boekomslag Inez van Loon - Lara

Rusland, 1932. Lara, een meisje vol dromen, woont bij haar oom Ivan en tante Irina. Hoewel Lara goed kan leren, moet ze van school af om geld te gaan verdienen. Tante is werkster in het Alexander Paleis waar vroeger de laatste tsarenfamilie woonde. Als ze een keer een ongelukje krijgt, gaat Lara met haar mee om te helpen. Er gaat een heel nieuwe wereld voor haar open als ze gaat ronddwalen in het prachtige Paleis. Daar vindt ze de dagboeken van Olga, de oudste dochter.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is nacht, diep in de nacht. Ik dool op satijnen slippers rond door het pikdonkere paleis waar ik zo gelukkig ben geweest met mijn ouders, drie zusjes en kleine broer. De slippers zitten niet echt comfortabel, ze zijn zeker een maat te groot, maar ik vond ze altijd al zo mooi… En ik kon het niet laten om ze aan te trekken toen ik ze net weer vond in de kleedkamer van mijn moeder. Doelloos dwaal ik door de verlaten vertrekken en ik kom in de officiële ontvangstzaal van mijn moeder terecht. Meteen ga ik door naar mijn lievelingsplekje bij een van de zeven grote ramen en ik kijk naar de door sterren verlichte hemel. Hoe vaak heb ik hier ‘s avonds niet met papa gestaan terwijl hij mij alles uitlegde over de Grote Beer en de stand van de sterren? Een bleekwitte maan schijnt door de zwarte takken van de bomen. Er ligt een dik pak sneeuw, het vriest dat het kraakt in de Russische winter. Ik huiver in mijn veel te dunnen, witte lievelingsjurk en voel even aan het witte satijnen lint in mijn haar. Ik heb het er heel haastig in gedaan, maar kan vaag in de weerspiegeling van het raam zien dat het nog goed zit. Gelukkig maar, want ik ben nog steeds heel erg ijdel. (6 van 205)

Het verhaal begint interessant. Ik vroeg me af welk meisje er midden in de nacht door een paleis loopt. Het blijkt Olga te zijn, een van de dochters van tsaar Nicholaas II. Zij heeft met haar familie in het paleis gewoond. Lara komt hier wel eens om haar tante te helpen bij het schoonmaken. Het Alexander Paleis in Tsarkoje Selo, in de buurt van St. Petersburg, is nu een museum.

Hoelang is het nu alweer geleden? Zeker een jaar voor Lara zelf werd geboren… Tijdens de Revolutie werd de tsaar afgezet en de communisten namen de macht over. Al snel werd de naam van Rusland veranderd in de Sovjet-Unie. In het begin wilde de nieuwe regering de mensen nog laten geloven dat alleen de tsaar was geëxecuteerd en de tsarina met haar kinderen naar een oord in Siberië was verbannen. Uiteindelijk bleek het allemaal gelogen. Maar het heeft zeker acht jaar geduurd voordat de regering wilde toegeven dat de tsaar en zijn familie al tijdens de Revolutie waren omgebracht. (22 van 205)

Lara is erg nieuwsgierig naar hoe de tsaar en zijn familie hebben geleefd. Tijdens het schoonmaken kijkt ze rond in de verschillende kamers. Soms denkt ze iets te horen, een meisjesstem. Ze durft dit tegen niemand te vertellen, want dan denken mensen dat ze misschien gek is.

Vandaag is Lara vastbesloten om uit te vinden wat er aan de hand is. Ze laat zich niet langer gek maken. Haalt er iemand een grap met haar uit? Of is het misschien toch waar dat het spookt op het paleis? Dan is het in ieder geval niet de geest van de tsaar… Gisteravond heeft ze er nog lang over nagedacht, eerst tijdens het breien van papa’s das en daarna in bed. Tegen de tijd dat ze in slaap viel, wist ze het absoluut zeker. Nee, een man giechelt niet op die manier. Als – ja als – er een geest is… dan moet het wel om een van de dochters gaan. Nog even heeft Lara de tsarina overwogen. De trieste blik in haar ogen op het schilderij in de ontvangstzaal gaf niet de indruk dat ze een vrolijke vrouw was. Dus bleven alleen de grootvorstinnen nog over… Ze hoefde maar aan de foto’s te denken die ze overal had gezien.
Maar een grootvorstin of niet, wat moet een geest van haar? (93 van 205)

Zal Lara erachter komen waarom er een geest in het paleis is. Zal ze in het paleis mogen blijven werken? Hoe zal haar toekomst er uit zien nu ze van school af gaat?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik hou van verhalen die zich in het verleden afspelen en dit verhaal speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw in Rusland
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
grappig, zielig, verrassend, leuk
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Dit boek was tijdens de kerstvakantie gratis te lezen in de Vakantiebieb-app
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vind het leuk dat er twee verhaallijnen in het boek zitten. De ene verhaallijn gaat over Lara en speelt zich af in 1932. De andere verhaallijn gaat over Olga, dochter van tsaar Nicholaas II, en speelt zich af in 1901. Deze verhaallijnen hebben meer met elkaar te maken dan je denkt
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Lara is een meisje dat graag de dingen wil doen die zij leuk vindt, maar ze begrijpt ook dat ze haar oom en tante moet helpen om geld voor het huishouden te verdienen. Ze doet daarom ook dingen die ze niet leuk vindt
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Mooie stukjes uit het boek staan hierboven. Ik heb het boek op de iPad gelezen, waardoor de paginanummering anders is. Het papieren boek heeft 279 bladzijden, op de iPad 205 bladzijden
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die het leuk vinden om boeken te lezen die zich in het verleden afspelen.