boekomslag Tahereh Mafi - Vrees me

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik zit nu 264 dagen vast.
Ik heb niets anders om me gezelschap te houden dan een notitieboekje, een kapotte pen en de getallen in mijn hoofd. 4 muren. 14 vierkante meter ruimte. 26 letters in het alfabet van een taal die ik 264 geïsoleerde dagen lang niet heb gesproken.
6336 uur sinds ik een ander mens heb aangeraakt.
‘Je krijgt een celgenoot kamergenoot,’ zeiden ze tegen me.
We hopen dat je hier wegrot Vanwege je goede gedrag,’ zeiden ze tegen me.
Ook een gestoorde, net als jij Geen isolatie meer,’ zeiden ze tegen me.
Ze, dat zijn de hielenlikkers van Het Herstel. Het initiatief dat onze stervende samenleving er weer bovenop zou moeten helpen. Dezelfde mensen die me hebben weggesleept uit het huis van mijn ouders en me hebben opgesloten in een inrichting voor iets waar ik zelf geen enkele invloed op heb. Niemand kan het iets schelen dat ik zelf niet wist waartoe ik in staat ben. Dat ik niet eens wist wat ik deed.
Ik heb geen idee waar ik ben. (blz. 7)

Juliette zit ergens opgesloten. Ze heeft geen contact met mensen. Maar na bijna een jaar krijgt ze opeens een celgenoot. Het blijkt een jongen te zijn. Juliette wil geen celgenoot, ze wil alleen zijn. Niemand mag haar aanraken. Waarom is Juliette opgesloten? Wat heeft ze gedaan? Waarom heeft ze nu een celgenoot gekregen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Nee
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?
Ik vond de schrijfstijl onprettig om te lezen. Al die doorgestreepte zinnen vond ik irritant. Daarnaast ergerde ik me aan Juliette. Ik ben na 69 bladzijden gestopt met lezen.
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, saai, vervelend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het idee dat er mensen bestaan die geen andere mensen kunnen aanraken vind ik fascinerend. Ik was bij het begin van het lezen van het boek benieuwd waarom Juliette eenzaam opgesloten is
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik ben na 69 bladzijden met lezen gestopt. Ik ergerde me aan Juliette die alleen maar kon denken aan zoenen met de jongen die ze net had ontmoet. Verder vond ik de manier van schrijven irritant. Ik begon daardoor al snel met tegenzin te lezen…
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Als ik de recensies over dit boek lees lijkt dit een boek te zijn wat mensen of geweldig vinden of vreselijk. Gelukkig zijn er verschillende meningen over boeken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
amorfe, adjectieven. Ik kan me voorstellen dat jongeren deze woorden opzoeken
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 14