boekomslag Marco Kunst - Kroonsz

AMSTERDAM, 1670: Wessels vader, de gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz, werkt aan een uitvinding die alle wetten tart: de wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf. Wessel raakt betrokken bij het onderzoek – angstig voor de gevolgen, maar ook Gefascineerd door de wereld die zich voor hen ontvouwt. Vader en zoon doen een onvoorstelbare ontdekking. De gevolgen zijn gruwelijker dan ze zich hadden kunnen indenken… Honderden jaren verstrijken.
ERGENS IN NEDERLAND, 2013: Pink heeft het idee dat ze door een jongen wordt gevolgd. Ze voelt dat er iets niet klopt aan hem. Toch wordt ze op een Onverklaarbare manier door hem aangetrokken. De jongen heet Wessel. Wessel Kroonsz. De vreselijke waarheid dringt pas tot haar door als het te laat is…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Een wolkeloze winternacht. Een scherp gesneden maansikkel, laag boven de daken van de slapende stad. Het kleurloze licht werpt lange schaduwen, alsof de wereld aan repen gescheurd is. En het is, als je zo uitkijkt over de stad, bijna of de tijd stilstaat. Alsof de eeuwigheid zelf, in al haar onmenselijkheid, is neergedaald over de huizen, de pleinen en de straten. Het priemende licht van de sterren pint Amsterdam vast als een verdroogde vlinder in een vergeten verzameling.
Alleen aan de rook die uit schoorstenen naar boven kringelt kun je zien dat zich onder de schuine daken en achter de luiken en muren leven schuilhoudt. Leven dat ver weg gekropen is, om de warmte die het in zich draagt te beschermen tegen de kou.
‘Stil maar, liefste,’ fluistert Geertje. Ze draait op haar zij. Voorzichtig, tastend in het aardedonker van de bedstee, legt ze haar hand op Zacharias’ schouder. Zijn spieren staan gespannen, hij rilt en is klam van het zweet. ‘Lieverd…’ probeert ze nog een keer.
Knarsetandend draait haar man van haar weg. ‘De man…’ mompelt hij angstig in zijn slaap. ‘Het vuur… de man met de hoorns. Er is geen tijd… Ik heb geen tijd! De vuren zijn zo heet… koud… heet…’
Geertje knijpt in zijn schouder. ‘Het is een droom,’ fluistert ze, iets luider dan daarnet. ‘Je droomt. Word wakker!’ (blz. 9)

Het is 1670 en Zacharias droomt over de hel. Hij is door zijn vader opgevoed met het idee dat je na je dood op een vreselijke plek terecht zal komen. Daarom wil hij alles doen om te voorkomen dat hij in de hel terecht komt. Ondertussen in 2013….

‘Hé Pink, daar heb je je stalker weer!’
‘Dat is niet mijn stalker!’ siste ze. Maar Dewi had gelijk, die ene jongen stond er weer.
Zijn blik dwaalde over het schoolplein en kwam steeds weer bij haar uit. Hij deed onopvallend, maar Pink wist het zeker: hij kwam voor haar. Net als de vorige keren. Hij zag er leuk uit, helemaal niet als een griezel of stalker – sterker nog, haar hartslag versnelde als ze hem zag, en ook nu voelde ze een kriebel in haar buik.
Het was de derde keer dat hij daar stond, voor zover ze wist, met tussenpozen van een week of twee. Iedere keer stond hij nonchalant tegen de spijlen van het hek geleund. Hij had krullend, donkerblond haar tot over zijn oren – eigenlijk een beetje een onnozel kapsel, maar het stond hem wel – en hij was ongeveer net zo oud als zij, een jaar of zeventien. Hij stond daar maar, met die felle blik in zijn ogen. Hij sprak haar niet aan, lachte zelfs niet naar haar. Er ging iets van hem uit wat Pink verwarde, iets wat ze niet begreep, iets heel ouds – maar juist dat trok haar aan.
Andere jongens wond ze om haar vinger. Ze was over het algemeen van niemand bang en zeker niet van jochies uit haar klas die blozend en hakkelend bekenden dat ze verliefd op haar waren. Maar deze jongen… (blz. 13)

Deze jongen is Wessel, de zoon van Zacharias. Hij vindt Pink erg interessant en aantrekkelijk. Maar hoe kan een jongen uit de 17e eeuw nu in 2013 zijn? Wessel vertelt over zijn leven in een dagboek. Hij vertelt dat zijn vader Zacharias op zoek was naar een manier om de tijd te laten zien. Hij hoopt hiermee het leven van mensen te kunnen beïnvloeden.

Wessel keek opnieuw naar de duif, die de strijd opgegeven leek te hebben en nu onbeweeglijk op tafel lag, het breekbare kopje recht onder de glanzende punt van de priem.
‘Om de levenslijnen aan het licht te brengen moet ik de tijd breken en zichtbaar maken. zoals een gewone lens het licht breekt, zo wil ik de tijd breken. Kijk.’ Kroonsz wees naar het slingeruurwerk. De twee lenzen in hun armaturen slingerden heen en weer, ze bewogen precies tegen elkaar in. De ene lens is bol, de andere hol geslepen. Erachter hing een projectiescherm dat het gebroken licht opving. ‘Geweldig toch? Geniaal en simpel: de tijd breekt het licht, en het licht breekt de tijd. Op het snijvlak is van alles te zien.’ Kroonsz keek opzij. ‘Je snapt er niets van, hè?’
Wessel schudde zijn hoofd. ‘Eerlijk gezegd niet, vader.’ (blz. 35)

Het lijkt erop alsof het experiment van Zacharias Kroonsz is geslaagd. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? En waarom heeft Wessel zoveel belangstelling voor Pink.


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat het verhaal zich in twee verschillende tijden afspeelt, en dat die tijden ook iets met elkaar te maken blijken te hebben. Het onderwerp, op zoek naar een manier om eeuwig te leven, is moeilijk maar wel heel fascinerend
Wat vind je niet leuk aan het boek?
x
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de vader van Wessel wel ontmoeten. Wel van een afstandje, want ik wil niet het risico lopen dat hij mijn levenslijn gaat gebruiken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek staat op de lijst met leestips voor Jonge Jury 2016
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 14 jaar die houden van verhalen waarover je gaat nadenken