Rom Molemaker – Crisis (1e recensie)
Crisis was het in de jeugdgevangenis. Maikel heeft er de dagen afgeteld, nu is hij weer vrij. Hij wil niets meer te maken hebben met zijn oude vrienden, een stelletje verraders dat hem alleen voor het geintje heeft laten opdraaien. Ingewikkeld is het wel om opnieuw te beginnen. Op school lopen ze met een boog om hem heen: in de ogen van zijn klasgenoten is en blijft hij een veroordeelde crimineel. Stom dat juist hij op een avond ongewild getuige is van een brute straatroof. Hij herkent de daders, maar zij hem ook.
Over het verhaal
Het is een fijne avond geweest, tot op dat moment. Een prettig restaurant, waar het eten prima was en vooral genoeg. De film daarna: een echte feel good movie met spanning, humor en een vleugje erotiek. De man en de vrouw lopen na afloop samen door de donkere straten van de stad, op zoek naar een leuk kroegje om nog even te kletsen en elkaar in de ogen te kijken. (blz. 7)
De man en vrouw hebben een gezellige avond gehad. Nu lopen ze weer naar huis. Ze lopen door een donkere straat. Daar komt hen een groep jongens tegemoet. Ze lopen allemaal naast elkaar en er is geen plek voor de man en vrouw om door te lopen. Ze worden bedreigd. De vrouw wordt beroofd en de man wordt door de jongens in elkaar geslagen. Als de groep jongens wegloopt zien ze in het donker een jongen staan. Het is Maikel. Hij was lid van dezelfde straatbende als deze jongens, voordat hij naar de gevangenis moest.
Hij was zich te barsten geschrokken van de muren en de hekken met het prikkeldraad. Hij wist dat hij erheen ging, maar het drong pas goed tot hem door, toen hij voor het hek stond: dit wordt heftig.
En het was heftig, maar hij was er niet alleen. Er waren anderen geweest, lotgenoten. Ze hadden allemaal wat uitgevreten, de een erger dan de ander. En ze waren allemaal tegen de lamp gelopen en opgepakt. Precies het gezelschap dat Gerard zou afkeuren. Maar ze zaten er samen en sommigen, Abdelatif bijvoorbeeld, Romeo en Matteo, hadden als vrienden afscheid van hem genomen.
Het was ook niet moeilijk geweest, in de praktijk. Wel zwaar en keihard, somber, maar niet moeilijk. Initiatief nemen hoefde niet, hij moest alleen maar de regels volgen. Die waren niet leuk, maar het leven was al die tijd erg overzichtelijk en hij wist precies waar hij aan toe was. In tegenstelling tot de wereld die nu voor hem lag, al was dat dan ook de wereld waar hij vandaan kwam, waar hij thuis hoorde. (blz. 15)
Maikel heeft zijn straf uitgezeten en woont weer bij zijn moeder en stiefvader. Hij gaat ook weer naar school. Daar blijkt dat niemand meer met hem om wil gaan.
Ze hadden ook een bord om zijn nek kunnen hangen met VEROORDEELDE CRIMINEEL erop. Zo werd er naar hem gekeken, toen hij binnenkwam. Met afwachtendheid als minst erge variant. Jongens en meiden met wie hij jarenlang omging namen pijnlijk duidelijk afstand.
Dat had hij de hele dag door gemerkt. Tijdens de les nog het minst, maar vooral tussen de lessen en in de pauzes. Niemand veroordeelde hem, niet hardop tenminste. Maar gedachten lezen was nog nooit zo gemakkelijk geweest. (blz. 26)
Maikel vindt het leven buiten de gevangenis erg tegenvallen. Zijn stiefvader heeft een hekel aan hem en doet alsof hij de baas is thuis. Maikel mag niets van hem, zelfs niet gaan sporten, terwijl dat wel door de reclassering wordt aangeraden. Op die manier zou Maikel iets hebben om naar uit te kijken en om zijn energie kwijt te raken. Op school wil niemand meer met hem omgaan. Hij wil zeker niet meer bij de straatbende horen. Helaas was hij getuige van een mishandeling en nu willen de jongens met hem praten.
‘Heb jij ons geflasht, Maikel? Ik vraag het maar direct.’
‘Nee.’ Dat heeft hij dan ook niet. ‘Je kent me toch?’
‘Is dat zo, Maikel? Ken ik jou?’
“Ik ben geen verrader.’
Weer een stilte. Niemand beweegt. Ze kijken alle vijf naar hem, maar hij kan niet zien of ze hem geloven of niet. Zelf kan hij niet begrijpen dat hij bij de gang heeft willen horen. De kick is allang weg. Het heeft hem alleen maar ellende opgeleverd. En het is belachelijk dat ze zich afvragen of hij hen heeft verlinkt, terwijl het andersom is. (blz. 61)
Zal het Maikel lukken om zijn leven weer op te bouwen?
Voorleesfragment
Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Dit boek is een van de kerntitels voor de Jonge Jury 2014. Ik wil zoveel mogelijk kerntitels lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannnend, zielig, realistisch
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het interessant om te lezen hoe een jongen zijn leven weer probeert op te pakken nadat hij in de jeugdgevangenis heeft gezeten
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Maikel, en dan ergens een colaatje drinken en vragen hoe het met hem gaat
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Een paar
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
geflasht. Ik ken het woord niet, maar uit het verhaal denk ik dat het ‘verraden’ betekent. Ik ben dus gewoon verder gaan lezen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die het leuk vinden om realistische verhalen te lezen