boekomslag Cis Meijer - Verdoofd

Lotte begint in Parijs aan een beklemmende zoektocht naar haar verdwenen zus Nina. In de sinistere catacomben onder de stad belandt Lotte in een levensgevaarlijke situatie. Iemand achtervolgt haar. Wie en waarom? Wordt ze echt aangevallen of hallucineert ze? Tot overmaat van ramp gelooft niemand dat Nina werkelijk in gevaar is. Lotte ontdekt de schaduwzijde van de Parijse kunstwereld. De tijd dringt. Zal ze Nina vinden?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is aardedonker in het bijgebouw. Onzeker wrijf ik over mijn klam aanvoelende armen. De zwoele warmte van vanmiddag heeft plaatsgemaakt voor een broeierige nacht. Nu ik geen steek zie, staan mijn andere zintuigen op scherp. In mijn neus prikkelt een merkwaardige geur. Een beetje zoet, maar het ruikt ook naar de polder, nadat het geregend heeft. Een lok haar kleeft aan mijn wang. Ik strijk hem los. Tegelijkertijd probeer ik me te oriënteren. Welke kant moet ik op? (blz. 7)

Lotte woont samen met haar vader. Haar zus Nina is na veel ruzie een paar maanden het huis uitgegaan. Ze ging naar Parijs om daar fotomodel te worden. Voordat Nina wegging hebben ze samen afgesproken dat Nina elke week 1 ansichtkaart zou sturen om te laten weten dat het goed met haar gaat. Als Lotte uit school komt ligt er een kaart van Nina bij de post. Maar er is iets vreemds met de kaart…

De stempels van de eerste twee kaarten zijn uit Milaan. Daarna kreeg ik vijf kaarten vanuit Parijs. Met die van vandaag erbij zes. Ik vermoed dat Parijs haar vaste verblijfplaats is. Op het eerste gezicht zien alle kaarten er doodnormaal uit. Maar toch… Opnieuw kijk ik naar haar laatste kaart. Waarom lijkt deze anders? Ik pak de kaarten en leg ze naast elkaar op tafel. Er is iets mis. Ik voel het. Ik moet alleen nog zien uit te vinden wat. (blz. 19)

Lotte heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Ook heeft ze het gezicht van Nina voor zich gezien. Met een angstige blik keek Nina haar aan. Lotte vertelt over haar gevoelens aan haar vader, maar die vindt dat ze er niet zoveel over moet nadenken.

Het is alsof iemand mijn keel dichtknijpt. De twee kaarten binnen een week, die groet aan mama, het schrijven met een vulpen, de gekraste letters HLP en de klaproos… Mijn onbehagen is veranderd in een groot onheilspellend gevoel. Ik denk weer aan Nina’s angstige blik die als een lichtflits mijn netvlies trof. Geen hocus pocus, dat weet ik zeker. Ze wil me iets duidelijk maken en ze heeft niet zomaar een probleem. Ik voel dat ze in levensgevaar is. (blz. 22)

Lotte wil naar Parijs. Haar vader wil niet mee, maar als Lotte aan blijft dringen gaan ze samen. Ze logeren bij een vriendin van haar vader. Haar vader heeft wel een voorwaarde: Lotte mag hem niet lastig vallen met de zoektocht naar Nina. Lotte heeft geen idee hoe ze Nina moet vinden. Ze heeft geen adres achtergelaten, ook geen telefoonnummer. Als ze in Parijs rijden ziet ze opeens een grote poster in een bushokje met Nina erop. Nina ziet er goed uit! Lotte begint te twijfelen aan haar gevoelens.

Nina’s zorgeloze lach op de poster bij het bushokje staat haaks op haar angstige blik die ik steeds op mijn netvlies krijg. Als er iets met haar aan de hand is, als ze verdrietig of kwaad is, voel ik het vaak al voordat ze er iets over heeft gezegd. Alleen zo sterk heb ik het nog nooit gehad. Dat moet ik serieus nemen. Die poster is misleidend. Misschien was er nog niets aan de hand toen die foto was gemaakt of hebben ze de sporen van haar probleem verdoezeld met een laag make-up. Is ze aan de drugs geraakt? Aan de alcohol? Heeft ze een loverboy?
Ik probeer mijn paniekgedachten een halt toe te roepen en bedenk dat ik twee mogelijkheden heb: ik kan de buurt gaan verkennen, net zo lang tot ik elke straat, elk huis en elk naambordje in Le Marais heb gezien, en ik kan de naam van Nina’s modellenbureau opzoeken. Dat ga ik allebei morgenochtend doen. (blz. 54)

In Parijs gaat Lotte op onderzoek uit. Ze gaat naar het modellenbureau waar Nina ingeschreven staat. Daar weten ze ook niet waar Nina is. Ze denken dat ze op vakantie is. Terwijl Lotte door Parijs fietst krijgt ze het gevoel dat ze achtervolgd wordt.

‘Wat doe je nou, man?!’ roep ik wild gebarend. Wat moet hij van me? Paniekerig schieten mijn gedachten alle kanten op. Ik herinner me het benauwde gevoel dat me bekroop toen ik vanmorgen in het plantsoen een balletje gooide. Hoe kom ik zo snel mogelijk van die scootterrijder af? Het verkeerslicht dat ik nader, springt net op rood. Ook dat nog. Of… wacht. Dit is mijn kans. Ik stop met trappen, laat me uitrijden en kijk naar het optrekkende verkeer dat me binnen enkele seconden zal gaan kruisen. Een paar fietsers staan voor en naast me. Het geluid van de scooter klinkt nog steeds vlak achter me. Als een tikkende tijdbom. Ik klem mijn kiezen op elkaar. Nu! Met één voet zet ik me op de straat af, begin keihard te trappen en schiet tussen de wachtende fietsers door. Het kruispunt over. Mijn hart dreunt in mijn oren. Ik stuif rakelings langs optrekkende auto’s en fietsers. Een knal. Gerinkel van glasscherven. Iemand toetert. Wat doe ik? Wat doe ik? Als ik maar geen ongelukken veroorzaak. Niet achteromkijken. Ik rijd door en door, alsmaar door. Kramp in mijn kuiten… Kan niet harder… Moet… door.. (blz. 94)

Zal Lotte aan haar achtervolger ontsnappen? Zal Lotte Nina vinden? Is er echt iets met Nina aan de hand?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, verrassend, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van uitgeverij De Fontein om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Aan het begin van elk hoofdstuk zie je een stukje van een kaart. Dit is de plek waar Lotte in dat hoofdstuk is
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend boek met een verrassend einde
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind Lotte soms een beetje dom. Ze gaat in haar eentje op onderzoek uit, ook naar donkere en gevaarlijke plekken
Toen ik het boek net uithad hoorde ik op de radio het nummer “Invincible” van Muse. Wat toepasselijk! Luister dit nummer op Spotify.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van de schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 12 jaar die het leuk vindt om spannende boeken te lezen