boekomslag Antoine Leiris - Mijn haat krijgen jullie niet

Antoine Leiris – Mijn haat krijgen jullie niet (1e recensie)

boekomslag Antoine Leiris - Mijn haat krijgen jullie niet

Parijs, 13 november 2015. Antoine Leiris is thuis met zijn zoontje van anderhalf. Zijn vrouw Hélène is met een vriend naar een concert in het Bataclantheater. Opeens verschijnen er berichten op zijn telefoon over aanslagen. Hij gaat op zoek naar zijn vrouw, 24 uur later hoort hij dat zij die nacht om het leven is gekomen. Enkele dagen later plaatst Antoine Leiris een brief aan de terroristen op Facebook: hij weigert hun daden te beantwoorden met haat. De brief wordt wereldnieuws.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Megan (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, ontroerend, realistisch, vervelend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee, er zijn geen illustraties
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er zijn geen illustraties.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Op een avond gaat Helene uit voor een gezellige avond in de Bataclan in Parijs. Ze laat haar man, Antoine (ook de schrijver van het boek), en haar zoontje Melvil van zeventien maanden thuis. Als Melvil al in slaap is gevallen ziet Antoine op tv, eerst dat er een aanslag is in het sport stadion in Parijs en dan bij de Bataclan. Hij realiseert zich dat Helene daar is. Hij zit nu vast, hij wil zo graag naar de Bataclan op zoek naar Helene, maar hij kan hun zoontje niet alleen laten. Hij vraagt of zijn familie even voor Melvil zou kunnen zorgen en gaat zelf op zoek. Maar jammer genoeg door alle chaos die avond wordt dat moeilijk. Hij vindt haar niet.
Vierentwintig uur later krijgt Antoine te horen dat Helene is gestorven op 13 november. Hij is helemaal ontroerd maar hij weet dat hij het tegen Melvil moet gaan zeggen. Hij probeert de beste manier te vinden om tegen een zeventien maand oud kindje te zeggen dat hij zijn moeder kwijt is. Uiteindelijk zegt hij het.
Drie dagen later om elf uur schrijft hij een brief direct gericht aan de terroristen. In de brief schrijft hij over hoe de terroristen zijn haat, angst en boosheid niet krijgen, en ook niet dat van het zoontje. Hij schrijft ook dat het zoontje vrij en gelukkig gaat leven zelfs zonder moeder. Deze brief heeft hij op facebook geplaatst en heeft de hele wereld ontroerd. De rest van het boek gaat over hoe Antoine en Melvil verder leven, en hoe Antoine en zijn zoontje er het beste van maken met hun tweetjes.
Wie is de hoofdpersoon?
Antoine is de hoofdpersoon. Het hele boek is een soort dagboek van Antoine. Antoine is de schrijver van het dagboek dus vandaar dat hij de hoofd persoon is. Hij is heel dapper en realistisch en ook triest. Hij heeft blauwe ogen en bruin haar.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag binnen een paar jaar als het zoontje wat ouder is hem willen ontmoeten. Het boek is geschreven door de vader dus ik wil zien hoe het zoontje er over denkt
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Parijs, Frankrijk
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is heel ontroerend, omdat het zo een donker thema is en hoe dapper Antoine er mee om gaat is heel mooi. Ook is het heel dapper hoe Antoine en Melvil zo sterk kunnen blijven, want het is een waar gebeurd verhaal en zelf zou ik het heel moeilijk vinden om iemand zo dicht bij je kwijt te raken. Het is ook heel realistisch, want het is natuurlijk waar gebeurd maar ook omdat dit soort dingen nog zo vaak gebeuren.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ja, het mooiste aan het boek vindt is dat de vader zegt dat de terroristen zijn haat niet krijgen, en ook niet zijn verdriet. Hij is een goed voorbeeld voor iedereen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen