Het leven van Honey is al gecompliceerd genoeg met haar chaotische familie. Thuis draagt ze (mede) de zorg voor haar gehandicapte zus en voor het huishouden en wil ze het iedereen naar de zin te maken. Ze probeert om niet op te vallen en geeft nooit tegenspraak. Als haar op een dag gevraagd wordt, terwijl ze bij de bushalte slentert, of ze met de bus mee moet, antwoordt ze vanzelf “ja’. En ze zegt ook ‘ja’ op de vraag of zij Karen is die als laatste verwacht wordt op de cursus Chinees. En op de vraag of zij de kleindochter is die Marcel in het hospice komt opzoeken. Zo komt ze in onmogelijke situaties terecht, maar sluit ze ook vriendschap met de terminaal zieke Marcel. Marcel laat haar zien dat ze zelf keuzes mag maken en haar eigen pad kan kiezen. Op haar beurt helpt Honey Marcel om zich te verzoenen met zijn verloren dochter.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Joke
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, het boek heeft prijzen gewonnen, en dat maakt nieuwsgierig.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
ontroerend, saai, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over Honey, een meisje uit een verknipt gezin. Ze heeft een halfzusje die geestelijk gehandicapt is; een moeder die uit medelijden altijd dat halfzusje voortrekt en een loser van een vader, die zich gedraagt als een losgeslagen student zonder verantwoordelijkheden. En Honey zelf werd ook nog eens geboren met een hazenlip. Door deze omstandigheden heeft Honey geleerd zichzelf weg te cijferen en kan ze geen nee zeggen. Dat zorgt ervoor dat ze met een taart thuis komt, in plaats van brood; in een bus stapt omdat de chauffeur nou eenmaal verwácht dat ze in wil stappen en bij een cursus Chinees belandt, alleen maar omdat ze niet durft te zeggen dat ze haar passer op wil halen. Honey zal moeten leren voor zichzelf op te komen.
Wie is de hoofdpersoon?
Honey.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja. De vader. Ik zou hem een schop onder zijn kont geven.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Kopenhagen, Denemarken.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het leuke van het boek is dat het nu eens niet vanuit een mooie, sterke heldin is geschreven maar vanuit een beschadigd meisje. Het is een bijzonder boek, waarin je je gedeeltelijk constant ergert aan de keuzes die Honey maakt, maar waarin ook duidelijk is dat haar omgeving de oorzaak is dat ze iedereen probeert te pleasen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind het geen heel grappig boek, hoewel het waarschijnlijk wel zo bedoeld is. De humor is wrang, en soms zelfs pijnlijk.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet