Francine Oomen – Hoe overleeft Rosa in New York? (1e recensie)

boekomslag Francine Oomen – Hoe overleeft Rosa in New York?

Wat doe je als je droom aan diggelen valt en je zelfvertrouwen tot onder het nulpunt daalt? Dan ga je, zoals Rosa, naar New York! Als au pair bijvoorbeeld. Wat doe je als je (per ongeluk) vreemdgegaan bent? Als je teveel drinkt, rookt en blowt, een verkeerde studie gekozen hebt, platzak bent en je vader je ontzoond heeft? Dan vlucht je. Bijvoorbeeld naar Berlijn, zoals Neuz doet.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Ik durf hem niet open te maken.’
Rosa staart naar de envelop in haar handen. Ze bijt op haar lip en kijkt haar moeder, die naast haar op de bank zit, gespannen aan.
‘Welke school is dit?’
De Willem de Kooning Academie.’
‘Zal ik het doen?’
Rosa knikt en geeft de brief aan haar moeder.
‘Ik duim,’ zegt meneer Rosetti, die aan de keukentafel achter zijn computer zit. Hij steekt lachend twee duimen in de lucht. ‘Driemaal is mankracht.’
‘Scheepsrecht,’ verbetert Rosa’s moeder terwijl ze de envelop openscheurt en de brief eruit haalt. Haar gezicht betrekt.
‘Wat?’ roept Rosa. ‘Ben ik niet aangenomen? Wat staat er.”Moet ik het voorlezen?’Rosa drukt haar handen tegen haar gezicht en knikt.
‘Beste Rosa, helaas heeft de commissie besloten je niet toe te laten.”O nee!’ Rosa kijkt haar moeder ontsteld aan.
‘Afgewezen, op alle drie! Wat moet ik nu?’ (blz. 7)

Rosa doet dit jaar eindexamen en wil ontzettend graag naar een kunstacademie. Helaas is ze nu voor drie scholen afgewezen. Ze heeft geen flauw wat ze nu moet gaan doen. Haar moeder stelt voor om een tussenjaar te gaan doen en te gaan werken. In het begin vindt ze dit een stom idee, maar als een vroegere vriend van haar moeder op zoek is naar een au pair voor zijn dochter van 13 in New York lijkt het haar toch wel spannend. Ze besluit te gaan.

Hoe kom ik in hemelsnaam de komende acht uur en drie maanden door? Zonder familie, vrienden, de taarten van Rosetti’s en vooral zonder Neuz!!! Waarom doe ik dit? Ik moet uit het vliegtuig, en wel nu meteen!
Te laat. Het vliegtuig rijdt al en de stewardess wil niet aan de piloot vragen of hij wil stoppen. Ik heb het gevraagd.
Wat is dat nou voor een moeite, even stoppen, deur open en Rosa van Dijk eruit laten?
De zenuwen gieren door mijn buik. Ik zit precies boven de vleugel. Hij trilt. Volgens mij zit er een klep los.
Ook brandt er een rood lampje. Ik moet de stewardess waarschuwen!
Het was niks. Ze vroeg of dit de eerste keer was dat ik vloog. Pfff. Waarom denkt iedereen toch dat ik een kleuter ben? Straks komt ze nog met kleurpotloden aandraven! (blz. 17)

Neuz is het vriendje van Rosa. Hij is ouder dan zij en doet een animatieopleiding. Hij krijgt te horen dat hij niet door mag naar het volgende jaar, omdat hij te weinig aanwezig was op school. Hij heeft teveel tijd doorgebracht met drinken en blowen. Hij weet niet wat hij nu moet gaan doen. Hij gaat naar zijn ouders, maar daar krijgt hij ruzie met zijn vader die hem het huis uitzet. Neuz besluit te gaan liften en zo komt hij in Berlijn terecht.

Neuz wordt wakker doordat zijn hoofd met een smak op het hout van de bank klapt. Even blijft hij verstijfd van schrik liggen en dan schiet hij met bonzend hart overeind. Een man rent weg, met Neuz’ rugzak in zijn armen geklemd. Neuz springt op, maar bij de eerste stap die hij doet knalt hij meteen tegen de grond.
Versuft krabbelt hij overeind, kijkt naar zijn voeten en vloekt. De veters van zijn gympen zitten aan elkaar vastgeknoopt. In de verte verdwijnt de man tussen de bomen. Razende woede borrelt in Neuz omhoog. Hij schopt zijn schoenen uit en sprint achter hem aan.
‘Stop!’ schreeuwt hij. ‘Stop! Klootzak! Geef terug!’ (blz. 124)

Neuz heeft goede voornemens, maar het wil niet echt lukken om zich daaraan te houden. Hij blijft drinken en blowen. Hij wordt in een club in elkaar geslagen. Hij raakt bevriend met een oude Aboriginal, die hem meeneemt naar een gemeenschapstuin in Berlijn. Hier komt Neuz tot rust. Langzaam maar zeker komt hij tot rust.

Rosa heeft het ook niet gemakkelijk in New York. Vita, het meisje waarvan ze au pair is, wil niets van haar weten. Ze sluit zich op in haar kamer en draait harde muziek. Rosa vraagt zich af wat ze moet doen om contact met Vita te krijgen. Verder is Rosa gestrest, omdat ze niet ongesteld wordt. Voor haar vertrek naar New York heeft ze voor het eerst seks met Neuz gehad en het ging niet helemaal goed met het condoom. Ze voelt zich alleen!

Mijn gedachten draaien de hele tijd dezelfde rondjes: wat moet ik doen met Vita? Waar is Neuz? Wat heb ik fout gedaan? Ben ik lelijk en afstotelijk? Ben ik zwanger? En als dat zo is, wat moet ik dan doen? Wat ga ik de rest van dit jaar doen? Wat ga ik überhaupt doen? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op weet. Gek word ik ervan! (blz. 191)

Zal Rosa haar draai vinden in New York? Zal het haar lukken om contact te krijgen met Vita? Zal ze er achter komen wat ze met haar toekomst wil? Zal het Neuz lukken om zijn draai te vinden? Zal hij er achter komen wat hij met zijn toekomst wil? Zullen Rosa en Neuz bij elkaar blijven?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het is een van de vijf genomineerde boeken voor de Jonge Jury. Ik wilde graag alle genomineerde boeken lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Grappig, leuk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend van de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Je leest mee met de belevenissen van Rosa en Neuz. Rosa gaat naar New York en Neuz naar Berlijn.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
De zusjes in New York. Ik zou graag een taartje bij ze eten en leuke kleren laten maken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het was leuk om mee te leven met Rosa en Neuz. Ik ben benieuwd hoe het verder met ze zal gaan
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren rond de 15 jaar