Jennefer Mellink – Genadeloos (1e recensie)
Genadeloos gaat over vader Ernst, moeder Mildred, dochter Lenthe en zoon Clemens. Mildred maakt zich ernstige zorgen over Clemens als hij zich steeds meer terugtrekt en zelfs in huis een bom laat ontploffen. Ernst denkt dat het wel goed komt met hun puberende zoon. Lenthe stort zich op het uitgaansleven en bemoeit zich zo min mogelijk met haar tweelingbroer. Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens…
Boekinformatie
Schrijver: Jennefer Mellink
Titel: Genadeloos
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaartal: 2020
Bladzijden: 222
Genre: thriller
Leeftijd: 15+
Voorleesfragment
Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.
Over het verhaal
Ik heb een monster op de wereld gezet. Ik had het kunnen weten. Móéten weten. Alles wees in die richting. Waarom luisterde ik niet naar mezelf? Maar wat had ik dan moeten doen? Hem op laten sluiten? Dat was geen optie. Ik ben zijn moeder. Ik heb altijd een goede moeder willen zijn. Goede moeders laten hun kind niet achter bij een ander. Bij mensen die hem zullen kwellen. Mensen die hem kapotmaken. Toch? Of was hij al kapot en had het hem juist alleen maar goed gedaan? Misschien is hij dankzij mij zo geworden. Mijn laksheid heeft hem ruimte gegeven om zijn fantasieën in werkelijkheid om te zetten. Misschien had ik hem beter in de gaten moeten houden. Vaker moeten vragen hoe het met hem ging. Polsen wat er in hem omging. Maar zou hij mij verteld hebben wat hij dacht en wat hij van plan was te doen? Nee, natuurlijk niet. Alleen de muren van een inrichting hadden hem tegen kunnen houden. Maar eens een monster, altijd een monster, nietwaar? God mag weten wat hij in zo’n gesticht had aangericht. In ieder geval is het nu te laat. Het ergst denkbare is gebeurd. Ik zal ermee moeten leren leven. (blz. 7)
Wat is er gebeurd met de zoon van Mildred? Wat heeft hij gedaan?
Dit is fantastisch! Alles gaat gruwelijk goed. Ik loop vol trots een rondje om mijn creatie heen. Geweldig. Tot nu toe gaat het precies zoals ik hoopte. Ik ga op mijn bed zitten en neem een slok cola. Even op adem komen. Ik knoei op de laminaatvloer en veeg het op met de mouw van mijn sweater. Ik werk al bijna de hele ochtend aan dit project. Uiteraard heb ik alle stappen van tevoren goed uitgeschreven en de nodige onderzoeken verricht. De goede voorbereiding helpt enorm. Wat ik nu aan het maken ben is ware kunst. Het is jammer dat mijn ouders daar anders over zullen denken. Maar wat zij vinden kan me niet schelen. Beneden mogen hun regels gelden, hierboven de mijne. Dit is míjn kamer, míjn domein. Hier doe ik wat ik wil. (blz. 13)
Clemens brengt zijn tijd het liefst door op zijn kamer. Met wat voor project is hij bezig?
‘Komt er nou rook uit Clemens’ kamer?’ mompel ik meer tegen mezelf dan tegen mijn ouders. Ik ben er niet zeker van en buig mijn hoofd naar links.
‘Wat?!’ roept mijn moeder. Ze springt uit de auto en rent naar de voordeur. Ik sjees achter haar aan. ‘Sleutel! Schiet op!’
Mijn vader haast zich onze kant op met de sleutelbos. Zijn hand trilt als hij de sleutel in het slot probeert te steken. De rookwolk uit Clemens’ raam wordt donkerder. Dreigender. We persen ons alle drie tegelijk naar binnen en roepen paniekerig zijn naam. De geur dringt mijn neusgaten binnen en doet pijn aan mijn longen. Ik krijg geen lucht. Het lijkt wel of mijn lijf zich meteen wapent tegen wat me boven te wachten staat.
Onder aan de trap houdt mijn vader ons tegen. Hij drukt zijn hand zwaar op mijn schouder. Zijn gezichtsuitdrukking verraadt zijn angst. ‘Jullie blijven hier. Bel het alarmnummer.’
Clemens heeft een bom laten ontploffen. Zijn kamer is beschadigd, Clemens is nergens te vinden. Wat is er gebeurd?
Mijn ouders hebben mij op mijn dertiende naar een psychiater gestuurd, maar dat sloeg nergens op. Zo’n kwakzalver die beweert mij te helpen, rot op. Dat kan ik zelf wel. Als iedereen mij gewoon met rust laat is er niks aan de hand. Mensen bemoeien zich te veel met elkaar. Laat iedereen gewoon doen wat-ie wil. Dat doe ik ook. Ik heb wel een mening over mijn moeder, maar die houd ik wijselijk voor me. Zij houdt haar mening over mij niet voor zich en daar gaat ze de fout in. Dat gemekker over da tik me in de maatschappij moet mengen, dat ik socialer moet doen, dat ik me meer onder mensen moet begeven. Flikker toch op. Ik ga naar school, maak mijn huiswerk en eet en drink elke dag volgens de schijf van vijf. Meer moet er niet van mij verwacht worden. Ik heb geen zin in uitgaan, ik wil geen mensen ontmoeten en ik hoef geen feesten en concerten af te lopen. Ik heb mijn eigen interesses en die voer ik toevallig alleen uit. Niks mis mee, toch? Val ik er ook niemand mee lastig. Ik snap het probleem niet. (blz. 35)
Clemens wil gewoon met rust gelaten worden. De enige waar hij thuis af en toe mee praat is zijn tweelingzus Lenthe, maar alleen als zij bij hem komt vragen hoe het gaat. Zijn ouders snappen hem niet. Waarom laten ze hem niet met rust? Hij doet toch geen vreemde dingen?
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, dit boek was genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2021
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn vier hoofdpersonen die elk hun eigen verhaal vertellen: vader Ernst, moeder Mildred, dochter Lenthe en zoon Clemens
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de stad waar deze familie woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat het verhaal vertelt wordt vanuit vier verschillende personen. Hierdoor duurt het langer voordat je weet wat er is gebeurd
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat er iets ergs is gebeurd
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf een jaar of 14 die houden van spannende en realistische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen