Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. Het is een evenement waar de halve stad voor uitloopt. Een schilder voelt geen neiging te gaan kijken. Hij heeft zijn gedachten bij een doek waar hij die ochtend materiaal voor heeft gekocht: rode en gouden pigmenten. Later die dag hoort hij van zijn zoon de details over de gruwelijke laatste minuten van het meisje. Margriet de Moor vertelt het spannende verhaal van Elsje Christiaens, een meisje uit Jutland dat in een barre winter besluit per boot naar Amsterdam te reizen. Daardoorheen loopt het verhaal van de schilder en diens verdriet over zijn gestorven vrouw.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Jennalle (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, saai, vervelend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Het boek heeft een omslag met een illustratie. Omslagillustratie: Cholerna. Er is geen achternaam vermeld. Het omslag ziet er eng uit en tegelijkertijd maakt het mij nieuwsgierig omdat ik graag wil weten wat het meisje bij de omslag voor moet stellen.
Waar gaat het verhaal over?
Het boek speelt zich in 1664 af. Een schilder waarvan de naam niet bekend is, krijgt te horen dat een 18-jarige meisje gewurgd wordt in Amsterdam. De schrijftser vertelt het verhaal van het 18-jarige meisje namelijk Elsje Christiaens hoe zij in zo een situatie is beland en de verdere gevolgen. Ook het verleden van de schilder wordt verteld. Echter hebben de hoofdpersonen nooit elkaar ontmoet.
Wie is de hoofdpersoon?
De schilder en het meisje (Else Christiaens)
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De ex-vrouw van de schilder die aan de pest is komen te overlijden. Omdat zij aan iemand van mij laat denken. Ik zou graag hulp aan haar willen bieden als ik ooit de krachten kreeg, want ze was een goede vrouw.
Waar speelt het verhaal zich af?
Op de Dam in Amsterdam
Wat vind je leuk aan dit boek?
Voor het eerst lees ik een boek die over hartverscheurende en gruwelijke gebeurtenissen gaat, dat in werkelijkheid in de jaren 1600 plaatsvond. Had het niet verwacht dat er in Nederland de doodstraf plaatsvond. De schrijfster heeft ook meer tijd besteed aan het uitleggen hoe de ruimtes in elkaar zit en dat vind ik echt goed zodat ik een verbeelding krijgt en mezelf daarin plaats.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Tijdens het lezen wordt er vaak over de verleden van de 2 hoofdpersonages gesproken. Waarbij ik in verwarring kwam wat precies gebeurde in bepaalde tijdstippen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dat dit boek zo een beetje waar kan zijn, is te zien doordat de schilder zijn beroemde kunst tot op heden te vinden is (“De joods bruid”). Hieruit blijkt dat de schilder Rembrandt van Rijn heet. Ook is te zien het schilderij van het 18-jarige meisje.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
De mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis in de jaren 1600 op het gebied van het doodstraf.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen