Marente de Moor – Foon (1e recensie)

In Foon is de duistere klank van de natuur, waarvoor Nadja en Lev geen afdoende verklaring hebben, nooit ver weg. De eens zo idealistische biologen wonen in een afgelegen huis in de Russische bossen. Ze dreven er een asiel voor verweesde berenwelpen. Maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar dat ze al tien jaar probeert te vergeten?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik hoor niets, maar het begint al licht te worden. Voor mij tekent zich het behang af met de kegeltjes en driehoekjes, achter mij wacht de kamer. Met de half verduisterde ramen en de gebroken vensterbanken. Met het fluwelen stoeltje waarop mijn overgooier hangt alsof ik er nog in zit. Met de eettafel, vier poten in het tapijt, de kast met de porseleinen dieren en nog maar drie kristallen glazen. Met de drempel die me zo de kolere wenst, en de gang die me zal spiegelen als een zwarte sloot. In de gang staan twee deuren op een kier, de een leidt naar de keuken met de afwas, de ander naar de kamer met hem erin.

Nadja en Lev wonen op het platteland van Rusland. Tegenwoordig woont er niemand anders in dit dorpje. Ze hebben geen gezellig huwelijk, eigenlijk praten Nadja en Lev nauwelijks nog met elkaar. ‘s Nachts luistert Nadja naar de trein die ze in de verte hoort rijden. Ze krijgen weinig bezoekers. Af en toe komt hun zoon Damsko op bezoek. Ze wonen hier inmiddels zo’n 25 jaar. Er gebeurt hier weinig, behalve dat Nadja en Lev af en toe iets vreemds horen…

Toen we het voor het eerst hoorden veerden we verheugd op. We dachten dat iemand op een alpenhoorn speelde, of zoiets. Eindelijk een beetje leven in de brouwerij! Maar we herstelden ons meteen, want dit geluid was te groot voor menselijke oren. Het ging ons niet aan. Het moest wel het bijverschijnsel zijn van iets geheims, zoals de dingen in dit land zo vaak over onze hoofden gingen. Ze willen ons weg hebben, zei Lev, het is niet meer de bedoeling hier nog te wonen. Dit is herrie waarmee je ongedierte verjaagt. Misschien is het de luchtmacht, zei ik, halen ze iets supersonisch uit. Ultrasonisch, knikte Lev toen maar, vooruit, dat moest het zijn. We dronken thee met grote slokken, het onheil verdampend als soldaten aan het front. Zijn angst: alles om hem heen. Mijn angst: alles in hem.
Ik hoef niet te weten wat dit geluid precies is. Het lijkt een beetje op de fluittonen die elektrische locomotieven maken als ze zich in beweging zetten op besneeuwde rails. Maar met magnetische velden of aanloopstromen heeft dit niets te maken. Zo klinken onze dingen nou eenmaal, melancholischer dan in welk land dan ook, omdat we over rails beschikken waar geen einde aan komt en een winter die van geen wijken weet en nog zo wat omstandigheden waarvan je gaat janken en roesten. Misschien is het in gang gezet door de tijd, die niet langer stil wilde staan. Dat proces begon negen, tien, weet ik hoeveel jaren geleden. De dagen werden steeds korter en we moesten dingen afraffelen om de oude routine vol te houden. We begrepen er niets van! Lev vond het belangrijk om te benadrukken dat het niet aan ons lag, dat wij geen oudjes waren die trager zijn geworden en alles om ons heen als sneller ervaren. Hij is nog een tijdje fanatiek gaan hardlopen om dat te bewijzen. We voelden ons nogal bekocht, het waren de jaren waarin zoveel achteruitging en nu zaten er ook nog minder minuten in de uren. Uiteindelijk verdiepten we ons er niet meer in. Wij, wetenschappers, deden er het zwijgen toe en staarden in onze thee. Ik hoopte voor Lev dat hij het raadsel accepteerde. Want aan haast kun je nog wel wennen, aan angst nooit. Angst is als zevenblad, boven de grond kun je de bladeren wel losrukken maar in de donkere diepte wortelt het gewoon door. (blz. 62)

Waarom hebben Nadja en Lev met niemand contact? Het lijkt er op alsof er iets gebeurd is, maar wat? Komen Nadja en Lev achter de oorzaak van het geluid?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, saai, traag
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Nadja
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar dat mysterieuze geluid
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een verlaten dorpje op het platteland van Rusland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het verhaal zich afspeelt op een afgelegen plek. Door het verhaal krijg je een idee hoe geïsoleerd Nadja en Lev wonen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vond het minder leuk dat het verhaal nogal vaag was. Ik vond Nadja niet zo sympathiek en dat maakte het lastig om in het verhaal te blijven
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die houden van een verhaal waarbij het vooral gaat over wat de personages denken
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen