boekomslag Alexandra Penrhyn Lowe – Sevenster (De laatste wachter 1)

Eveline heeft maar één zorg deze zomer: een echt leuke jongen vinden met wie ze voor het eerst kan zoenen. Maar dan roept ze geesten op tijdens een feestje – tegen de waarschuwing van haar pleegmoeder in – en nu ziet ze plotseling dingen die andere mensen niet zien. Doodsbang dat ze bezeten is door een kwade geest, probeert ze een manier te vinden om alles terug te draaien. Maar dan hoort ze van een waarzegster dat ze de eeuwenoude gave van de Wachters heeft – een gave die was afgeschermd, maar nu is wakker gemaakt. Een gave waardoor ze geesten en demonen kan zien. En zij zien haar ook. Eveline heeft maar één zorg deze zomer: in leven blijven.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Oké. Dit wordt hem dan: mijn eerste zoen.
Eveline deed haar ogen dicht toen Jelle dichterbij kwam. Ze kon zijn warme adem tegen haar gezicht voelen, het rook roze, naar kauwgomballen en haar twijfel groeide: ging ze nou echt voor het eerst zoenen met een jongen op wie ze niet verliefd was en die ook nog eens roze rook?

Eveline is 14 jaar en ze is op een klassenfeestje waar het spel “Truth or dare” wordt gespeeld. De zomervakantie is begonnen en Eveline wil deze zomer een leuke jongen vinden om voor het eerst mee te zoenen. Maar Eveline wil niet met Jelle zoenen en dat zegt ze ook. Haar klasgenoten vinden haar een watje en ze moet een nieuwe opdracht doen: glaasje draaien. Eigenlijk wil Eveline dit niet doen, maar ze wil ook niet voor de tweede keer een opdracht weigeren en daardoor uitgelachen worden door haar klasgenoten. Maar bij het glaasje draaien gebeurt er iets: Eveline ziet beelden. Dit vindt ze niet leuk en ze wil haar vinger van het glas afhalen en stoppen.

Mijn vinger gaat niet los.
De ijskoude stroom die ze net ook al in haar kuiten had gevoeld, gleed nu naar haar vinger. ‘Het lukt niet’, zei ze. ‘Ik krijg mijn vinger niet los’. Ze trok nog harder, maar haar vinger bleef liggen waar hij lag. Ze trok nog harder. Het was zo absurd, dat ze begon te giechelen. ‘Ik krijg mijn vinger echt niet los.’
‘Eveline, je vinger,’ zei Marieke en haar stem klonk schel. ‘Je hebt je linkerhand gebruikt!’
Eveline had zonder erbij na te denken haar linkervinger op het glas gelegd bij het oproepen van Sebastiaan. En dat glas zette zich nu, met Evelines vinger eraan geplakt, in beweging en koerste richting de letter D. Daarna naar de E, toen naar de W en er was niets wat Eveline eraan kon doen. Alma gilde. Dat was het startsein voor collectieve paniek, want iedereen schoof achteruit, krabbelde ruggelings terug op het tapijt, zo ver mogelijk van het glas vandaan. (blz. 18)

Het licht gaat uit in de kelder en iedereen is in paniek. Chloe, de beste vriendin van Eveline, doet het licht weer aan. Eveline wil naar huis en Chloe gaat met haar mee. Ze zijn allebei geschrokken van wat er is gebeurt.

Sinds het glaasje draaien is er iets veranderd bij Eveline. Ze ziet opeens dode mensen, mensen die door andere mensen niet worden gezien. Zou een kwade geest door het glaasje draaien wakker gemaakt zijn? Eveline gaat op internet op zoek naar informatie, maar daar wordt ze niet vrolijker van. Alle websites waarschuwen voor de gevaren van glaasje draaien.

Het lezen van de verhalen van anderen had ze bijna net zo eng gevonden als het glaasje draaien zelf, alsof ze besmet kon worden door de geesten of gekte van al die andere ervaringen. Ze wilde dat ze de tijd kon terugdraaien en kon zichzelf wel voor haar kop slaan dat ze dit had gedaan. Want overal stond dat het gevaarlijk was om te doen en er waren zoveel nare verhalen dat er toch een kern van waarheid in moest zitten? (blz. 56)

Eveline durft er met niemand over te praten, zelfs niet met haar beste vriendin Chloe. Ze probeert te genieten van de zomervakantie en het feit dat haar pleegmoeder Chantal op vakantie is en haar, en Chloe, alleen heeft thuisgelaten. Chloe en Eveline maken nieuwe vrienden en mogen van de vader van een hen een paar dagen komen logeren. Eveline heeft inmiddels Chloe in vertrouwen genomen en ze proberen samen uit te zoeken wat er met Eveline aan de hand is. Ze komen meer geesten tegen, maar ook enge monsters. Komt dit echt allemaal door het glaasje draaien of is er meer aan de hand?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★★★ – geweldig

Ik vond het een ontzettend goed en spannend boek. Het begin van het boek vond ik zo spannend, dat ik het niet meer verder wilde lezen in bed. Ik hou niet van enge boeken en films en was bang dat ik er over zou gaan dromen. De dag erna heb ik het boek in 1 ruk uitgelezen. Aan het einde van het boek bleef ik met allerlei vragen zitten, die hopelijk in het volgende deel worden beantwoord.

Het verhaal is goed geschreven, de hoofdpersonen komen tot leven en als lezer wordt je meegezogen in het verhaal. Geweldig