De broers Berio en Luca maken deel uit van een reizend circus dat probeert het hoofd boven water te houden onder het fascistische bewind van Mussolini. De jongens treden op met een adembenemende act aan de trapeze. De jonge fotografe Yulia wordt gezocht en Luca besluit haar te helpen. Hij verstopt haar, ook al houden de fascisten het circus nauwlettend in de gaten. Zijn gevoelens voor Yulia zorgen voor een barst in de verstandhouding tussen de broers, die elkaar hoog in de nok van de tent blindelings moeten kunnen vertrouwen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, ontroerend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
De broers Luca en Berio wonen in een klein reizend circus, dat probeert te overleven in de tijd dat Mussolini in Italië de plak zwaait. Hun circus moet bij elke voorstelling een portret van de Leider in de tent hebben. De broers leiden een vredig leven, waarbij de lezer hen kan “zien” opgroeien. Als Luca, de jongste broer, op een dag in de volière van een villa, in de buurt van waar het circus zijn tenten heeft opgeslagen, een meisje ontmoet, verandert de relatie van de twee broers helemaal.
Wie is de hoofdpersoon?
Luca en Berio
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil niemand persé ontmoeten, maar wil wel deel uitmaken van de hele circusfamilie. Marleen Nelen slaagt erin om haar lezers op aanstekelijke wijze mee te nemen in het leven van de circusbewoners.
Waar speelt het verhaal zich af?
Rond 1927 in het Italië van Mussolini.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Helemaal in het begin komen we wel een beetje te weten dat het beleid dat Mussolini voert, een waar schrikbewind is, en dat iedereen op zijn hoede moet zijn. In losse flarden doorheen het boek komt ook naar voor dat bepaalde bevolkingsgroepen niet gewenst zijn, maar het verhaal gaat hier voor het overige niet over. Nelen wil dit wel aan haar lezers meegeven, maar ze vertelt vooral het verhaal van twee broers. Luca is misschien niet de echte broer van Berio. Zijn moeder is aan het begin van het boek, in cursiefgedrukte letters, uitgegleden in de sneeuw. Ze overlijdt, en Luca wordt als baby gebeten door een wolf, en maar net optijd gered door Veronika van het voorbijrijdende circus. Of dit allemaal echt was, of dat zich dat afspeelt in het hoofd van Luca, komt de lezer niet te weten. Maar dat is niet erg. Het boek wordt hierdoor absoluut niet ongeloofwaardig of vervelend. Het is goed geschreven en sfeervol.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
“Alles wat licht is” raakt me niet meteen, maar ik heb wel een heel goed geschreven verhaal gelezen. Ik kon me door de traagheid van het boek, goed inleven in de personages.Marleen Nelen geeft hen de tijd om zich te ontwikkelen. Dat Yulia in Luca’s leven komt, zint Berio niet. Dat Luca Yulia voor hem verzwijgt, is iets dat Berio maar moeilijk kan plaatsen: waarom liegt Luca tegen hem? Zij werken al jaren samen als acrobaten, en dan moet je elkaar helemaal vertrouwen. Dat vertrouwen heeft Luca geschonden. Maar Yulia loopt gevaar, om dingen die haar familie doet, en die niet mogen in het regime.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Alles wat licht is” is niet spannend of sensationeel, maar heeft des te meer sfeer.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Hou jij van “tragere boeken” boordevol sfeer in zuivere taal? Dan is “Alles wat licht is” jouw ding vanaf 14 jaar.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen