boekomslag Marieke Nijkamp - 54 minuten

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten. Paniek barst los in de aula van Opportunity High School wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten. Maar sommigen van hen hebben nóg meer reden om bang te zijn voor de schutter…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het boek

Het startschot verbreekt de stilte, en de renners vliegen uit de startblokken.
Het atletiekseizoen begint over een paar weken, maar niemand heeft coach Lindt over de strenge winters verteld. Hij is ervan overtuigd dat hij ons alleen door non-stop te trainen in vorm kan krijgen – zelfs als mijn adem voor mijn gezicht bevriest.
Dit is Opportunity in Alabama. Verstandige mensen gaan de deur niet uit als het vriest dat het kraakt. We slaan voorraden in, drinken warme chocolademelk totdat we in een suikercoma raken, en bidden dat we gespaard zullen blijven voor de kou.
Toch heb ik veel liever coach Lindts start van het trainingsseizoen dan de lange en saaie toespraak die de rector aan het begin van elk trimester afsteekt – deugdzaamheid, hard werken en goed gedrag voor jonge dames en heren. Na bijna vier jaar op Opportunity High kan ik haar woorden uit mijn hoofd opdreunen, wat ik vanochtend tijdens het ontbijt voor Matt heb gedaan – verantwoordelijkheid, kansen voor iedereen, en natuurlijk haar stokpaardje, het schoolmotto: WIJ VORMEN DE TOEKOMST. (blz. 7)

Het is een normale dag op Opportunity High, een middelbare school in Opportunity (Alabama). Claire en Chris hebben hardlooptraining. De rest van de leerlingen zit in de aula, te luisteren naar een toespraak van de rector.

Links van me gaat een va de deuren open. Een eenzame figuur is afgetekend tegen de tl-verlichting. Even denk ik dat het mijn tweelingbroer is, die alweer een manier heeft bedacht om te bewijzen dat hij de meest ongeïnteresseerde en interessantste leerling is die de school ooit gekend heeft. Het is typisch iets voor hem, om iedereen voor de grap op te sluiten. Ooit zou ik het samen met hem hebben gedaan.
Maar om de zwarte muts pieken blonde lokken vandaan. vreemd genoeg is dat het eerste wat me opvalt – het blonde haar dat het maar al te vertrouwde gezicht omlijst. En er komen herinneringen boven. Een brede grijns. Een gevaarlijke honger. Het gespannen gefluister om me heen zou net zo goed uit mijn eigen mond kunnen komen. Niet nu. Niet vandaag. Nog niet.
Nee, alsjeblieft.
Het duurt wel een seconde voordat zijn geheven arm tot me doordringt.
Iedereen in de aula blijft staan, en alle ogen worden op de schaduw in de deuropening gericht. Om me heen klinkt het woord ‘wapen’, en dan wordt het stil. Ik voel geen paniek of schrik. Alleen verslagenheid.
Dit is het einde.
‘Mevrouw Trenton, ik heb een vraag.’ De figuur richt het wapen op haar en zijn vinger kromt om de trekker.
Dan schiet hij. (blz. 38)

Niemand kan de aula verlaten. Wie is deze persoon? En wat wil hij/zij?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het interessant dat je meeleest met 4 jongeren tijdens een schietpartij op school. Ze hebben allemaal te maken gehad met de schutter
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond de sms-jes en berichtjes tussendoor niet leuk. Ze voegden voor mij niets toe en hadden ook weggelaten kunnen worden
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf 15 jaar die houden van realistische verhalen