boekomslag Inez van Loon - Sara’s walkabout

‘We gaan emigreren naar Australië.’ Die woorden zetten het leventje van Saar op zijn kop. Het is 1959. Nederland is te vol, maar volgens haar ouders is in Down Under nog alle ruimte. En dus vertrekt het gezin. Op haar nieuwe school ontmoet Saar de geheimzinnige Otis, een ‘halve’ Aboriginal. In de uitgestrekte outback ontdekt ze steeds meer over zijn verleden. Maar aan de andere kant van de wereld komt ze ook zichzelf tegen…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Ik heb het boek gekregen om te recenseren
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, kort, mooi, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het is 1959. Saars vader beslist om met zijn gezin, bestaande uit verder nog mama en Saar van 13, en een achtjarig broertje, Simon, te emigreren naar Australië om daar een beter leven dan wat hen in Nederland misschien te wachten staat, op te bouwen. In Nederland zal het snel vol geraken, en er zal geen werk meer zijn, zo wordt gezegd.
Wie is de hoofdpersoon?
Saar
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou wel graag weten hoe Saar zich voelde toen ze zonder dat haar dat werd gevraagd, naar Australië moest vertrekken.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland en in Australië
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het emigratieproces mag dan (je komt op de eerste bladzijde van het boek pal in Saars klas in Australië terecht, waar je dadelijk voelt dat ze daar alles behalve welkom is. Zelfs de leraars en directie doen niets om de situatie van “Nieuwe Australiërs” enigszins te verbeteren. Ook zij doen er alles aan om hen te laten zien dat ze niet welkom zijn) snel snel zijn gegaan, Inez van Loon werkt haar verhaal weldegelijk uit. Ze doet dat in vertellende documentaire stijl: een beetje zoals Thea Beckman dat deed in haar historische boeken, alleen blijft Inez van Loon iets dichter bij de tijd. Soms gaat ze verder van huis dan Nederland, zoals nu in haar laatste boek.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Hetzelfde als hierboven, al ging het gevoel dat ik had, dat “Australië” er wel heel snel was, snel weg. Ik had ook de indruk dat er heel veel thema’s in dit boek moesten, maar misschien vindt iemand anders dat net fijn. Dat Saar ondanks dat er op haar gescholden wordt “Dutchie”, “Clog Wog” (omdat Nederlanders klompen zouden dragen), er toch in slaagt om ondanks haar “brutale mond” volgens de leerkrachten, vrienden te worden met Otis, die een geheim met zich meedraagt, is dan weer wel heel fijn.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik moest zoals altijd een beetje wennen aan het nieuwe boek van Inez van Loon. Haar verhalen beginnen altijd op een heel eenvoudige manier, zo lijkt het, maar daarom zijn ze nog niet vrij van diepgang. Haar boeken zijn altijd net lang genoeg om lezers te blijven boeien en hen mee te nemen naar de wereld waarin kinderen het niet gemakkelijk hebben. Omdat ze naar hun ouders moeten luisteren, en daar geen keuze in hebben. Soms draait dat goed uit, soms niet. Dat is bij dit boek ook gebleken: emigreren is niet gemakkelijk, en eens ter plaatse is het ook nooit alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat laat “Sara’s walkabout” goed zien. Maar ook: het is niet altijd allemaal kommer en kwel. Kortom: “Sara’s walkabout” is goed gedoseerd, en laat een ander deel van de geschiedenis zien, waarover misschien weinig geweten is.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor volwassenen die als kind graag de boeken van Thea Beckman gelezen hebben, en nu voor hun kinderen iets gelijkaardigs zouden zoeken. Voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar hoe het vroeger was, en daar meer over willen lezen. (Het valt me weer op: het hoofdpersonage is wéér een meisje dat sterk in haar schoenen staat!)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen