Mariëtte Middelbeek – Ooggetuige (3e recensie)

boekomslag Mariëtte Middelbeek - Ooggetuige

Iris, Maaike, Becky en Floor zijn al jarenlang vriendinnen. Alle vier hebben ze een eigen pony, en ze zien elkaar vooral op de manege. In de herfstvakantie gaan de meiden op ponykamp naar Terschelling, waar ze vijf dagen niks anders doen dan lekker paardrijden – en dan natuurlijk vooral over het strand – kletsen en lol maken. Als ze worden uitgenodigd voor het kampvuurfeest bij buurjongen Jorrit, kan de week helemaal niet meer stuk. Maar de volgende ochtend komt aan het plezier abrupt een einde. Een van de vier is spoorloos verdwenen. Iedereen is in rep en roer en niet alleen de politie, maar ook de drie vriendinnen met hun pony’s gaan zoeken in de bossen van Terschelling. Is hun vriendin verdwaald? Of gevallen en gewond? En waarom is ze in het holst van de nacht vertrokken?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Hé meisje.’ Iris van Vliet duwde de laatste spijl van de box naar beneden en schoof de roldeur opzij. Ze stapte de stal in. Haar pony reageerde met zacht gehinnik en duwde meteen haar neus tegen Iris’ zakken.
‘Oké, oké’, zei Iris lachend. Ze stak haar hand in de zak van haar waxjas en haalde er een paardensnoepje uit, dat ze op haar vlakke hand legde. Ze voelde de zachte lippen van haar pony toen die het eraf at. Amber kende het ritueel natuurlijk. Iris gaf haar altijd een snoepje als ze de box binnenkwam. Een paard was slim genoeg om na een paar keer te weten dat de komst van haar bazin betekende dat er iets lekkers te halen viel. (blz. 7)

Iris moet zometeen een demonstratie doen met haar vriendinnen. De eigenaar van de manege hoopt op deze manier sponsors aan te trekken voor de manege. Iris vindt het heerlijk om met haar pony Amber samen te werken. Binnenkort gaat ze samen met haar vriendinnen Maaike, Becky en Floor, en hun pony’s, een weekje naar Terschelling. Ze gaan op ponykamp: vijf dagen niets anders doen dan paardrijden. Ze hebben er veel zin in.

‘Daar gaan we!’ joelde Maaike. Ze hing over de reling en zwaaide naar de mensen op de kant. ‘Vaarwel!’
Iris trok een gezicht. ‘Dit is de Titanic niet.’
Maaike negeerde haar. ‘Ik ben nog nooit op zo’n grote boot geweest.’ Ze draaide zich om naar haar vriendinnen. ‘Hou zouden de paarden het vinden?’
‘Ik denk dat Silver het niet eens doorheeft’, zei Becky. ‘Waarschijnlijk komt hij er morgen pas achter dat hij niet meer in zijn eigen stal staat.’
Iris schoot in de lach. Becky’s schimmel was een goedmoedige sul, die zich niet snel gek liet maken. Ze vroeg zich af hoe het met Amber ging. Haar pony stond samen met hem in de trailer op het autodek. Eigenlijk mocht daar tijdens de overtocht niemand komen, maar ze had op internet gelezen dat het personeel er niet moeilijk over deed als je even bij je paard wilde kijken. Ze was van plan dat straks te gaan doen, ook al dacht ze niet dat Amber in paniek zou raken op de boot. Het was mooi weer en er waren nauwelijks golven, dus zo erg zouden ze vast niet schommelen. (blz. 27)

Het rijden op het strand vinden ze allevier geweldig! En er is een kampvuurfeest bij de buurjongen en daar ontmoetten ze leuke mensen. De volgende morgen is Becky verdwenen. Wat is er met haar gebeurd?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
xx
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind de titel niet passen bij het verhaal. Door de titel had ik verwachtingen over het verhaal en die bleken niet te kloppen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een verhaal dat vooral leuk is voor jongeren die van paarden houden
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
carousel rijden, afmeren
Carousel rijden heb ik op internet opgezocht. Ik denk dat jongeren die aan paardensport doen dit wel weten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar die van paarden houden