boekomslag Marloes Morshuis - Borealis

Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets – maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Veerle (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Via school
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, kort, leuk, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Niet wetend door wie, is Joppe ontvoerd naar een afgelegen kamp genaamd: Borealis. Niet alleen hij zit in dit kamp; er zitten honderdtachtig kinderen uit honderdtachtig landen vast. Ze worden na een tijdje verteld dat zij zijn uitverkoren een klimaatramp te overleven. Maar vinden de kinderen dat wel zo’n eer? Joppe in ieder geval niet, hij probeert zo snel mogelijk weg te komen. Maar de koude, lange winter maakt het niet makkelijker. Ook komt er langzaam een nieuwe vraag op de voorgrond: Doen ze dit echt uit goedheid voor de kinderen of is er iets heel anders aan de hand?
Wie is de hoofdpersoon?
Joppe
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Polaris graag ontmoeten, omdat ze heel mysterieus is en je aan het eind van het boek nog steeds niet een beeld van haar hebt. Ook zou ik met haar willen praten over het idee Borealis op te richten en waarom ze het zo heeft aangepakt.
Waar speelt het verhaal zich af?
Borealis, Alaska
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is actueel en makkelijk te lezen. Het gaat over een klimaatramp, iets wat in het echte leven ook een steeds grotere rol begint te spelen. Ook is het boek erg toepasselijk bij de grote veranderingen rond het coronavirus.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het einde van het boek voelt niet als het einde, maar is ook niet echt een open einde. Het sluit af op een punt waarop je niet zou verwachten dat het eindigt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek is realistisch, vanwege de vele overeenkomsten met de echte wereld. Zo komt opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, machtslust en de gierigheid van mensen aan bod.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Kinderen en jongeren
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen