Sander Meij – Alma (1e recensie)

Alma is bijna zestien en woont met haar vader en jongere broer in het zuiden van San Pedro Sula. Steeds nadrukkelijker maken gewelddadige drugsbendes daar de dienst uit. Tot in de diepste vezels van de samenleving is hun terreur voelbaar. Zozeer zelfs, dat Alma niet meer weet of ze haar eigen broer nog wel kan vertrouwen. Na een paar heftige gebeurtenissen is ze op zichzelf aangewezen. Ze moet vluchten voor haar leven. Haar plan is om naar haar moeder in de Verenigde Staten te reizen, maar dat blijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, ontroerend, realistisch, hard en het laat het mooie waartoe mensen in staat zijn zien, maar zeker ook het allerlelijkste waartoe een mens in staat is.
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek.
Waar gaat het verhaal over?
Alma woont in Honduras, in een deel van het land waar het drugsgeweld welig tiert, en waar bendes de baas zijn. Ze deinzen nergens voor terug, en aarzelen niet om mensen pijn te doen of erger. Meij beschrijft dit allemaal, en dat beneemt meermaals de adem van argeloze lezers. Wat mij betreft doet hij dat zonder sensatie op te zoeken, en dat maakt het allemaal nog intenser. Na een aantal voorvallen, haar vader die wegblijft, broer Alfonso waarover ze niet weet waar hij mee bezig is als hij weg is van huis, is de bijna 16jarige Alma op zichzelf aangewezen. Haar moeder is ook afwezig: ze weet van haar alleen dat ze in de VS aan de universiteit werkt.
Wie is de hoofdpersoon?
zie boven
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
“Alma” is een erg heftig verhaal dat niets aan de verbeelding overlaat. Het beschrijft hoe drugsoorlogen en dito bendes heelder levens ontwrichten. Hierover vinden we in de jeugdliteratuur maar heel weinig terug, vandaar dat dit boek nog belangrijker is. Het omspant een periode die nauwelijks vier jaar oud is, ten tijde van de vorige president van de VS, die het niet zo op vluchtelingen begrepen had, en die er niet voor terugschrok om, om mensen te ontraden naar de VS te proberen komen om een beter leven te proberen vinden, volwassenen van hun kinderen te scheiden. De plekken waar Alma op haar tocht terechtkomt, bij haar tante in de eerste plaats, zijn allerminst veilig te noemen.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Honduras en aan de grens met de VS. We krijgen de hele vlucht die Alma maakt, te lezen, met mooie en veel minder mooie mensen die haar al dan niet helpen.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het knappe aan dit boek is dat het een thematiek rond vluchtelingen aanraakt, waar we in jeugdboeken nauwelijks iets over te lezen krijgen. Dat maakt dit boek uniek. Niet dat de andere boeken rond vluchtelingen (om wat voor reden dan ook) hierdoor in de schaduw staan, verre van, maar “Alma” snijdt weer een heel andere kant en redenen aan over waarom mensen vluchten.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
De hopeloosheid en de uitzichtloosheid waar Alma mee heeft te maken is vaak een reden om dit boek toch niet in een keer uit te lezen. Dit is trouwens een boek waarin dat helemaal niet hoeft. Het geeft jou als lezer de kans om alles goed te laten doordringen. Het verhaal omspant 3 maanden (juli, augustus en september 2019), en de hoofdstukken worden ook zo weergegeven, in blokjes en lijntjes die aanduiden waar in Alma’s tocht we ons bevinden. Dat maakt het soms niet eenvoudig om het allemaal makkelijk te kunnen volgen, en zorgt er wel eens voor dat terugbladeren om als lezer helemaal mee te zijn, de enige optie is.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Alma” is een verpletterend boek, dat je niet onverschillig kan laten. Het is een aanrader voor mensen die boeken over echte menselijkheid en wat dat kan betekenen, of net helemaal niet, willen lezen. Ook als je “De Gelukvinder” van Edward van de Vendel ooit las, is “Alma” misschien iets voor jou.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die nog meer redenen willen zien over waarom mensen hun land of de plek waar ze thuis zijn, willen of moeten ontvluchten is dit boek ook een knappe aanvulling.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen