boekomslag Naomi Novik - Zilvergaren

Naomi Novik – Zilvergaren (1e recensie)

boekomslag Naomi Novik - Zilvergaren

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters… Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is – zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Hilma
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, leuk, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
NVT
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is een hervertelling van het sprookje Repelsteeltje
Wie is de hoofdpersoon?
Miryem
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Miryem wel willen ontmoeten en zien hoe ze zilver in goud verandert
Waar speelt het verhaal zich af?
In de barre winterkou van Rusland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is erg leuk om een modern verhaal te lezen over een oud sprookje
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
NVT
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Zilvergaren is een hervertelling van het sprookje Repelsteeltje, maar dan wel een heel vrije hervertelling.
Op de cover: een meisje, dat niet al te vrolijk kijkt en dat zilveren geld uit haar handen laat vallen wat gouden munten wordt. Is dit dan de moderne Repelsteel? Ook staat er een witte boze figuur op. Wie is dat?
Iedereen die het sprookje kent, weet dat het draait om van zilver goud te maken. In dit verhaal is Miryem de dochter van een geldschieter. Vader is veel te aardig, want hij vraagt eigenlijk nooit het geld dat hij geleend heeft, terug. Dat verandert als het leven van zijn gezin ondraaglijk wordt. Als Miryem door een vijand wordt uitgedaagd om zilver geld om te zetten in goud en als tegenprestatie ze een belangrijk iemand kan worden, heeft ze eigenlijk geen keus.
Tot zo ver de plot. Het is een hervertelling, dus het is een totaal ander verhaal als het sprookje, maar heel erg leuk verteld en goed bedacht. Miryem is een boze tiener, die probeert om te gaan met haar overkomt. Ze is ook ontzettend slim en dat maakt dat je haar als lezer begrijpt.
De andere karakters komen ook goed over. De verschillende personages vertellen hun eigen verhaal en de stijl van vertellen komt heel goed over, zoals een slim persoon vertelt een slim verhaal, en iets simpeler personages komt simpel over.
De schrijfstijl is fijn: het verhaal leest lekker weg en doordat je alles ziet gebeuren door de ogen van verschillende personages blijft het ook spannend en wil je blijven lezen.
Ik vond dit een erg leuk boek. Voor diegenen die het sprookje kennen is het dubbel leuk om Zilvergaren te lezen. Het is een sprookjesachtig goed boek, met onverwachte wendingen en mysterie, een aanrader.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor diegenen die het sprookje Repelsteeltje kennen is dit een heel erg leuk boek, voor anderen die een magisch en sprookjesachtig boek willen lezen, is dit ook een aanrader.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen