boekomslag Erin Morgenstern - Het nachtcircus

Achter de oogverblindende façade van trucs en magie van het Cirque des Rêves woedt een hevige strijd tussen de twee jonge illusionisten Celia en Marco. Sinds hun vroegste kindertijd zijn ze door hun leermeesters Hector en Alexander getraind om deel te nemen aan ‘een spe;’ waarin de een de ander moet verslaan om de beste in hun vak te worden. Wat de inmiddels verliefde Celia en Marco niet weten, is dat ze marionetten zijn van de eeuwenoude rivaliteit tussen hun twee mentoren, en dat het circus zal dienen als toneel voor een strijd op leven en dood.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het circus arriveert onverwacht.
Er gaan geen aankondigingen aan vooraf, geen aanplakbiljetten in de stad, geen berichten of annonces in plaatselijke kranten. Het is er gewoon opeens, terwijl het er gisteren nog niet was.
De hemelhoge tenten zijn zwart-wit gestreept – goud of purperrood zijn nergens te bekennen. Kleur ontbreekt, op die van de nabijgelegen bomen en het gras van de omringende velden na: zwarte en witte strepen tegen een grijze lucht, talloze tenten met verschillende vormen en van verschillende afmetingen, met een barok gietijzeren hek dat ze in een kleurloze wereld sluit. Zelfs de weinige grond die van buiten zichtbaar is, is zwart of wit, beschilderd, bepoederd of met een ander slimmigheidje van het circus behandeld.
Maar het circus is niet open. Nog niet. (blz. 7)

Het is de 19e eeuw en in deze stad staat opeens een circus. Op een bordje staat dat het circus ‘s avonds open zal gaan. Iedereen is nieuwsgierig, ook de kinderen. Bailey zit samen met zijn oudere zus en vrienden in een boom naar het circus te kijken. Zijn zus Caroline heeft een uitdaging voor Bailey: inbreken in het Nachtcircus…

En om redenen die Bailey niet helemaal onder woorden kan brengen, loopt hij met een zekere vastberadenheid naar het circus.
Het ziet er net zo uit als de eerste keer dat hij het zag, toen hij nog net geen zes jaar oud was.
Het was toen op dezelfde plek verschenen, en nu lijkt het alsof het nooit weg is geweest. Alsof het slechts onzichtbaar is geweest in de vijf jaar dat het veld leeg heeft gestaan.
Toen hi nog net geen zes was mocht hij niet naar het circus. Zijn ouders vonden hem te jong, en dus kon hij slechts betoverd van veraf naar de tenten en de lichtjes staren.
Hij had gehoopt dat het zou blijven staan tot hij oud genoeg was, maar het was zonder waarschuwing na twee weken weer verdwenen, en Bailey bleef te jong en met een gebroken hart achter.
Maar nu is het er weer.
Het is een paar dagen eerder aangekomen en nog steeds een noviteit. Als het er langer had gestaan, zou Caroline waarschijnlijk een andere uitdaging hebben verzonnen, maar iedereen heft het momenteel over het circus, en Caroline houdt haar uitdagingen graag actueel.
De avond ervoor was Baileys eerste echte inwijding in het circus geweest.
Hij had nog nooit zoiets gezien. De lichten, de kostuums, het was allemaal zo anders. Alsof hij ontsnapt was aan zijn dagelijkse leven en een andere wereld in was gestapt.
Hij had verwacht dat het een voorstelling zou zijn. Iets waarbij je ging zitten om te kijken.
Hij besefte als snel hoezeer hij zich had vergist.
Het was iets om te verkennen. (57)

Bailey vindt een plek waar hij stiekem door het hek heen kan. Het is doodstil bij het circus. Hij hoort zelfs geen vogels. Dan komt hij een roodharig meisje tegen. Ze zegt dat hij hier niet mag komen omdat het gevaarlijk is. Ze brengt hem naar het hek. Bailey heeft bewijs nodig dat hij bij het circus is geweest en het meisje geeft hem één van haar witte handschoenen. Een paar dagen geleden is het circus weer weg.

Het is een grauwe zaterdagochtend, en Bailey is vroeger op dan de rest van het gezin, wat niet ongebruikelijk is. Hij voert zijn karweitjes zo snel mogelijk uit, stopt een appel en een boek in zijn tas en gaat op weg naar zijn boom. Halverwege bedenkt hij dat hij misschien zijn sjaal om had moeten doen, maar het wordt vast nog warmer. Hij concentreert zich op die troostende gedachte en klimt de boom in, voorbij de onderste takken waar hij jaren geleden naar verbannen werd, voorbij de takken die zijn zus en haar vrienden zich hadden toegeëigend. Dit is Millies tak, denkt hij als zijn voet hem aanraakt. Hij ervaart een gevoel van tevredenheid, zelfs nu nog, als hij hoger klimt dan de tak van Caroline. Omgeven door bladeren die ritselen in het briesje gaat Bailey op zijn lievelingsplek zitten, met zijn voeten vlak bij zijn bijna vergeten schatkist.
Wanneer hij eindelijk opkijkt uit zijn boek schrikt Bailey zo als hij de zwart-wit gestreepte tenten in het veld ziet staan dat hij bijna uit de boom valt. (blz. 103)

Het is vijf jaar en het circus is weer terug. Diezelfde avond gaat Bailey naar het circus. Hij geniet van de voorstellingen en de sfeer. Ondertussen kijkt hij of hij het roodharige meisje van de vorige keer kan vinden. Zal Bailey haar terugvinden? Waarom is dit circus zo geheimzinnig?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Celia en Marco
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou het nachtcircus graag willen zien
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich vooral af in het nachtcircus
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat het verhaal zich in een magisch circus afspeelt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
weet ik niet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 15 die houdt van sprookjesachtige spannende en geheimzinnige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen