boekomslag Annette Mierswa - Niet jouw girl

Annette Mierswa – Niet jouw girl (1e recensie)

boekomslag Annette Mierswa - Niet jouw girl

De sprankelende Tinka (ook wel Kim genoemd) houdt wel van een uitdaging. Topmodel worden is haar grote droom. Als ze zich bij haar eerste fotosessie moet uitkleden, vindt ze dat dan ook geen probleem. De meiden uit haar lievelingsserie Holland’s Next Top Model staan tenslotte ook voortdurend in hun ondergoed. Maar waarom voelt ze zich toch ongemakkelijk bij de fotograaf? En hoezo komt hij tijdens de fotosessies zo akelig dichtbij?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Wat kan een lelijk beest doen om een beetje waardigheid voor zichzelf op te eisen?
Het kan niks doen zolang het een beest is, en er niemand is die van hem houdt. Het kan enkel een muur om zichzelf heen bouwen, zodat niemand dichtbij kan komen en hem nog meer kan verwonden.
En het kan zich verkleden, een prachtige prinsessenjurk aantrekken en rode lippenstift opdoen. Maar het moet oppassen dat de jurk niet openscheurt waardoor iedereen kan zien hoe lelijk het daaronder is. Dat zou het einde betekenen. (blz. 7)

Tinka is 15 jaar en wil dolgraag meedoen aan het tv-programma Perfect Girl. Haar beste vriendin Vivi neemt het filmpje op. Ze vindt dat het filmpje wel erg gewaagd wordt, maar dat is Tinka niet met haar eens. Zij wil dat haar filmpje opvalt tussen alle andere sollicitatievideo’s. Tinka wil dolgraag ouder zijn dan ze is. Ze vindt het maar saai om 15 te zijn. Ze droomt erover om seks te hebben.

‘Veel plezier, prinses.’ Pap gaf me een kus op mijn voorhoofd. Hij kon niet vermoeden dat er onder de trenchcoat van zijn kleine meisje het sexy kostuum van een vrouw-in-wording verborgen was.
‘Gaat lukken.’
‘En doe Vivi de groeten.’
‘Hm.’
In de voortuin van Sami’s huis deed ik mijn jas uit en trok mijn jarretels op. Ik had me op de heenweg al moed ingedronken, iets meer dan anders, en had besloten om me fantastisch te voelen. Het was moeilijk zonder Vivi; normaal ging ik altijd samen met haar indrinken en voelde ik me zelfverzekerd.
‘Wow.’ Rapha opende de deur en liet zijn blik over mijn lichaam dwalen, alsof ik een soort geestverschijning was. ‘Dat is nog eens een passend kostuum. Kom eens hier, Sami.’
‘Zo zo, dat is heet!’ Sami trok me tegen zich aan en gaf me een kus in mijn nek. Ik weerstond mijn neiging om hem weg te duwen; ik had me voorgenomen om vandaag geen ruimte te geven aan mijn angsten. ‘Zo, het feest kan beginnen.’ Hij richtte zijn telefoon op mij, nam een foto en duwde me toen het huis binnen.’ ‘Levi zette het bierflesje weg waar hij net een ‘slok uit had genomen en spuugde het laatste restje bier voor mijn neus uit. ‘Jezus, jij ziet er heet uit.’ Hij wilde mijn kont aanraken, maar ik sloeg zijn hand weg. Hij lachte en trok een briefje van vijftig uit zijn broekzak. ‘Ik betaal ervoor.’
‘Ga jij maar in een andere vijver vissen, amateur.’
Sami en Rapha lagen slap van het lachen en stootten Levi aan beide kanten aan. Een gast die ik nog nooit had gezien kwam op me af. ‘Eh, is dit een van de strippers?’ Hij liet een van mijn behabandjes knallen.
‘Hier wordt alleen jouw waardigheid gestript.’ Ik kwam nu echt op stoom. Wodka hielp altijd.
Sami wrong zich tussen mij en de vreemde gozer. ‘Handen af van deze lady, begrepen?’ De gast droop schouderophalend af. ‘Zij heeft mijn persoonlijke bescherming.’ Hij stak waarschuwend zijn wijsvinger op naar Levi.(blz. 30)

Tinka heeft ruzie gehad met Vivi en daarom is ze alleen naar dit feest. Ze krijgt volop aandacht van de jongens. Als Sami, een klasgenoot, haar begint te zoenen vindt ze dat leuk. Maar al snel wil hij meer en hij luistert niet als ze nee zegt. Het is haar eerste keer, en het is helemaal niet zoals ze gedroomd heeft. Het doet pijn en ze vindt het niet leuk. Als hij klaar is en de kamer verlaat kleedt ze zich snel aan en gaat naar huis. Daar staat ze lang onder een warme douche. Ze voelt zich verschrikkelijk.

Op school weet iedereen al snel hoe het feestje was. Tinka wordt gepest. Als haar ouders door school worden gebeld over wat er aan de hand is mag Tinka naar een andere school. Ondertussen krijgt Tinka een afwijzing voor het tv-programma Perfect Girl. Ze besluit alles op alles te zetten om iedereen te laten zien dat ze fotomodel is. Op een dag wordt ze in een kledingwinkel aangesproken door een modefotograaf. Hij wil graag foto’s van haar maken. Dat is haar kans!

‘Tinka, je hebt een shoot, klopt dat?’ Theo lachte. ‘Ik heb je door, zussie. Je wilt tips, hè?’
Ik zei niks. Zo dom had ik me nog nooit gevoeld.
‘Doe het niet, dat is mijn advies,’ zei Donna. ‘De modebranche is een aquarium vol haaien, en jij bent een klein visje.’ Ze merkte dat ze me niet overtuigde. ‘Bij wie heb je een shoot?’
‘Mick Bundschuh.’
Donna zette grote ogen op. ‘Waar heeft hij jou opgeduikeld?’
De toon in Donna’s stem beviel me helemaal niet. ‘Opgeduikeld’ klonk fout uit haar mooie mond.
‘Hij heeft me geholpen.’ Ik zag de vent in mijn pashokje weer voor me en slikte. Daar wilde ik in elk geval niet over vertellen.
‘Geholpen? Waarmee?’ Nu mengde Theo zich in het gesprek.
‘Jullie doen net alsof het over een moordenaar gaat. Mick is aardig en heel beleefd.’
‘Tinka…’ Donna raakte mijn arm aan. ‘Ga alsjeblieft niet naar hem toe, oké? Concentreer je maar liever op school.’
Ik keek haar wezenloos aan. ‘Huh? En dat zeg jij? En jij dan, Theo? Jij doet school er toch ook naast? En jij bent succesvol en geliefd en draagt zijde en je ziet wat van de wereld.’
‘Ga alsjeblieft niet naar hem toe. Hij heeft geen goede ‘naam.’
‘Maar hij werkt voor Armani en Chanel.’ Ik keek Theo boos aan.
‘Ja, hij is succesvol. Maar hij heeft geen goede naam.’
‘Ken je hem dan persoonlijk?’
‘Ik heb wel een keer met hem te maken gehad.’ Ze rolde haar koffiekopje tussen haar handen heen en weer en keek naar de grond.
‘En heeft hij toen iets raars gedaan?’
Donna aarzelde. ‘Nee,’ zei ze toen, zonder haar hoofd op te richten.
‘Nou dan. Dat is dan toch allemaal fakenieuws.’ Ik sprong op en keek Theo aan. ‘Wat is het toch met jullie? Ik ben geen klein kind meer, verdomme. Kunnen jullie me niet gewoon steunen?’ (blz. 85)

Hoe zal de fotoshoot verlopen? Zal het Tinka lukken om model te worden? Waarom waarschuwt Donna, de vriendin van haar broer én bekend fotomodel, haar voor deze fotograaf?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, saai, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Tinka
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de stad waar Tinka woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Tinka model wil worden
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat mannen bij het modellenwerk aan haar lichaam zitten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal is veel heftiger dan de samenvatting op de achterkant van het boek. Ik zou dit boek niet zomaar aan een 12-jarige meegeven
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 14 jaar die houdt van realistische verhalen en misschien ook wel model wil worden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen