Nynke ‘Skip’ Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno’s hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam. Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Jezus, hij is het, Juda. Ik zie hem door het glas van de draaideuren bij de hotelreceptie staan. Het kan maar één kind zijn, die kromme rug, die bleke snuit, die groteske onderlip. Hoelang is het geleden? Een jaar of zeven. Zeventien zal hij zijn, zoiets. Hij is mager, mijn god, wat is die jongen dun. Wat doe hij in hemelsnaam in Cannes? Hij ziet eruit als een haring op het droge. Hotel Martinez, niet slecht. Als ze maar niet… Ja hoor, natuurlijk, Nico is erbij.
Juda’s vader, Nicolá Zeno zelf. Zo grijs als een pissebed. Nog steeds geen buikje, dat is knap. Maar als Nico er is, dan… Kunnen ze me zien, hier in het donker? Nee, het is te licht daarbinnen. Verder lopen. Het is niet… Godver, daar is ze al. Die rode Vuitton-rolkoffer, ik ken dat ding. Ze stopt precies in het midden van mijn beeld, tussen de zuilen aan weerszijden van het bordes.
Marscha Zeno.
Ze is het. Zeven jaar ouder, maar zichzelf. Uit een geparkeerde auto achter me schallen de Walkuren van Wagner (nee, dat is een grapje, maar zij is het wel. Ze is het!). Ze beweegt het beeld in en uit, voelt in haar tas, fazantkleurig haar valt voor haar gezicht. Ze schudt het naar achteren, lacht, naar haar Nico, naar haar Juda. Het gezin is compleet, de drie-eenheid. (blz. 7)

Nynka Nauta, meestal Skip genoemd, is 20 jaar. In Cannes ziet ze opeens een familie die ze kent uit Amsterdam. Ze wil niet dat ze haar zien. Ze gaat terug naar de jachthaven. Maar de volgende dag komt ze de familie Zeno toch tegen en ze kan niet weigeren op hun uitnodiging voor een gezellig drankje.

Dan pakt ze toch haar man even bij zijn manchet, genadevol, en fabriceert een lach die niet van warm te onderscheiden is. ‘Nu jij dan, Nynke, lief dier. Waarom kom je niet naar Amsterdam deze zomer? Je vrienden zien. Polder onder je voeten. Hé, Nico, ze kan toch eigenlijk zo in het tuinhuis? Zou dat niet heerlijk zijn?’
Nico knippert verbaasd met zijn vermoeide ogen. ‘Ja, zeg, waarom eigenlijk niet? Nynke. We hebben dat tuinhuis vorige zomer laten bouwen, het is er zo vredig dat je helemaal vergeet dat je in de stad bent.’ Hij kijkt naar Mascha. ‘Ze mag ook haar oude kamer terug, wat mij betreft,’ zegt hij, ‘dan moet jouw yogahandel naar het tuinhuis verhuizen, krekel. Maar, in godsnaam, ja, Nynke. Wees welkom. Juda zou het geweldig vinden.’
In mijn Kleine geschiedenis van slechte ideeën zou dit een eigen hoofdstuk krijgen, ‘Het tuinhuis’, waarin Skip Nauta zich vrijwillig laat opsluiten om een achtergelaten leven de kans te geven zich weer eens lekker strak om haar nek te wikkelen. Met bijrollen voor Mascha, Nico en Juda Zeno, warme surrogaatfamilie en levend decor waartegen alle mislukkingen van (de toch nog relatief jonge!) Skip zullen afsteken als zwarte vliegen in chardonnay.
Liever laat ik me kielhalen, zou mijn antwoord moeten zijn.
‘Dat klinkt niet slecht. Ik zal erover nadenken.’ (blz. 23)

Skip is opgegroeid in een arm gezin, en de familie Zeno was als een tweede familie voor haar. Maar ze is al een hele tijd geleden Amsterdam ontvlucht en is gaan varen. De hele wereld over. Toch neemt ze hun uitnodiging aan. Hoe zal het haar bevallen om weer in Amsterdam te zijn? Hoe zal het zijn om langere tijd in dezelfde plaats te zijn?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
dit boek is genomineerd voor De Inktaap 2020
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Nynke, meestal Skip genoemd
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Juda willen ontmoeten, en dan mag hij me meer vertellen over de online wereld die hij heeft gemaakt
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich vooral af in Amsterdam
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk om meer te weten te komen over Nynke, en over de familie Zeno
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
weet ik niet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit boek is genomineerd voor De Inktaap 2020
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen die houdt van realistische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen