boekomslag Bianca Mastenbroek - Zonnestorm

Niemand nam de waarschuwing van NASA serieus. Maar het is echt: het einde van de wereld is nabij. Door een verwoestende zonnestorm worden miljoenen levens bedreigd. In de paniek die uitbreekt, zoeken drie klasgenoten naar een manier om de zonnestorm te overleven. De eigenzinnige Floor is vastbesloten de wereld in haar eentje te redden, maar maakt meer kapot dan haar lief is. De onzekere Aran weet dat zijn veilige computerwereldje zal verdwijnen door de ramp. Nu moet hij de echte wereld trotseren. De arrogante Lucas vlucht in zijn muzikale carrière, maar ziet in dat hij moet veranderen als hij niet alleen wil achterblijven. Alle drie moeten ze hun grenzen verleggen en die ene vraag beantwoorden: hoever kan en mág je gaan?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Floor hief haar glas en tikte tegen de champagneflûtes van haar vriendinnen. ‘Fijn dat jullie er zijn.’ Het klonk meutig, maar ze was echt blij dat Natasja en Eefje er waren. ‘Proost!’ Volgend jaar mocht ze echte bubbels, nu moest ze het nog met alcoholvrije cider doen. Floor gloeide vanbinnen. Zomers heet, brandende fakkels om de tuintafel, toastjes met lekkers en de belangrijkste mensen in haar leven om haar heen. Zelfs haar vader had het Binnenhof vroeg verlaten om op tijd thuis te zijn. Haar verjaardag ging boven het landsbelang.
Eefje nam een slok en boog opzij, naar de tas die naast haar stoel stond. ‘We hebben nog een kleinigheidje voor je.’
Floor voelde haar mondhoeken naar haar oren trekken. ‘Maar ik ben zaterdag al zo verwend door jullie.’
‘Dat was zaterdag,’ zei Natasja. Met haar vinger draaide ze krullen in haar steile, donkere haar. ‘Nu ben je echt jarig.’
Eefje toverde een pakje tevoorschijn en legde het voor Floor neer. Rood papier met een gouden lint. Floor trok de strik los, peuterde aan het plakband en haalde het deksel van het zwarte plastic doosje. ‘Wauw!’ (blz. 5)

Het is maandagavond 1 oktober en het voelt als een mooie zomeravond. Floor viert haar verjaardag in de tuin met vriendinnen en haar ouders. Van haar vriendinnen krijgt ze zilveren oorbellen. Van haar ouders krijgt ze een mobiele telefoon. Het weer is al een tijdje van slag. Het was vandaag zelfs 27 graden geworden.

Ze liep op de man af en stopte haar mobiel in haar broekzak. ‘Wat wilde u vragen?’
De zijdeur van het busje vloog open, twee mannen sprongen naar buiten en grepen haar bij haar armen en middel. Floor verstijfde. Spookbeelden van wat mannen met een meisje achter in bus konden doen, schoten door haar hoofd. Nee! dacht ze. Dat nooit!
‘Help!’ Ze plantte haar hakken stevig op de stoeptegels, rukte met haar armen om aan de greep van de mannen te ontkomen en probeerde met gestrekte vingers naar hen uit te halen. ‘Laat me los! Help!’
Een hand liet haar bovenarm los en belandde ruw op haar mond. Ze wilde bijten, maar de greep van hand was zo stévig, dat ze haar lippen niet van elkaar kreeg. Er kwam vaag gemompel uit haar mond, terwijl ze schreeuwde en tierde. Wild schudde ze met haar hoofd, maar er was geen ontkomen aan. De mannen sleurden haar naar de deuropening. Haar onderrug stootte tegen de harde vloer. Een van de mannen klom in de bus en hees haar aan haar middel omhoog. Wat er ook gebeurde, ze ging die bus niet in! Ze haakte haar benen achter de deurstijl en spande haar spieren. Door een rug van haar belager gleed ze toch naar binnen. (blz. 14)

Floor wordt ontvoerd. Het busje komt uiteindelijk bij een boerderij. Floor wordt naar een kamer gebracht en opgesloten.

Nog steeds had ze geen idee wat die mannen wilden. Vandaag zouden de eisen arriveren. Ging het om losgeld? Ze kon het zich bijna niet voorstellen. Welke organisatie ontvoerde nou iemand vanwege losgeld? De maffia misschien, maar haar ontvoerders zagen er niet als maffiosi uit. Harry al helemaal niet. Ze kreeg geen hoogte van die man. Ondanks de klap op zijn kop bleef hij vriendelijk en geduldig. Het leek alsof hij het haar zo makkelijk mogelijk probeerde te maken, alsof dit om een verplichte logeerpartij ging. Als hij echt iets voor haar wilde doen, moest hij haar vrijlaten. Ze wilde naar huis! Naar haar ouders toe!
En naar Natasja en Eefje. Wat zouden die op dit moment doen? Maakten ze zich klaar voor de hockeytraining? Of zochten die twee steun bij elkaar omdat ze haar misten?
Natasja en Eefje hadden elkaar nog, zij was helemaal alleen. Ze voelde zich afgesneden van iedereen van wie ze hield, van haar beschermde leventje, van alles waar ze aan gehecht was. Ze had alleen haar malende gedachten nog. (blz. 24)

Waarom is Floor ontvoerd? Wat willen de ontvoerders van haar? Heeft het iets te maken met haar vader die op het Binnenhof werkt? Of heeft het met het vreemde weer te maken?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Floor
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend verhaal over een ramp
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 12 die houdt van spannende verhalen over het einde van de wereld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen