ondanks alles toch weten te verrassen en vast te houden. Omdat het boek eigenlijk, 34 jaar na datum (van de val van de Muur in Berlijn) nog steeds brandend actueel is. Omdat het over een periode gaat die amper 40 jaar achter ons ligt, maar dat we er eigenlijk maar weinig over weten. Met literatuur heeft dit boek echter weinig te maken, eerder met een spannend, goed uitgewerkt verhaal. Het wankelt niet, en weet wat het de lezers wil vertellen: wat het regime (waar Rusland ook hier mee tussenzit) mensen aandoet, en dat mensen serieus op hun tellen moeten passen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit boek is erg geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar die graag spannende boeken over onze recente geschiedenis willen lezen. Omwille van verschillende standpunten is het boek geschikt voor zowel jongens als meisjes.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen