DBC Pierre – Vernon God Little (1e recensie)

boekomslag DBC Pierre - Vernon God Little

Vernon Gregory Little heeft het niet makkelijk. Zijn vriend Jesus heeft zestien klasgenoten doodgeschoten. En zichzelf. Alsof dat allemaal al niet erg genoeg is, wordt hij voortdurend achter de vodden gezeten door zijn moeder en wil de politie van alles van hem weten.
Ondertussen komen de media op het schooldrama af en raakt het plaatsje Martirio (Texas), bekend van de barbecuesaus, overspoeld door televisieploegen. Die zijn maar al te gretig om hun zendtijd te vullen met spetterend nieuws over de sensationele seriemoord. Vooral reporter Eulalio Ledesma ruikt zijn kans om, desnoods ten koste van Vernon, goede sier te maken.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is loeiheet in Martirio, maar de kranten op de veranda zijn ijskoud van het nieuws. Drie keer raden wie er de hele dinsdagnacht op straat heeft gestaan? Hint: die nuffige mevrouw Lechuga. Je kon niet goed zien of ze trilde of dat het de motten waren en het licht van de veranda dat door de wilgen scheen die haar huid lieten rimpelen als een lijkkleed in een storm. Hoe dan ook: toen de zon opkwam lag er een plasje tussen haar voeten. Dat kan maar één ding betekenen: dat alles hier voorlopig anders zal zijn. Misschien wel voorgoed. God weet dat ik m’n best heb gedaan te begrijpen hoe het er in de wereld aan toegaat, ik had zelfs een vaag idee dat we tot grootse daden in staat waren, maar na alles wat er gebeurd is, weet ik het zo net niet meer. Ik bedoel: wat is dit voor kloteleven?

Vernon is 15 jaar en zit op een middelbare school in Amerika. Zijn beste vriend Jesus heeft op school zestien mensen doodgeschoten. Het is niet duidelijk waarom hij dat heeft gedaan, maar de politie gelooft dat Vernon hier meer van weet. Ze denken dat hij medeplichtig is. Op de gebeurtenissen komt veel pers af, onder andere Eulalio Ledesman. Hij beweert van een bekende televisiezender te zijn en heeft binnen de kortste keren iedereen onder zijn duim. In het begin lijkt hij Vernon te begrijpen en hem te willen helpen, maar Vernon merkt al snel dat Eulalio carrière wil maken ten koste van hem. Vernon probeert aan iedereen duidelijk te maken dat hij niet weet waarom Jesus het heeft gedaan en dat hij zeker niet heeft meegeholpen. Op de een of andere manier wordt alles wat hij zegt of doet verkeerd uitgelegd. Hij besluit te vluchten om zo gezeur te voorkomen.

Nah, als de feiten niet aan het licht komen vandaag, als ze zich niet gaan verontschuldigen en me naar huis sturen, laat ik die borg lekker zitten en probeer ik over de fucking grens te komen. (blz. 61)

Vernon wordt uiteindelijk in Mexico opgepakt en komt voor de rechter.

De aanklager draait zich weer naar me om. ‘Wat ik wil zeggen is: jij kende de schutter, Jesus Navarro, het best. Je woont heel dicht bij de plek waar zeventien moorden zijn gepleegd. Je bent ook op al die andere plekken gezien. Toen je voor het eerst ondervraagd werd, ging je ervandoor. Toen je aangehouden werd en op borgtocht werd vrijgelaten, vluchtte je naar Mexico…’ Hij leunt tegen de spijlen, nonchalant, lusteloos, en laat z’n gezicht op z’n borst zakken, zodat alleen z’n zware ogen omhoogsteken. ‘Geef toe,’ zegt hij zacht, redelijk. ‘Je hebt al die mensen vermoord.’ (blz. 250)

Vernon krijgt de doodstraf en komt in een strenge gevangenis terecht. Eulalio weet ook gebruik van te maken door een tv-show te bedenken waarin het publiek kan bepalen wanneer iemands vonnis wordt voltrokken.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde)  (ouder dan 18 jaar)
★★★☆☆ – gemiddeld
Volgens de achterkant van het boek zou Vernon God Little een hilarisch avontuur zijn dat bevolkt wordt door een meute zonderlingen, freaks en kwekkende huisvrouwen en bovenal die ene, speciale adolescent met een onfortuinlijk talent om op het goede moment op de verkeerde plaats te zijn.

Als ik dat lees heb ik het gevoel dat ik een ander boek heb gelezen. Ik vond het een meeslepend verhaal, maar ik heb er geen humor in kunnen ontdekken. Ik heb meegeleefd met Vernon die inderdaad steeds op de verkeerde plek is waardoor de verdenking op hem steeds groter wordt.

Eigenlijk vond ik het een treurig verhaal. Vernon doet zo zijn best, maar niemand gelooft hem. Zijn moeder is een van de eerste mensen die hem afvalt. Zij gelooft eerder in de gladde praatjes van Eulalio, die niet alleen Vernon zwart maakt, maar ook alle dames uit het dorp het hoofd op hol brengt.