boekomslag Benny Lindelauf - Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

Tortot, een cynische kok die met alle oorlogen meereist, vindt op een ochtend een jonge, gevluchte soldaat in een van zijn voorraadvaten. Het liefst wil de kok hem verraden, maar een verkoudheid gooit roet in het eten. Er ontstaat een vriendschap tegen wil en dank terwijl de oorlog doorraast…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar) – Katrien heeft ook een eigen boekblog
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, eng, fascinerend, geheimzinnig, grappig, interessant, kort, lang, leuk, mooi, ontroerend, saai, verrassend, vervelend, vrolijk, Oef, dat kan ik ook nog invullen. Al het bovenstaande is van toepassing op dit boek, en dat maakt het zo sterk.
Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, van Ludwig Volbeda
Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
De tekeningen passen erg goed bij dit verhaal, en ze vertellen soms meer dan de tekst dat doet. Ze doen niets af aan het verhaal, en beelden heel vaak ook NIET uit wat het verhaal vertelt, zodat je als lezer de ruimte krijgt om de eigen beelden te zien. Heel mooi!
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Tortot is een kok die elke keer ervoor kiest om met het overwinnende leger verder te trekken. Op een keer komt hij een twaalfjarige kindsoldaat tegen, die opzoek is naar zijn broers, die volgens Tortot allemaal op de Luie Ligweide zullen zijn. Maar George vindt zijn broers niet, en hij komt Tortot opnieuw tegen. Dat is echter niet zonder gevaar, en George is intussen gewond geraakt. Het hele verhaal brengt hij verder door, verstopt in een augurkenvat. Dat zorgt soms voor heel grappige situaties, die dat eigenlijk helemaal niet zijn, grappig, bedoel ik dan. Maar dat ze dat toch worden, komt door te verteltoon die Lindelauf hanteert. Zijn boek is licht ironisch, maar oorlog blijft altijd wel oersaai. Maar: hulp is er altijd, ook in de meest precaire situaties.
Wie is de hoofdpersoon?
Tsja? George? Tortot? De legerleiding? Lees het boek, en maak dat zelf maar uit… Hmm… Ik zou toch voor Tortot kiezen.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou wel de zoetelaarster willen zijn, denk ik.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
op allerlei slagvelden, waar de ene oorlog de andere opvolgt. Soms verlangt Tortot naar huis, en kan George hem horen dromen van zijn dorp waar hij vandaan komt, en waar alles scheef is.
Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Dit boek is alles wat een goed boek moet hebben, en soms zelfs een beetje saai. Maar de oorlogen zijn dat soms ook. Dit boek is sprookjesachtig, maar daarna weer vrij echt. Lindelauf schrijft echt heel mooi, en dus is “Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (waar ik zelf nog moet zien achter te komen)” een mooi verhaal.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee, denk ik.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen