boekomslag Bianca Mastenbroek - Walvisvaarders

Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Hij werd omringd door zondags zwart. Nog even, dan was de dienst voorbij. Tijs wilde wel luisteren naar de voorganger, maar hij werd steeds afgeleid. Door een klein stukje blote huid, drie kerkbanken voor hem. Zacht en verleidelijk. Onweerstaanbaar.
Ineens stond de hele gemeente op. Weg was zijn uitzicht. Tijs boog zich naar rechts, zodat hij nog een glimp van Antje kon opvangen. Er was een plukje donker haar aan haar kapje ontsnapt. Het lag op de blanke huid van haar nek Lagen zijn vingers daar maar!
Een por tegen zijn arm. Hij keek opzij, naar de gladgestreken tronie van Maarten, maar Tijs zag de trillende mondhoek wel. Maarten kon zijn lach nauwelijks inhouden. Hij knikte overdreven naar de voorganger, die met de Bijbel in zijn handen stond. (blz. 7)

Tijs is verliefd op Antje. Hij wil dolgraag indruk op haar maken. Als hij na de kerk met haar staat te praten vertelt zij dat een andere jongen mee gaat op walvisjacht. Ze lijkt onder de indruk. Tijs is jaloers en roept dat hij ook op walvisjacht gaat.

‘Ik ga ook op walvisjacht.’
Achter hem kuchte Maarten, terwijl Antje vroeg: ‘Werkelijk waar? Je vader is toch loods?’
‘De beste van Texel en omstreken. Maar ik wil meer zien dan de eilanden. Ik wil over de wereldzeeen zeilen, avonturen beleven en genoeg geld verdienen, want ik wil trouwen later en goed voor mijn vrouw en kinderen kunnen zorgen.’
het rood van haar wangen werd vurig. En die blik in haar ogen… De bewondering was nu voor hém. Alsof hij in zijn eentje een walvis had gedood. ‘Ik, Tijs Vaartjes, zal voor jou op walvisjacht gaan.’ Maarten leek achter hem te stikken, maar Tijs ging door. ‘Ik kom terug als de Grote Walvissendoder en neem voor jou een aandenken mee. Zeg maar wat je hebben wilt.’
Antje richtte haar blik verlegen op haar voeten. De rok van haar jurk bewoog en de wind warrelde hem een stukje omhoog, zodat hij haar kous kon zien.
Hij hoorde niet te kijken. ‘Zal ik een balein van een walvis voor je meenemen?’
Ze trekt haar bovenlip op. De afkeuring in haar ogen maakte haar gezicht hard, terwijl ze zo zacht was als warme boter.
Ze had gelijk, een hoornen plaat uit de stinkende bek van een walvis was geen geschikt cadeau voor het mooiste meisje van Texel. ‘Wat dacht je van de sneeuwwitte vacht van een ijsbeer? Ik laat er een mantel van maken, zodat je het nooit meer koud hebt.’ (blz. 11)

Antje gelooft hem en Tijs moet nu zorgen dat hij echt meegaat op walvisjacht. Zijn ouders willen dat hij loods wordt en zijn vader zal opvolgen. Maar Tijs wil op avontuur, meer van de wereld zien. Samen met zijn vriend Maarten gaat hij op zoek naar een commandant die hen allebei mee wil nemen op walvisjacht. En dat lukt…

Wachten, meer kon Tijs niet doen. Wachten en bidden voor oostzuidoostenwind.
Ze lagen al drie dagen voor anker in de Texelse Koopvaarders Rede. En niet alleen zij. De zee leek wel een woud, zoveel masten staken naar de hemel. Bijna tachtig walvisvaarders lagen klaar om hun geluk rond Spitsbergen en in Straat Davis te beproeven.
Er was geen uitkijk nodig, maar Tijs wilde de boots laten zien hoe snel hij in het kraaiennest kon klimmen en als beloning mocht hij van het uitzicht genieten. Achter hem lag Texel: de dijk, Oudeschild met de naar de zee gerichte huisjes en de zeemanskerk, en verder landinwaarts de witte kerktoren van Den Hoorn. Een paar straten daarvandaan stond zijn huis, maar dat hoefde hij niet te zien. Voorlopig niet, eerst de oceaan bevaren! (blz. 37)

Op walvisjacht gaan blijkt niet zo spannend en avontuurlijk te zijn als Tijs dacht. Het duurt dagen voordat de wind draait en ze eindelijk op weg kunnen. En de reis richting Groenland duurt lang, is saai en het wordt steeds kouder. Maar dan komt de dag dat ze eindelijk een walvis zien.

Met een woesj kwam de staart van de walvis uit het water. Hij klapte tegen de voorkant van de achterste sloep. Het bootje ging de lucht in, hing verticaal en buitelde achterover. Mannen schreeuwden en plonsden in het water. De walvis zoefde zijn staart van links naar rechts en terug, raakte bijna een andere sloep en bracht de zee zo in beroering dat het storm leek. Twee sloepen vluchtten voor de staart, de andere probeerde bij de drenkelingen te komen. Steeds weer overspoelden de golven hun hoofden, maar steeds weer kwamen ze boven, hoestend, proestend en vloekend.
De walvis dook onder en verdween uit de chaos die hij had aangericht. Zonder een schrammetje.
De eerste twee mannen werden uit het water gevist. De andere twee sloepen kwamen nu ook dichterbij. Met touwen en haken werden weer twee mannen uit het water gehaald. Achter de omgevallen sloep klonk gevloek. In het Duits. Benepen, alsof de vloeker moest vechten voor iedere teug adem. (blz. 117)

Zullen ze de walvis kunnen vangen? Hoe lang zal de reis duren? Zal Tijs bij thuiskomst indruk kunnen maken op Antje?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik volg de schrijver op Twitter en werd door haar tweets tijdens het schrijven erg nieuwsgierig naar dit boek
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een realistisch verhaal over Tijs die als jongen meegaat met een schip dat op walvisjacht gaat. Het lijkt alsof je er zelf bij bent.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Tijs, ik wil graag zien hoe de boot er uitziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek doet mij denken aan de boeken van Thea Beckman, waar ik groot fan van was toen ik jonger was.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 12 jaar die op zoek zijn naar een realistisch geschiedenisverhaal