boekomslag Marloes Morshuis - Quotum

De aarde is vol. Voor Axel en Tommy is geen plek meer. Om oorlog te voorkomen heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Dodelijke ziektes, gewapende bendes, een babyverbod: een groot deel van de wereld schuwt geen middel om van overtollige mensen af te komen. Gelukkig wonen de broers Axel en Tommy in een land dat een slimme truc inzet om het quotum te halen: overtollige mensen worden in de slinkstand gezet. De zogenaamde slinkers mogen zo weinig dat ze maar voor de helft meetellen. Geen school, stroom, gas, telefoons, geld of zelfs huisdieren. Vette pech dus als je te veel bent en een slinker wordt, maar je kunt het wel navertellen. Of toch niet? Al snel blijken ook de slinkers niet zeker van hun bestaan. Axel en Tommy moeten vluchten, en stuiten op een geheime organisatie die over lijken gaat om haar doel te bereiken: de aarde redden.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, saai, vervelend, Een boek met een begin dat maakte dat ik het na een tijdje toch wilde oppakken. Het thema van “overbevolking” kon mij in deze tijden veel minder bekoren
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
De wereld is te vol in dit boek dat zich afspeelt in de verre toekomst. De Wereldraad wil een wereld met veel minder mensen. Daarom zetten ze mensen in “slinkstand”. Dat betekent dat deze mensen nog slechts voor de helft meetellen, niet meer naar school mogen, en heel zwaar werk moeten doen. Op deze manier hoopt de Wereldraad dat de wereld mooier zal worden, en minder vol. Het gezin van de broers Axel en Tommy, met mama die journaliste is, hun vader, en hun buren, beiden 80’ers, Letty en Jacob, vinden deze nieuwe realiteit maar niks, en verzetten zich. Letty en Jacob zorgen ervoor dat Axel en Tommy toch nog enigszins een leven hebben, want comfort als warm water, internet, televisie, het is voor slinkers allemaal verboden. Maar wat niet weet, niet deert. Maar wat Letty en Jacob doen is zonder meer gevaarlijk.
Wie is de hoofdpersoon?
Axel en Tommy
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
In de toekomst, in de Euro-Unie. Je zou ook gewoon kunnen zeggen dat het verhaal zich nu afspeelt, in Europa. Dat maakt dat dit verhaal heel dicht op je huid kruipt.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het boek is geloofwaardig, en de personages zijn er voor elkaar.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het verhaal begint erg goed, met een deel van iemand die bovenaan de trap zit te luisteren, dat in een ander lettertype gezet is, zodat je merkt dat dit boek twee verhaallijnen zal hebben. Dat van de slinkers, en dat van misschien wel zij die achter hen aan zitten om hen in het gareel te houden. Maar eigenlijk duurt het verhaal een 150 bladzijden te lang, en laat het open einde zien dat er nog meer moet volgen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal wordt voor mij als Alex en Tommy op de vlucht slaan, een beetje saai, en wordt dan een avonturenverhaal zoals er zoveel zijn, gelukkig erg goed geschreven.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die al andere boeken van Marloes Morshuis heeft gelezen, al wil ik erbij zeggen dat ik “De Schaduwen van Radovar” van haar echt veel beter vond. Dat ligt misschien ook aan de tijd waarin we zelf ook bezig zijn om een koppig virus de kop in te drukken, dat wil ik zeker meenemen in mijn beoordeling van dit boek, en doet niets af aan de vertelkracht van Marloes Morshuis.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen