Shirin haat zichzelf en de ziwanenschubben op haar borst. Tot haar verbazing wordt juist zij door de representanten van de vier goden aangewezen voor de belangrijkste missie ooit. Zij moet de zwarte Ziwaan doden die volgens het Zirakel de wereld voorgoed zal veranderen. Dit is haar kans om meer dan een mislukkeling te zijn, maar de tussenkomst van opperziwoot Angelica en prinses Verony verandert alles. Als de drie oog in oog komen te staan met elkaar, ontbrandt er een felle strijd tussen eigenwaarde, rechtschapenheid en machtswellust. Wie zal er als sterkste uitkomen en niet alleen het lot van de zwarte Ziwaan, maar dat van de hele wereld bepalen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Iéts had hem gewekt. Heydar luisterde: geen schuifelende voetstappen, geen ruisende kleding, geen ademgeruis buiten dat van hemzelf. Toch waarschuwde zijn intuïtie hem dat er iets mis was.
Hij opende zijn ogen net ver genoeg om tussen zijn wimpers door te kunnen kijken. Slechts een flard maanlicht glipte langs de randen van het gordijn, waardoor zijn kamer in zwarte tinten was gehuld. Grijszwart waren de muren, dofzwart was de stenen vloer en de deur tekende zich bruinzwart af. Donkere schimmen op de plek van zijn bureau, kledingkist en wapenkast. Overal schaduwen die een indringer konden verhullen.
Zijn vingers graaiden onder zijn kussen en omklemden het heft van zijn mes. Met een sprong was hij uit bed, klaar voor de aanval. Maar er gebeurde niets. Er was niemand. Alleen dat onheilspellende gevoel dat aan de binnenkant van zijn schedel prikte.
Hij schoot een broek aan en glipte zijn kamer uit. In de gang flakkerde een olielamp. Alle deuren waren gesloten. De mannen die geen dienst hadden, sliepen. Ook als ze vrij waren, golden zijn regels: geen vrouwvolk op de kamers en geen alcohol. Niets was belangrijker dan de veiligheid van het Zirakel. (blz. 6)

Heydar zorgt voor de veiligheid van het Zirakel. Hij is het hoofd van de wachters. Hij is wakker geworden van een geluid en als hij even later bij de vertrekken van het Zirakel aankomt hoort hij een man fluisteren. Het Zirakel wordt bedreigd! Heydar sluipt naar de man toe en pakt hem vast. De man valt dood op de grond, hij heeft zichzelf vergiftigd. Heydar onderzoekt de man en vindt een relikie. Het is een ziwanenoog en het straalt magie uit. Hiermee heeft de man de bedienden van het Zirakel uitgeschakeld. Gelukkig was Heydar op tijd om het Zirakel te redden. De volgende dag, tijdens een bijeenkomst met burgers, klinkt er een geluid.

In de stilte die volgde, klonk er een onbestemd geluid uit de keel van het Zirakel.
Heydar rende naar haar toe, ondertussen de omgeving afspeurend naar een mogelijke dreiging. Ze zat er rustig bij, nergens leek gevaar, maar in haar ogen lag een magische glans. Haar snavel opende zich en ze kraste als een vogel.
Ze ging spreken. Na al die jaren van zwijgen zou er nu een voorspelling komen! Toch niet vanwege de bedreiging? Ze had hem al een paar keer verzekerd dat ze niet bang was, dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Ze zag er ook niet angstig uit. Allesbehalve! ‘Haal de representanten,’ gebood hij.
Een van de wachters van de burchtheer snelde weg, zijn voetstappen het enige geluid in de verder doodstille zaal.
Het Zirakel hief haar hoofd en strekte haar kromgegroeide bovenlichaam. Ze straalde zo’n kracht uit, dat Heydar een stap naar achteren deed.
Zonder hulp bracht het Zirakel haar rollende kruk naar voren. Ze was groot, machtig en een en al magie. En ze zong:
‘Uit ‘t ei komt hij, die niet mag bestaan
Schubben heeft hij en zwarte veren
Gevangen nog, maar tijden keren
Dan schudt de wereld en grenzen vergaan
Pas op voor de vlucht van de zwarte Ziwaan.’
(blz. 19)

Shirin woont met haar moeder in de burcht. Haar moeder is een van de vier representanten van de goden. Deze representanten hebben veel macht. Shirin wordt verborgen gehouden door haar moeder, want Shirin is geboren met een klompvoet. Daarnaast groeien er ziwanenvleugels uit haar rug. Shirin leeft een onopvallend leven. Maar de voorspelling van het Zirakel zorgt ervoor dat Shirin door de representanten naar de Zuidse Eilanden wordt gestuurd. Dit is de enige plek waar Ziwanen leven. Shirin krijgt de opdracht om de zwarte Ziwaan te doden. Heydar wordt meegestuurd om haar te beschermen. Zal het hun lukken om de zwarte Ziwaan te vinden? Kunnen ze de zwarte Ziwaan doden? Komen Shirin en Heydar weer veilig terug in Middenland?

Mening over het verhaal

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Aan het begin van het boek staat een kaart met Middelland en de Zuidse eilanden. Deze kaart is gemaakt door Remco Nieboer.

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Shirin en Heydar
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Shirin ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
in Middenland en xx
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een wereld met magie
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat het Zirakel alleen als symbool wordt gezien en niet als levend wezen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
ik hoop dat er een vervolg op dit verhaal komt. Volgens mij is het verhaal nog niet af
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 14 die houden van fantasievolle verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen