Roderick Leeuwenhart – Pindakaas en sushi (1e recensie)

boekomslag Roderick Leeuwenhart - Pindakaas en sushi

Marle ziet het helemaal niet zitten om een weekend lang omringd te worden door otaku – fans van Japan. Ze is door haar vriendinnen meegesleurd naar een animeconventie en stiekem op zoek naar een schokkend schrijfonderwerp. Dan ontmoet ze een mysterieuze ridder die haar de wonderen van het festival toont – maar ze raakt hem op slag weer kwijt! Marle duikt dieper en dieper in de zee van chaos en cosplayers. Zal ze de ridder terugvinden voordat het weekend om is?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Een stukje schaamteloosheid steekt boven de hoofdleuning uit, twee rijtjes verderop in dezelfde coupé. Voorzichtig buig ik het gangpad in, want je wilt niet betrapt worden als je net even zit te gluren naar je medepassagiers. Zijn ze bij het vorige station ingestapt of zitten ze hier al langer? Ik durf het niet te zeggen. Het afgelopen half uur heb ik vooral naar het voorbijzwiepende landschap gekeken en lopen mijmeren of ik niks ben vergeten.
Eén van de meisjes draagt een kostuum met witte en zwarte delen. Ja, dat straalt het ook uit: een kostuum, in plaats van een pak of een jas. Je voelt aan dat het niet echt is. De ander valt in het oog door een pruik met nylon pieken. Het duo heeft zichtbaar lok, van het soort dat het hele jaar opgesloten blijft en slechts één weekend lang de vrije loop krijgt. Meer mensen kijken hen argwanend aan vanachter een gratis krantje. (blz. 8)

Marle is met de trein onderweg naar een animeconventie. Ze heeft afgesproken met twee vriendinnen, maar ze heeft er niet echt zin in. Ze houdt niet van Japanse manga (stripverhalen), zichzelf verkleden als een stripfiguur (cosplay) en heeft ook geen flauw idee wat ze kan verwachten op dit festival. Ze heeft het idee dat er allemaal rare mensen naar zo’n festival gaan.

Toch hangt er een uitgelaten sfeer op het veld. Hier wordt niet passief gewacht tot de deuren opengaan, de rij is een festival op zich! Hyperactieve Japanse muziek kwettert uit speakers, er wordt geravot en gepraat. Het meest verrassend is (waarom verbaast dit me nog na deze ochtend?) hoe ongelooflijk veel mensen verkleed zijn. Al die kostuums, de één nog extremer dan de ander. Waar je ook kijkt, het is de verkeerde plek, want aan de overkant staat er eentje waarvan je mond nog harder openvalt. Ondanks de verbazing kriebelt het in mijn achterhoofd.
Ik hoor hier niet bij. Ga terug naar huis.
In mijn ooghoek zie ik Esther me wantrouwend aanloeren. Misschien ziet ze me als een buitenstaander, een nieuwkomer die zich nog moet bewijzen. Een indringer, zelfs. Voordat ik haar blik kan trotseren draait ze zich weer weg en staart in de verte. (blz. 12)

Wat niemand weet, ook haar vriendinnen niet, is dat Marle van plan is om een artikel te schrijven over de animeconventie. Dit artikel wil ze gebruiken om aangenomen te worden bij de opleiding journalistiek. Ze komt een ridder tegen en raakt met hem in gesprek. Ze besluit om hem stiekem te interviewen voor haar artikel.

Hoe kan ik dit het beste in mijn artikel gebruiken? Ik ben hier tenslotte niet voor ontspanning of nieuwe ervaringen (laat staan acceptatie door een bizarre subcultuur!), maar om een opdracht te vervullen. Mijn ticket naar die opleiding Journalistiek. De titel van het werkstuk heb ik: ‘Animeconventies in Nederland – een onthullende reportage door Marle Terhuizen’. En nu hoop ik maar allerlei ontluisterende, schokkende ontdekkingen tegen het lijf te lopen om het verslag te vullen. (blz. 16)

Als de ridder er achter komt waarom Marle hem maar vragen blijft stellen gaat hij er boos vandoor. Marle weet niet hoe hij heet, maar wil het wel graag goedmaken. Ze vertelt de volgende ochtend aan Joyce, haar vriendin, dat ze op zoek is naar de ridder.

Toch blijft er twijfel hangen in haar stem, alsof ze niet weet hoe ze dit voorzichtig over kan brengen. “Wat je niet kon weten is dat juist de superpro cosplayers vaak meerdere kostuums hebben. Eentje voor elke dag. Het is een beetje een ongeschreven regel dat je niet twee keer achter elkaar hetzelfde draagt. Het zou me niets verbazen als het ridderpak weer onderin de schatkist ligt. Je kunt er beter niet op rekenen dat je dat gerinkel nog een keer gaat horen dit weekend. Helaas…”
Ik verkeer in shock. Hoe moet ik hem dan vinden?
Joyce ziet mijn geschrokken reactie en voegt snel toe: “Maar misschien is het niet zo erg als je denkt. Wellicht is hij ook op zoek naar jou. Als je geluk hebt loop je elkaar alsnog voor de benen en dan herkent hij je en komt alles goed. Zelfs met vierduizend mensen om je heen is die kans er.”
Ik schud mijn hoofd langzaam. “We gingen niet echt op de juiste voet uit elkaar gisteren. Ik zie iets… onverstandigs en ik betwijfel of hij me nog zal willen spreken.”
Joyce is er even stil van. “Marl, dan ben je hem kwijt. Sorry.”
Ik kijk naar de verkreukelde verpakking in mijn hand. Een akelig gevoel heeft zich meester van gemaakt. Mijn energie en optimisme zinken de grond in. (blz. 73)

De hele dag loopt Marle rond op de animeconventie, op zoek naar haar ridder. Ze wil hem haar excuses aanbieden. Zal ze haar ridder terug vinden? Zal Marle haar artikel schrijven? Hoe zal ze terug kijken op dit weekend?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld 
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, interessant, leuk, verrassend, zielig, romantisch
Hoe kom je aan het boek?
Gewonnen via de website Goodreads
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken 
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Er zitten een stukje stripverhaal (manga) in het boek. Laat goed zien hoe een manga er uit ziet
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik ben dol op Japan en vind het leuk dat dit verhaal zich afspeelt in een wereld die met Japan te maken heeft. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het deel van het boek waarin fantasieën van Marle worden verteld irritant. Dit had voor mij weggelaten mogen worden. Het voegt voor mij niets toe aan het verhaal. Ook de verhaallijn over Esther, die pas tegen het einde van het boek wordt uitgewerkt, had voor mij niet gehoeven. 
De bladzijden staan erg vol met tekst en dat is even wennen met lezen. Wat mij betreft had er meer wit op de bladzijden gemogen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou wel een dagje naar zo’n conventie willen. Lijkt me leuk om al die verklede mensen te zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er komt een vervolg op dit boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
bijvoorbeeld schaamteloosheid, kuras. Soms staan er voor mij onbekende uitdrukkingen in de tekst, zoals: valt in het oog (blz. 8)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen 
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die geïnteresseerd is in anime, cosplay en/of Japan en aan iedereen die een inkijkje in deze wereld wil