boekomslag Jandy Nelson - Ik geef je de zon

Jandy Nelson – Ik geef je de zon (4e recensie)

boekomslag Jandy Nelson - Ik geef je de zon

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit. Het verhaal waarin de tweeling dertien is wordt door Noah verteld. De jaren daarna door Jude. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal hebben, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.

Boekinformatie
Schrijver: Jandy Nelson
Titel: Ik geef je de zon
Uitgeverij: Blossom Books
Jaartal: 2015
Bladzijden: 240
Vertaler: Aimée Warmerdam
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Nadja (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, lang, leuk, mooi, realistisch, romantisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er staan geen illustraties in het boek.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, ook al zijn ze heel verschillend van karakter. Noah is een kunstzinnige jongen die elke dag tekent of schildert, zo maakt hij in zijn hoofd bijvoorbeeld zelfportretten. Hij is ook stiekem verliefd op de buurjongen, Brian. Jude is heel aanwezig en durft bijna alles. Ze leeft volgens de regels van haar oma, die ze de bijbel noemt en die al jaren overleden is. Beiden zijn ze heel creatief maar ieder op een eigen manier. Maar drie jaar later is alles anders. Een tragische gebeurtenis verandert alles. Ze groeien uit elkaar en spreken elkaar amper nog. Hun moeder wil dat ze allebei naar de kunstacademie gaan en ze zijn dus heel erg bezig met de voorbereidingen voor de aanmelding. Hun moeder geeft alle aandacht aan Noah’s tekeningen omdat ze boos is op Jude. Jude wordt aangenomen maar Noah niet. Noah bespioneert Brian steeds en maakt de hele tijd schetsen van hem. Hij probeert een kansje te wagen met Brian. Jude heeft het gevoel dat ze niet thuishoort op CSA, de kunstacademie. En daarom geeft ze haar plaats op voor Noah. Dan ontmoet Jude een vreemde maar knappe jongen, Oscar. Hij stelt Jude voor aan iemand die haar hele leven verandert, en dat van Noah.
Wie is de hoofdpersoon?
Jude en haar tweelingbroer Noah. Jude durft alles aan en praat vaak voor hun beiden. Ze draagt altijd rode lippenstift en bloemenjurkjes. Ze heeft donker haar, dat vaak nat is van het zwemmen. Noah is introvert en wat rustiger. Hij is de meest creatieve van de twee, hij tekent elke dag en is wat minder sociaal. Hij heeft kort donker haar
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag Jude willen ontmoeten omdat ze heel avontuurlijk is en ze lijkt me heel aardig. We zouden naar een verre en warme locatie gaan zoals Aruba. Daar zouden we van hoge kliffen springen en gaan snorkelen.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Jude en Noah vertellen het verhaal niet in hetzelfde jaar. Het boek begint met Noah als hij zestien is en het volgende hoofdstuk begint met Jude als ze drie jaar ouder zijn.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Amerika. Het meeste in Jude en Noah’s huis, waar ze allebei veel tekenen en schilderen. Het leek best wel een groot huis met allemaal schilderijen aan de muur. Ook speelt het zich vaak af in het bos, want daar ontmoeten Noah en Brian elkaar voor de eerste keer.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een heel mooi boek, omdat de schrijfster het zo mooi heeft beschreven.
Het is heel leuk om te lezen omdat het best gemakkelijk is en ik kon niet stoppen met lezen!
Het is ook heel realistisch omdat er zo veel dingen gebeuren die je elke dag mee kan maken.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik was er stil van. Ik vond het zo mooi hoe de schrijfster het leven beschrijft van een hechte tweeling die uit elkaar groeien door de realistische omstandigheden waar ze mee te maken krijgen. Ik hoop echt dat dit boek ooit wordt verfilmd.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen