boekomslag Marloes Morshuis - De schaduwen van Radovar

Jona woont met haar ouders, broertje en oma in Sterrenlicht: een van de enorme flats van Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van de familiescore, een puntensysteem dat je positie bepaalt. Families die hard genoeg werken en zo voldoende punten verdienen, klimmen letterlijk op in de stad. Wie te veel minpunten scoort eindigt oals Ondergronder – of erger nog, in een Onderwijk. De regels in de stad zijn streng. Zo mag niemand zonder toestemming naar buiten, zijn planten en dieren verboden en leveren onvoldoendes op school ook minpunten op. Het grooste deel vande mensen heeft zich naar het systeem geschikt. Wie hard werkt, kan een luxe leven leiden. maar doe je niet mee, dan stort je je hele familie in het verderf. Daarom zwijgt Jona. Ze protesteert niet, maar onttrekt zich zoveel mogelijk aan het Sterrenlicht-bestaan. Haar enige vriend is de vreemde klusjesman Zalman, die geïsoleerd diep onder de grond woont. Maar dan maakt Jona hardhandig kennis met de schaduwkanten van Radovar. Zo moet oma verplicht naar een 75-plus-gebouw en blijken de schoonmaakploegen van de Grijze Brigade niet alleen de straten schoon te vegen. Als Jona stiekem naar buiten sluipt en de zwerfjongen Kilian tegenkomt, raakt ze langzaam betrokken bij een verzetsgroep die de ware aard van Radovar wil onthullen. Jona ontdekt dat de schaduwen van de stad meer verbergen dan ze dacht en komt in groot gevaar.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, leuk, realistisch, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Jona woont samen met haar familie (bestaande uit vader, moeder en broertje Jimmy) in Sterrenlicht, een enorm flatgebouw in Radovar. Ze zijn verhuisd uit het dorp, dat ondertussen verdwenen is. Het bewind, onder Starkin en Diana Dare voert een waar schrikbewind. Mensen mogen hun flatgebouwen niet verlaten, elke fout, of het nu gaat om slechte punten halen op school, of niet meer kunnen werken, haalt de “score” van je familie naar beneden. Dat maakt dat iedereen in deze stad er alles aan doet om te blijven waar ze zijn, en zeker om vooral niet af te zakken naar de onderwijken: als je daar belandt, heb je een flat zonder ramen. Mensen van 75, zoals Jona’s oma, dreigen te moeten verhuizen naar een Plusgebouw: daar wordt goed voor hen gezorgd. Ook jongeren en kinderen kunnen moeten verhuizen, omwille van slechte punten: zij moeten dan naar een mingebouw…
Wie is de hoofdpersoon?
Jona
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil (voor het eerst, merk ik, nadat ik dit boek gelezen heb) iedereen die in de onderwijken woont, en die probeert, zoals Jona: zo gaat dat met hoofdpersonages – ontmoeten, en hen helpen om het bewind omver te werpen.
Waar speelt het verhaal zich af?
in Radovar
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vond het leuk dat “De schaduwen van Radovar, hoewel het ook weer over een compleet andere wereld gaat dan de onze, en ik dat soort boeken normaalgezien niet zo graag lees, toch ontzettend graag heb gelezen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Dat het voor mij toch geloofwaardig was: mensen die niet meer meekunnen, moeten liefst ergens worden weggestopt. Gelukkig verzet Jona zich tegen alle regels die het bestuur uitvaardigt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“De Schaduwen van Radovar” is een erg spannend boek, dat omwille van de samenhang van de personages, hun dapperheid en geloofwaardigheid erg sterk is.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die iets willen lezen dat in de lijn ligt van “De Hongerspelen van Suzanne Collins, maar die het toch graag allemaal iets minder zwaar willen, en iets afweten van het internet. “De Schaduwen van Radovar” is wat mij betreft een 12+ boek voor lezers die al wat leeskilometers hebben gemaakt.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen