boekomslag Mariëtte Middelbeek - Mazzel

Saar (13) heeft één droom: beroemd worden. Daarom struint ze allerlei audities af, doet mee aan zangwedstrijden en missverkiezingen en staat ingeschreven bij castingbureaus. Haar ultieme doel lijkt een hele stap dichterbij te komen als ze mag meedoen aan de audities voor de hoofdrol van een groot, regionaal toneelstuk: Mazzel. Ze moet tekst instuderen en een scene spelen met… Bruce. Bruce blijkt het lekkerste ding van het westelijk halfrond. Saar blijft er bijna in als ze met hem moet (nep)zoenen. Ze weet een ding zeker: de chemistry spatte eraf. Als klap op de vuurpijl wisselt ze nummers uit met Bruce. Een week later wordt ze gebeld: ze heeft de hoofdrol! En Bruce ook. Zij heeft in elk geval vlinders in haar buik en die worden niet minder als de repetities starten. Maar dan gebeuren er vreemde dingen. Eerst denkt Saar dat ze zich gewoon heeft vergist als er van alles uit haar tas verdwijnt tijdens de repetities, maar op een gegeven moment weet ze zeker dat er wordt gestolen. Ze snapt er niks van, want ze neemt haar spullen mee de zaal in. Is het iemand van de groep? Saar durft er thuis niet over te praten. Haar vader is er kort geleden vandoor gegaan met een ander en haar moeder heeft het vooral druk met zichzelf. De enige met wie ze erover praat is met Berber, haar beste vriendin. Maar samen weten de meiden het ook niet zo goed. Moet Saar naar de politie gaan? Als Saar op een avond van haar fiets wordt getrokken door iemand die haar vertelt dat ze niet langer mee mag doen aan het toneelstuk omdat er anders echt erge dingen gaan gebeuren, staat Saar voor een onmogelijke keuze.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Pas bij de derde keer dat Saar Martens haar fiets op slot probeerde te zetten, slaagde ze erin het sleuteltje eruit te krijgen. Snel propte ze het in haar broekzak, om daarna vlug haar handen in haar jaszakken te stoppen. Ze voelde haar vingers bijna niet meer en baalde ervan dat ze vanochtend haar handschoenen was vergeten. Het was half oktober, maar het leek wel winter, zo koud was het.

‘Ik emigreer,’ kondigde Berber van Duren, Saars beste vriendin, aan. ‘Naar Curaçao.’
Sinds Berber afgelopen winter met haar ouders op vakantie was geweest in Curaçao, zei ze dat wel vaker. Toen het in augustus twee weken slecht weer was, had ze haar koffers al bijna gepakt. Ze had Saar zelfs doorgezaagd over eventuele verre familie van haar die op de Antillen zou kunnen wonen en waar Berber dan kon intrekken. Saar had haar hartelijk uitgelachen. Ze mocht dan een donkere huid hebben, haar ouders waren net zo Nederlands als kaas en stroopwafels en ook al haar grootouders waren hier geboren. Alleen hún ouders kwamen uit het buitenland. Die van haar moederskant uit Suriname, die van haar vaders kant uit Paraguay, en daardoor had Saar net zoveel verbintenis met de Antillen als Berber zelf, maar dat leek haar beste vrienin maar niet te willen begrijpen.
‘Kun je nagaan hoe koud ik het heb’, zei Saar. ‘Wist je dat een donkere huid meer kou doorlaat?’
‘Echt?’ Berber keek haar aan, verbaasd, maar ook op haar hoede want ze wist dat Saar haar welk vaker in de maling nam.
‘Nee, natuurlijk niet’, zei Saar opgewekt. ‘Maar je geloofde het wel.’ (blz. 5)

Saar is dol op toneelspelen. Ze wil graag beroemd worden. Ze doet mee aan een auditie voor een groot toneelstuk. Ze is superzenuwachtig, maar een paar dagen na de auditie krijgt ze een telefoontje dat ze geselecteerd is voor de vrouwelijke hoofdrol. Ze is dolblij! En bij de eerste repetitie blijkt dat ze een heel leuke tegenspeler heeft, Bruce.

Warren richtte zijn aandacht op Bruce en gaf hem aanwijzingen. Saar keek toe. Bruce lachte om iets wat Warren zei. Zijn ogen lichtten daarbij op. Ze wist niet wat het was, maar het leek alsof ze Bruce al jaren kende. Alsof ze al veel meer tijd met hem had doorgebracht dan het uur dat het in werkelijkheid pas. Zoals ze samen de scène speelden, ze leken elkaar precies aan te voelen. Saar had heus wel eerder in toneelstukken gespeeld, maar dit had ze eigenlijk nooit gehad met een tegenspeler. Alsof ze voor elkaar gemaakt waren.
Oké, nu even normaal doen, sprak ze zichzelf in gedachten streng toe. Dat was ook weer een beetje overdreven. Het was trouwens helemaal geen goed idee om verliefd op Bruce te worden, want misschien vond hij haar wel helemaal niet leuk. Dan zou het alleen maar moeilijk zijn om samen in het toneelstuk te spelen. En de beste rol van haar leven spelen, was nu het allerbelangrijkste, daar moest ze zich op richten. (blz. 48)

Het repeteren gaat elke week erg goed. Tussendoor spreken Bruce en Saar af om samen te oefenen. Ze worden verliefd op elkaar. Alles gaat goed en Saar is dolgelukkig. Maar op een avond, als ze na de repetitie naar huis wil fietsen, zijn allebei de banden van haar fiets plat. Ze belt haar vader om haar op te halen.

Saar knikte, maar zei niets. Ze vond het raar dat ze helemaal niet had gemerkt dat ze door iets scherps was gereden. Als het zo groot was dat allebei haar banden kapot waren gegaan, dan had ze toch iets moeten zien of horen?
‘Kom, we gaan naar huis’, zei haar vader. Hij duwde Saars fiets naar de auto en zette hem op de fietsendrager. Saar ging voor in de auto zitten. Het zat haar helemaal niet lekker. Eigenlijk wist ze zeker dat ze nergens doorheen was gereden. Toen ze bij de studio aangekomen was, was er niets met haar banden aan de hand geweest. Ze had het gat gezien. Haar band moest meteen zijn leeggelopen. Onder haar fiets was niks te zien geweest, dus het gat was niet pas op de plek van de stalling ontstaan. Althans, als ze zelf ergens doorheen was gereden. Maar als iemand… (blz. 81)

Er blijven vreemde dingen gebeuren en Saar voelt zich onprettig als ze in het donker alleen naar huis moet fietsen. Op een avond lijkt iemand haar te achtervolgen… Ze wordt van haar fiets getrokken en raakt gewond. Haar been moet in het gips. Ze kan niet meer repeteren. Saar begint te denken dat iemand jaloers op haar is. Samen met haar vriendinnen gaat ze op onderzoek. Zullen ze erachter komen wat er aan de hand is?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over een meisje dat mee mag doen aan een toneelstuk. Ze wordt verliefd, maar dan gebeuren er vreemde dingen…
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het verhaal voorspelbaar, maar dat komt misschien omdat ik al ouder ben dan de doelgroep
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar